Olvasási idő: 7 perc

Drogradar – Az ukrán katonai vezetők támogatják a fegyveresek stimuláns gyógyszer-használatát

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.05.09.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Megkezdődött a budapesti drogstratégia alapjainak lefektetése. 500 kiló kokaint találtak egy kávészállítmányban. Ukrajnában támogatják a fegyveres erők stimulánshasználatát. Irakban halálbüntetés jár a Captagon nevű drog terjesztéséért.

Magyarország

Iskolásoknak adtak el drogot

A Siófokon a rendőrség Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztálya május 4-én két drogdílert fogott el. A fiatal férfiak 18 illetve 19 évesek, a gyanú szerint főként fiatalkorú iskolásoknak árultak drogot. Kábítószergyanús növényi törmeléket, a kábítószer termesztéshez és fogyasztáshoz használatos eszközöket, tárgyakat foglaltak le.
Az eredeti forrás itt található.

Készül a budapesti drogstratégia

A fővárosi önkormányzat irányítása alatt megkezdődött a budapesti drogstratégia alapjainak megfogalmazása. A Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum állami és civil szervezetek együttműködésével dolgozza ki a stratégiát, melyet különféle területekre osztottak. Megalakult a drogprevenciós, a kezelési/ellátási, a kutatási, valamint a kínálat- és ártalomcsökkentési munkacsoport. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civilszervezet beszámolójában a kínálatcsökkentésre tért ki, amely elsősorban a rendészeti fellépéssel van kapcsolatban. Javasolták, hogy az új pszichoaktív szerekkel való kereskedelem is ugyanolyan mértékű büntetési tétel kiszabásával járjon, mint a kábítószer-kereskedelem.
További kezdeményezések és szempontok az eredeti forrásban olvashatók.

Európa

Kávé és kokain

A svájci rendőrség 500 kilogramm kokaint foglalt le egy Nespresso gyárba küldött kávészállítmányból. A hatóságok felé az üzem dolgozói jelezték, hogy a kávébabok közt gyanús fehér port találtak. A kávékapszulák feltehetőleg Brazíliából érkeztek és a Nespresso tájékoztatása szerint nem szennyeződtek kokainnal.
Az eredeti forrás itt található.

Megállíthatatlanul dübörög az európai kokainbiznisz

Az európai kokainpiac egyre növekszik, aminek egyik oka a nagyobb kínálat jelenléte, mivel a kontinensen folyamatosan nő a nyers drog feldolgozási kapacitása. Az Europol és az uniós kábítószer-ellenes ügynökség (EMCDDA) közös jelentése szerint napjainkban a kokain a második leggyakrabban használt pszichoaktív szer Európában, valamint kiderült, hogy a droglaborok új típusú, füstölhető kokaintermékek fejlesztésen dolgoznak. Az iparág központja a jelek szerint Belgium, mellette pedig Hollandia és Spanyolország is részt vesz a kokainpaszta feldolgozásában. A másik veszélyt a metamfetamin növekvő európai piaca jelenti.
Bővebb információ az eredeti forrásban található.

Háború és drog

Ukrajna legfelsőbb katonai vezetése támogatja az Egyesült Államok által küldött pszichostimulánsokat és a kábítószereket tartalmazó “gyógyszerek” alkalmazását, melyek a fegyveresek stresszállóságának és kitartásának növelésére szolgálnak. A tabletták fizikai erőnövekedést, az aktív izgalom fázisába való gyors átmenetet, az éhség és fájdalom elnyomását eredményezik. Használóit fokozott radikalizmus jellemzi. Elemzések alapján megállapították, hogy a vizsgált gyógyszerek a metamfetamin változatai.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Füvet szívva követelték a marihuána legalizálását Brazíliában

Rio de Janeiróban marihuánát füstölve vonult végig a tengerparton a kannabisz legalizálása mellett tüntető tömeg. A demonstrálók azt követelik, hogy a kormány engedélyezze a kannabisz törvényes árusítását és fogyasztását. A brazil rendőrök rendszeresen tartanak razziát a nyomornegyedekben, ahol a helyi drogbandákkal fegyveres összetűzésbe kerülnek, mely összetűzésben ártatlanok is életüket vesztik.
Az eredeti forrás itt található.

Kenderrel etetik a szarvasmarhákat

Jobb a szarvasmarhák közérzete és kevésbé stresszesek, mióta a Kansas State University kutatni kezdte a kender rájuk gyakorolt hatását. A kísérletben vizsgált állatok 14 napig ettek ipari kendert. Szervezetükben a kortizol mennyisége csökkent és a gyulladásra utaló biomarkerek, köztük a prosztaglandin markere is kisebb volt a kontroll csoport állataiban mérthez képest.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Halál jár a terjesztőknek

A hatvanas években eredetileg katonai célokra kifejlesztett Captagon nevű amfetamin tartalmú kábítószert már a fiatalok is használják Libanonban. Hatására napokig képesen bulizni, kirándulni, vagy akár tanulni. A szer hatásait eredetileg a narkolepszia, a depresszió, vagy a félelemérzet megszüntetésére használták. Fogyasztása a nagymértékű pszichés stimulálás és a gátlások megszűnése miatt nagyon veszélyes, így május elejétől Irakban halállal büntethetik a Captagon forgalmazóit.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!