Olvasási idő: 4 perc

Drogradar – Bódultan akart heroint csempészni a német férfi

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.05.30.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Öt kilogramm heroint próbáltak bódultan az országba csempészni. Letartóztatták a brit királyi testőrség tagjait. Kelet-Ázsiában több mint egymilliárd metamfetamin tablettát foglaltak le tavaly.

Magyarország

Hatalmas fogás Dél-Pesten

A rendőrök 18 millió forint értékű drogot foglaltak le a XX. kerületben. A gyanúsított S. Attila a dél-pesti régiót látta el marihuánával, amfetaminnal és kokainnal.  A házkutatás alkalmával összesen több, mint öt kilogramm kábítószer, két luxusjármű és egymillió forint került lefoglalásra.
Az eredeti forrás itt található.

Bódult heroincsempészet

Egy német férfi öt kilogramm heroint próbált becsempészni Magyarországra a múlt héten. Az autója csomagtartójának átvizsgálásakor egy bőrönd vált gyanússá a pénzügyőröknek, aminek fala feltűnően vastag volt, súlya pedig üresen túl nagynak tűnt. Kiderült, hogy a duplafalú bőröndben találták meg a kábítószert. A sofőr előállításakor megállapításra került, hogy a férfi nem sokkal korábban marihuánát fogyasztott.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Kábítószer a királyi testőrségben

Erzsébet királynő testőrségének hat tagját tartóztatták le egy hónapok óta való nyomozást követően kábítószer-kereskedelem és illegális szerrel való visszaélés gyanúja miatt hampshire-i, berkshire-i, észak-walesi és észak-írországi razziák során. Ötüket óvadék ellenében szabadlábra helyezték.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Halálos riói összecsapás

21 ember vesztette életét egy összecsapás során Rió de Janeiróban egy rendőri akció során. A rendőrök nyomornegyedbe érkezve a város egyik legnagyobb bűnszervezetének, a Comando Vermelho (Vörös Kommandó) vezetőit tervezték elfogni, akik jellemzően kábítószer-kereskedelemmel foglalkoznak. A helyi ügyészség tíz napot adott a helikopterrel is megtámogatott akcióban résztvevő rendőröknek, hogy megindokolják, hogy miért volt szükséges a halálos erő alkalmazása, hiszen az év elején a brazil legfelsőbb bíróság által megállapított kritériumok szigorúan szabályozzák az ilyen jellegű bevetések kereteit.
Az eredeti forrás itt található.

Gyermekveszélyeztetés

Fentanilt és crack-kokaint találtak a nyomozók egy Benton harbor-i házban, amiben 4 gyermek is tartózkodott. A Gyermekvédelmi Szolgálat intézkedett a gyerekek védelembe vételéről, a szüleik ellen pedig gyermekbántalmazás, kiskorú veszélyeztetése, kábítószerrel való kereskedelem és visszaélés miatt indult eljárás.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Rekord mértékű metamfetamin-fogyasztás

A Kelet- és Délkelet-Ázsiában lefoglalt metamfetamin tabletták száma tavaly először haladta meg az egymilliárdot, amely adat rámutat a térségben zajló illegális kábítószer-termelés és -kereskedelem mértékére. A drogokat nagyrészt Délkelet-Ázsiában fogyasztják, de exportálják Új-Zélandra és Ausztráliába, Kelet-Ázsiában Hongkongba, Koreába és Japánba, valamint egyre jelemzőbben Dél-Ázsiába. A jelentés szerint a megnövekedett termelés olcsóbbá és hozzáférhetőbbé teszi a gyógyszert, ami nagyobb kockázatot jelent az emberekre és közösségeikre nézve.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!