Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Drogellenőrző szolgáltatás érhető el Ausztráliában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.08.29.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Csőtörés miatt bukott le a 13. kerületi férfi. Gyógyszer- és drogellenőrző szolgáltatás vehető igénybe Ausztráliában. A fiatalok körében a marihuána és hallucinogének fogyasztása a leggyakoribb.

Magyarország

Már csak minden 7. magyar fiatal próbál ki illegális szert

Európai viszonylatban Magyarországon a legalacsonyabb a kábítószer használat a fiatalok körében. Egy felmérés szerint egyre kevesebb embernek van szüksége rehabilitációs ellátásra, ugyanakkor a függőségek kezelésére létrejött rehabilitációs- és szociális intézmények színvonala is növekvő tendenciát mutat.
Az eredeti forrás itt található. 

Csőtörés miatt bukott le

Budapesten egy 13. kerületi lakásban elfogtak egy férfit, akit kábítószer birtoklás vétség gyanúja miatt őrizetbe vettek a kerületi rendőrök. A társasházi épületben csőtörés történt, emiatt a férfi lakásába is bejutottak az illetékes személyek, ahol sátrakat, hőtükröt, műtrágyát, kábítószergyanús növényi szárakat, fehér port, tápszereket és növénytermesztéshez szükséges eszközöket foglaltak le a rendőrök. A gyanúsított bűntársa ellen körözést adtak ki.
Az eredeti forrás itt található. 

Komplex ellenőrzésekre számíthatnak a fővárosban bulizók

A főváros V. kerületében komplex bűnügyi és rendészeti ellenőrzést tartottak augusztus 26-án. Az ellenőrzés során többek között kábítószerrel összefüggő bűncselekményeket igyekeztek felderíteni a hatóságok. Az akció ideje alatt közel 200 embert igazoltattak, 2 személyt kábítószer birtoklás miatt, egy embert kábítószeres befolyásoltság alatti vezetés okán állítottak elő. 9 személynél kábítószer gyorstesztet is elvégeztek, mely egyiküknél pozitív eredményt mutatott. Hasonló ellenőrzésekre a közeljövőben is számítani lehet.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika 

42 millió ember halálát okozhatta volna a lefoglalt fentanil

Az Egyesült Államok határőrsége 340 csomag, mintegy 85 kg tömegű fentanil szállítmányt foglalt le a mexikói határ közelében. A kábítószer piaci értéke közel 4,3 millió dollár (1,78 milliárd forint). A csempészek rendszerint Mexikó felől próbálnak bejuttatni illegális szereket az USA-ba. Az Egyesült Államokban a 2015-ös 6 ezerről 2021-re már 65 ezerre növekedett a szintetikus kábítószer okozta halálesetek száma, melyeket legnagyobb számban a fentanil okoz.
Az eredeti forrás itt található. 

A marihuána és a hallucinogének használata a leggyakoribb

A Monitoring The Future vizsgálat szerint az amerikai fiatalok (19 és 30 év közöttiek) körében minden idők legmagasabb szintjét érte el a marihuána és hallucinogén szerek használata a 2021-es évben. A Michigani Egyetem tudósai 1975 óta évente készítenek felmérést a tizenévesek és fiatal felnőttek szerhasználati magatartásáról. Az önbevalláson alapuló kérdőívekben információt gyűjtenek arról, hogy milyen szereket használtak eddigi életük során, az elmúlt évben, valamint az elmúlt hónapban.
Az eredeti forrás itt található.

Ausztrália

Drogellenőrző szolgáltatás érhető el Ausztráliában

A CanTest nevű szolgáltatás jelenleg 6 hónapos próbaüzemmel működik és a mintákat az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) Kémiai Kutatóiskolájának vegyészei elemzik. A gyógyszer- és drogellenőrzési szolgáltatás eddigi eredményei szerint a bevizsgált kokainként árult szerek tisztasági szintje 27 % alatti volt, a minták 40 %-a pedig nem is tartalmazott kokaint. A kokain mellett vizsgáltak már heroint, MDMA-t és ketamint is. Az eredmények tudatában a fiatalok a bevizsgált szereket gyakran el sem fogyasztják.
Az eredeti forrás itt található. 

Veterán járműbe rejtve csempésztek kábítószert

Az ausztráliai rendőrség közel 106 millió dollárnak megfelelő piaci értékű illegális kábítószert foglalt le, melyet egy 1960-as években gyártott Bentleyben próbáltak az országba juttatni. A Kanadából importált veterán autó 161 kg kristálymetet és 30 kg kokaint rejtett a karosszériában. A rendőrök a határon ezután összeszerelték az autót és hagyták, hogy a jármű a kábítószer-kereskedőkhöz vezesse őket. A rendőrség egy 22 és egy 23 éves férfira csapott le, amikor azok a kocsibeállóban szerelték szét a gépkocsit.
Az eredeti forrás itt található. 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!