Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Betonfallal védik egy francia iskola diákjait a dílerektől

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.07.18.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Pelenkába rejtették a kristályt. Továbbra is rekordmennyiségű kokaint állítanak elő Kolumbiában. Betonfallal védik egy francia iskola diákjait a dílerektől. Újabb kábítószer-hálózatot számoltak fel hazánkban. 

 

Magyarország

Illegális csomagot foglaltak le

Egy XV. kerületi futárszolgálat telephelyének munkatársai jelentették a gyanúsnak vélt csomagot, melyről az átvizsgálást és a gyorsteszt elvégzését követően kiderült, hogy 18 kg marihuánát tartalmaz. A feladó és a címzett is külföldi volt.
Az eredeti forrás itt található. 

Kábítószer-hálózatot számoltak fel

A hálózat irányítóját Budapest III. kerületében fogták el, ahol a házkutatás során a nyomozók többféle kábítószergyanús anyagot találtak, többek között kokaint is. A helyszínen porciózáshoz szükséges eszközöket, mérleget, mobiltelefont és készpénzt is lefoglaltak. Az elkövető állandó  lakcímén tartott házkutatás során egy körözés alatt álló férfit találtak. Az akció során összesen 7 személyt tartóztattak le.
Az eredeti forrás itt található. 

Pelenkába rejtették a kristályt

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság kollégái nyírbogdányi lakosok ellen folytat eljárást. A pár kristály árusításával igyekezett jövedelemhez jutni. Személygépkocsijuk ellenőrzése során egy táskában valamint egy pelenkában elrejtve 54 gramm kristályt találtak. A lefoglalt anyag 1 millió forint értékű volt.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Betonfallal védik egy francia iskola diákjait a dílerektől

 A délkelet-franciaországi Arles városban 2,5 méter magas betonfalat emeltek az ott tanuló diákok védelmére. Az intézkedésre azután került sor, hogy június végén dílerek között kitört lövöldözésben halálosan megsebesült egy 15 éves fiú. A szóban forgó megyében óriási problémát jelentenek a kábítószer-kereskedők közötti elszámolási viták, a CNews értesülései szerint január óta 16 ember vesztette életét lövöldözésben. A történtek tovább fokozták a helyiek félelmét és remélik, hogy a városháza és a rendőrség konkrét intézkedéseket tesz a kerület biztonságának fokozása érdekében.
Az eredeti forrás itt található. 

További szankciókkal sújtják a kábítószer-fogyasztókat 

A kormány által bejelentett kábítószer-használattal kapcsolatos új javaslatok értelmében Angliában és Walesben a kokaint és kannabiszt fogyasztók szigorúbb szankcióknak lennének alávetve. A legfrissebb statisztikák szerint a két országban összesen közel 3 millió ember számolt be kábítószer-használatról a 2019/20-as évben. Az új javaslatban különböző büntetéseket szabnának ki a fogyasztókra, attól függően, hogy első, második vagy harmadik alkalommal találnak náluk kábítószert.
Az eredeti forrás itt található. 

Amerika

Rekordmagas mennyiségű kokaint állítanak elő Kolumbiában

A Fehér Ház által közzétett becslések szerint Kolumbiában továbbra is rekordmagas maradt a kokain termelés 2021-ben. Tavaly körülbelül 972 tonna kokaint állítottak elő, amelyet főként az Egyesült Államokba exportáltak, amihez 234 ezer hektárt ültettek be kokacserjével. Megjegyezték továbbá, hogy a világ második és harmadik legnagyobb kábítószer-termelő országaiban (Peru és Bolívia) is rendkívül magas az előállított kokain mennyisége. Az Egyesült Államokban 2021-ben 24 500 ember halt meg kokain túladagolás következtében, míg a fentanil túladagolása 71 000 ember halálát okozta.
Az eredeti forrás itt található. 

Elfogták a világ legkeresettebb drogbáróját

Rafael Caro Quintero-ra 20 millió dolláros nyomravezetői  díjat tűztek ki és az FBI 10 legkeresettebb bűnözőjének listáján szerepelt. Az egykori guadalajarai kartell alapítóját metamfetamin, kokain, heroin és marihuána kereskedelmével vádolták. Quintero korábban, 28 év letelte után, 2013-ban szabadult a börtönből, miután egy drogellenes ügynököt és pilótáját megkínozta és megölte. A drogbárót végül szülőhelyén, Sinaloában, egy nagyszabású művelet során rendőrkutya segítségével találták meg. A tragédiával végződő hadműveletben 14 tengerészgyalogos halt meg helikopter-balesetben, melynek okát vizsgálják.
Az eredeti forrás itt található. 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!