Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – az ENSZ levette a kannabiszt a legveszélyesebb kábítószerek listájáról

Szerző
Drogkutató
Dátum
2020.12.07.

A Drogradar legújabb kiadványában számos jelentőségteljes hazai és nemzetközi hírt olvashatnak. A brüsszeli ügyészség szerint extasy tablettákat találtak Szájer József volt Fideszes parlamenti képviselő táskájában, valamint számos rajtaütésre került sor a Magyar Rendőrség által. Az Egyesült Nemzetek Szervezete levette a legveszélyesebb kábítószerek listájáról a kannabiszt, majd a marihuana dekriminalizációja mellett szavaztak az Egyesült Államok Képviselőházában.

 

Magyarország

 

A brüsszeli ügyészség szerint drog kerülhetett elő a magyar képviselő táskájából

Szájer József lemondott Fideszes Európai Parlamenti képviselő a kijárási korlátozások ellenére magánrendezvényen vett részt Brüsszelben, ahol a helyi ügyészség közleménye szerint kábítószert birtokolt. A politikus közleményében tagadja, hogy drogot fogyasztott volna, a kétes eredetű extasy tablettákról nem volt tudomása.
Az eredeti forrás itt található.

1 kg illegális anyagot csempészett kabátja bélésében a 20 éves férfi

A vonaton december 4-én este igazoltatták a Szlovákia felől utazó férfit, akinek kabátjában 1 kg bezacskózott kábítószer-gyanús növényi anyagot találtak. A Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást indít B. József ellen, aki elmondása szerint saját felhasználásra hozta a szert.

Az eredeti forrás itt található.

 

35 kg marihuánát foglaltak le terjesztés közben Kőbányán

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály nyomozói december 2-án délelőtt Budapest X. kerületében vették őrizetbe D. Sándort és K. Balázst, akik éppen 35 kilogramm marihuánával üzleteltek. A lefoglalt anyag értéke több, mint 87 millió forint.

Az eredeti forrás videóval itt található.

 

Lezárták az évtized legnagyobb heroinfogásának ügyét

A 48 éves budapesti K. Richárd ellen 2019-ben indult büntetőeljárás óriási mennyiségű kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt. Az egy éve lefoglalt közel 70 kilogramm drogot a férfi és társai Iránból csempészték Magyarországra saját fuvarozócégük segítségével. Két török-magyar állampolgárságú tettestársat jelenleg is keres a rendőrség.

Az eredeti forrás videóval itt található.

Több száz adag kábítószert  foglaltak le Újpalotán

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. Kerületi Rendőrkapitánysága a 37 éves Sz. Pétert lakásán fogták el a rendőrök december 3-án. Kábítószer-kereső kutya segítségével több, mint 300 adag speedet, extasyt és marihuánát találtak a nyomozók. December 5-én elrendelték a férfi letartóztatását.

Az eredeti forrás videóval itt található.

 

Új pszichoaktív anyaggal kereskedett két nő, elrendelték letartóztatásukat

Hat személyt hallgattak ki a Komáromi Rendőrkapitányság szakemberei, mivel a gyanú szerint 2019. május óta új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy 56 éves komáromi és egy 28 éves szombathelyi nő. December 4-én az ügyészség elrendelte a két nő letartóztatását.

Az eredeti forrás itt található.

 

Fehér kristályos kábítószer-gyanús anyagot foglaltak le Mátraszelén

December 3-án a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói Mátraszelén az 58 éves férfi kabátjának zsebében 13,6 gramm kábítószergyanús anyagot találtak meg. O. A. Lajos az elvégzett gyorsteszt alapján kábítószert fogyasztott, indítványozták letartóztatását.

Az eredeti forrás videóval itt található.

Nemzetközi

 

Levette a legveszélyesebb kábítószerek listájáról a kannabiszt az ENSZ

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Kábítószerügyi Bizottsága gyakorol kontrollt a kábítószerekkel kapcsolatos ENSZ egyezmények felett, elsősorban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalásai alapján, mely utóbbinak köszönhetően a Bizottság 27-25 szavazati aránynak köszönhetően eltávolította a kannabiszt az 1961-es Egységes Kábítószer Egyezmény IV. jegyzékéből, amely az I. jegyzék egyfajta „szigorított” jegyzékeként azokat az anyagokat tartalmazta, melyek felhasználását az Egyezmény csakis kutatási célra javasolja. A változás következtében a kannabisz, illetve annak gyantája már csak az I. jegyzékben található meg, ami elősegítheti az érvelést a kannabisz gyógyászati felhasználását támogatók körében.

A teljes forrás itt található.

 

Mexikó

 

Szigorúbb korlátozások elé állítaná a külföldi ügynököket a mexikói elnök

Andres Manuel Lopez Obrador egy a mexikói szenátusnak küldött előterjesztésében indítványozta, hogy kötelezzék a külföldi ügynököket, hogy minden tudomásukra jutott információt osszanak meg a mexikói hatóságokkal, illetve, hogy csökkentsék az őket megillető diplomáciai mentességet.  A dokumentum nem említi külön az Egyesült Államokat, de köztudott, hogy Obrador meglehetősen kritikus szemmel tekint az Amerikai Kábítószerügyi Hivatal (DEA) Mexikóban kifejtett tevékenységére, különösen mióta az ország volt védelmi miniszterét  Salvador Cienfuegost októberben letartóztatták Los Angelesben.

A teljes forrás itt olvasható.

 

Hódít a TikTok a mexikói drogkartellek körében

A közelmúltban számos olyan tartalom jelent meg a közismert kínai videómegosztó alkalmazáson, melyeken drogkartellekhez köthető emberek fegyverekkel, temérdek készpénzzel, autókkal, vagy éppen tigriskölykökkel pózolnak. Mint Alejandra Leon Olvera, a Murcia Egyetem antropológusa mondta, ez egyfajta marketing akció, hiszen a mexikói drogkartellek előszeretettel használják a különféle online platformokat magamutogatás céljából.

A teljes forrás itt található.

 

Ausztrália

 

Jelentősen megnövekedett a gyógyászati kannabiszgyártók részvényforgalma

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának kannabisszal kapcsolatos döntését követően jelentősen megnövekedett a gyógyászati kannabiszt tartalmazó készítményeket gyártó cégek részvényforgalma az ausztrál értéktőzsdén (ASX). A Roots Sustainable Agriculture 20%-os, a Cann Global több mint 16%-os, a Creso Pharma több mint 10%-os növekedést produkált, amivel jelenleg a legkeresetteb részvények közé kerültek.

A teljes forrás itt található.

 

U.S.A.

 

A marijuana dekriminalizációja mellett szavaztak a Képviselőházban

228-164 arányban elfogadta a demokrata többségű Képviselőház azt a törvényjavaslatot, amely kivenné a Controlled Substances Act nevű szövetségi törvény által szabályozott szerek listájáról a marijuánát, mely jelenleg a törvény által szabályozott veszélyes kábítószerek között szerepel, hasonlóan a kokainhoz, vagy a heroinhoz. A szavazás ellenére valószínűsíthető, hogy a törvényt a republikánus többségű Szenátus nem fogja megszavazni, így nem lép majd törvényerőre. Ha ez mégis megtörténne, úgy az USA egész területén legális lehetne a rekreációs marijuana használat, amely – noha számos állam joga szerint megengedett – szövetségi jog alapján még tiltott.

A teljes forrás itt található.

2020. december 7.