Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – drogkereső kutyák lesznek a brit parlamentben?

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.12.06.

Heti összefoglalónkban számos hazai és külföldi hírrel érkeztünk. 85 millió forint értékű kokaint foglaltak le Siófokon, valamint kannabiszültetvényt fedeztek fel Alsóörsön. A brit parlamentben végzett vizsgálatok eredményeként felvetődött a kérdés, hogy drogkereső kutyákat fognak alkalmazni a politikusok kábítószer-fogyasztásának kiszűrése érdekében. Megjelent az EMCDDA új útmutatója a kábítószerrel összefüggő fertőző betegségekre való reagálásról.

Magyarország

85 millió forint értékű kokaint foglaltak le Siófokon

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztálya lecsapott a 26 éves budapesti, és a 48 éves siófoki lakosra, akik a gyanú szerint jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedtek.  A leparkolt autószállító trailerben Siófokon röbb, mint 2,2 kg kokaint találtak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Kannabiszültetvény Alsóörsön

138 tőből álló ültetvényre bukkantak a rendőrök egy budapesti férfi alsóörsi nyaralójában.A gyanúsítottat december 3-án fogták el.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból

A kisújszállási rendőrök 2021. december 4-én bódult sofőrt vont ki a forgalomból, akinél kábítószer-gyanús fehér port találtak. A 28 éves férfit előállították.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Külföldről rendelt kábítószer-készletet egy kondorosi férfi

Összehangolt akcióban december 1-jén fogták el Békéscsabán azt a 32 éves kondorosi férfit. “​​A békéscsabai bérelt lakásában és üzletében a rendőrök kutatást tartottak. A porokat, tablettákat, ampullákat lefoglalták, a férfit pedig kábítószer-kereskedelem bűntett gyanúja miatt őrizetbe vették” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Miskolci dílert fogtak el

November 30-án fogták el azt a 41 éves boldvai férfit, aki kábítószer-gyanús anyagokat árult Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

Drogkereső kutyákra lesz szükség a brit parlamentben?

A Sunday Times által végzett vizsgálat szerint a 12 helyből 11 esetében találtak kábítószer-használatra utaló jeleket a brit parlamentben. A keresés az A osztályú drogokra terjedt ki, melyek közé többek között a kokain, a heroin, az ecstasy és a metadon tartozik.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Megjelent az EMCDDA új útmutatója  a kábítószerrel összefüggő fertőző betegségekre való reagálásról

A kábítószerrel összefüggő fertőző betegségekre adott egészségügyi és társadalmi válaszokat tárja fel az EMCDDA új minikalauza, amelyet az AIDS világnapja alkalmából adtak ki. A forrás a nyolcadik a minikalauzok sorozatában, amely az ügynökség legfrissebb áttekintését tartalmazza a tiltott kábítószer-használat következményeire reagáló intézkedésekről és beavatkozásokról.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

Hogyan készülnek a marihuána-kiskereskedők az omicron koronavírus-változatra?

Most, hogy a COVID-19 omikron változata bejutott az Egyesült Államokba, a marihuánával foglalkozó vállalkozások – különösen a kiskereskedők – azon töprengenek, hogy a változó járványhelyzet hogyan befolyásolhatja mindennapi működésüket. A legtöbb marihuánagyártó cég – miután másfél év után túlélte a koronavírust – megszilárdult. A krízis helyzetek számos eszközt adtak az üzemeltetőknek, mint például az online rendelés és az útpadkán történő átvétel – írja a mjbizdaily.com.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. december 6.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!