Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – csúcsminőségű felszerelés a kábítószer-termesztéshez

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.06.21.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Hazánkban ismét számos rajtaütés történt. A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) közzétette általános jelentését előző évi munkájukról, egy amerikai kutatás pedig az orvosi kannabisz alkalmazásának hatásait vizsgálta 4. stádiumú rákos betegeknél.

Magyarország

Bódultan vezetett, két balesetet is okozott

Ittasan és kábítószer-befolyása alatt vezetett egy szlovák sofőr június 16-án Esztergom környékén, aki 10 percen belül 2 személygépkocsival is összeütközött. Személyi sérülés szerencsére nem történt.
Az eredeti forrás itt elérhető.

Miskolcon dílerkedtek

Kihallgatták azt a 6 fős bandát, akik Miskolcon kereskedtek kábítószerrel.
Az eredeti forrás itt elérhető.

Csúcsminőségű felszerelés a kábítószer-előállításhoz

A korábban lefoglalt közel 250 millió forint értékű kábítószer termesztéséhez szükséges helyre és eszközökre találtak rá a KR NNI munkatársai. A becslések szerint közel 300 millió forint értékű felszerelés egy apa-fia pároshoz tartozik, akik csúcsminőségű kamerákkal figyelték a telephelyen folyó illegális szerek előállítását. A gyanúsítottak jelenleg menekülnek, ellenük a Magyar Rendőrség elfogatóparancsot adott ki.
Az eredeti forrás itt elérhető.

Európa

Egy év áttekintése: megjelent a 2020-as tevékenységek általános jelentése – EMCDDA

Június 15-én a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) közzétette általános jelentését előző évi munkájukról. A prioritás a COVID-19 kábítószer-fogyasztásra, szolgáltatásokra és piacokra gyakorolt ​​hatásának elemzése volt. Ennek érdekében 11 új projektet indítottak el, és ennek eredményeként gazdag erőforráskészletet sikerült létrehozni – írja az EMCDDA honlapja.
Az eredeti forrás itt elérhető.

Amerika

Új kutatás: orvosi kannabisz alkalmazása rákos betegeknél

Az orvosi kannabisz alkalmazását vizsgálták 4. stádiumú rákos betegeknél a megvalósíthatóság, az adagigény, a fájdalomra és az opioidhasználatra gyakorolt ​​hatás, valamint a biztonság szempontjából, és a betegek általános elégedettségének felmérésére is megtörtént. Az eredmények szerint a kezelés a betegek nagyobb hányada esetében csökkentette az opioidhasználatot, és javította a fájdalomkontrollt.
Az eredeti forrás itt található.

Elindult az első kannabiszt (is) reklámozó médiaplatform

Elindult a Flavor Fix nevű médiaplatform, amely az első kannabisz- és szeszesital-vendéglátóipari kommunikációs csatorna. Célja, hogy tájékoztassa az embereket a kannabiszról, a CBD-ről és a szeszes italokról.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Megszökött egy rab a Tennessee börtönből

Hagginst 10 év börtönbüntetésre ítélték metamfetamin birtoklása miatt, ám pár napja sikerült megszöknie Tennessee börtönéből.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Ázsia

A Fülöp-szigetek elnöke nem működik együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal

“Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök nem tesz eleget a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által vezetett független vizsgálódásnak a kormánya vitatott erőfeszítései ellen az illegális kábítószerek visszaszorítására 2016 és 2019 között” – írja a dw.com.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. június 21.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!