Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – droglabor a XI. kerületben

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.01.10.

Heti összefoglalónkban olvashatnak a XI. kerületi droglaborról, illetve a marihuánaszagot árasztó gépjárműben utazó kereskedők elfogásáról. Beszámolunk a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) elnökének újévi nyilatkozatáról, és a drogprevenciós programokat érintő felhívásról. Az Egyesült Államokban több nagy volumenű rajtaütés történt az év elején, illetve Ausztráliában borosüvegekben csempészett MDMA-t találtak.

 

 

Magyarország

Droglaborra bukkantak a XI. kerületben

Január 7-én betöréses nyomozás miatt a mentek ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztály és a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói egy budapesti lakásba, ahol egy droglaborra bukkantak. A XI. kerületi lakást álnéven bérelték, M. Attilát és P. Lászlót őrizetbe vették. A helyszínen összesen 21 millió forint értékű marihuánát és amfetamint foglaltak le.
Az eredeti forrás videóval itt található.

 

Fegyvert és kábítószert találtak két 20 éves és egy 17 éves fiatalnál

A Veszprémi Rendőrkapitányság január 7-én ellenőriztek egy járművet, melyet munkahelyéről tulajdonított el egy jogosítvánnyal nem rendelkező 20 éves fiatal. A kivizsgálás során kábítószer-gyanús anyagot, kispuskalőszert valamint további fegyvereket találtak. Az autóban ülő három személy kábítószer-gyorstesztje pozitív lett.
Az eredeti forrás itt található.

 

Az autóból kiáramló marihuánaszag buktatott le két kábítószer-kereskedőt

Január 4-én a Széchenyi-rakparton a Budapesti Rendőr-főkapitányság járőrei igazoltattak egy járművezetőt, akinek autójából marihuánaszag áradt ki. A rendőrök átvizsgálták a 34 éves B. Krisztiánt, akinél kábítószer-gyanús anyagot találtak. További nyomozás során a hatóságok rátaláltak a gyanúsított egyik társára, akit másnap XIII. kerületi lakásában vettek őrizetbe. A 46 éves J. Zsuzsannánál körülbelül 1 kg kábítószer-gyanús anyagot, és a terjesztéshez szükséges eszközöket foglaltak le.
Az eredeti forrás itt található.

 

Elfogták a polgárdi kábítószer-kereskedőt

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság január 4-én házkutatást tartott egy 34 éves polgárdi lakosnál, ahol kábítószer-gyanús zöld növényi származékot, fehér port, készpénzt, valamint a terjesztéshez szükséges eszközöket találtak. A férfit kihallgatták és másnap őrizetbe vették.
Az eredeti forrás itt található.

 

 

Európa

 

Üzenet az EMCDDA igazgatójától, Alexis Goosdeeltől

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) elnöke, Alexis Goosdeel 2021. január 8-án Lisszabonban évkezdő üzenetet tett közzé. Az elnök reflektál 2020 nehézségeire és fejlődésére, valamint boldog új évet kíván mindenkinek.
Az eredeti forrás itt található.

 

2021-es Európai Drogprevenciós Díj 

Az Európai Drogprevenciós Díjat az Európa Tanács Pompidou Csoportja szervezi, és olyan kiemelkedő drogprevenciós projekteket díjaz, amelyek sikeresen bevonják a fiatalokat a program tervezésébe, megvalósításába és értékelésébe. A jelentkezést az Európa Tanács 47 tagállama nyújthatja be, melynek határideje január 15. A díj 5000 euró.
Az eredeti forrás itt található.

 

Egy angliai rendőrtiszt drogtermesztő berendezéseket adott el az eBay-en

Egy korábbi rendőrségi kábítószer-szakértő több mint 10 000 fontot keresett azzal, hogy online értékesítette a kannabisz termesztésére szolgáló berendezéseket – derült ki egy vizsgálatból. Stuart Clarke, a Nottinghamshire-i rendőrség egykori állandója több mint 140 elemet adott el személyes eBay-számláján 2019 januárja és 2020 szeptembere között. Az ügy tárgyalására 2021. január 5-én került sor.
Az eredeti forrás itt található.

 

 

Amerika

 

30 év börtönbüntetést kapott a regionális kábítószer-kereskedő

Jr. Robert J. Higdon, az Egyesült Államok ügyvédje bejelentette, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Bíróságán 360 hónapos börtönbüntetésre ítélte az ifjabb 25 éves Sandro Cuevast az észak-karolinai Selmából. A vizsgálat kiderítette, hogy Cuevas több éven át nagyszabású kábítószer-kereskedő szervezetet vezetett. Csaknem egy évtizeddel ezelőtt kezdte el a marihuána és kokain értékesítését, majd metamfetamint is terjesztett Atlantától egészen Mexikóig.
Az eredeti forrás itt található.

 

Több mint 20 kilogramm feltételezett fentanilt, heroint és kokaint foglaltak le

A DEA New York-i kábítószer-ellenes munkacsoportja három személy letartóztatását és több, mint 4 millió USA dollár értékű feltételezett fentanil, heroin és kokain lefoglalását hajtotta végre, miután nyomozást folytattak a Queens államban, az Ozone Parkban működő nagyszabású kábítószer-forgalmazó szervezetnél. „A 44 font halálos fentanil, heroin és kokain, valamint két fegyver, amelyet ebben a vizsgálatban levettünk az utcáról, sok életet követelhetett volna” – mondta Bridget G. Brennan, a kábítószerekkel foglalkozó különleges ügyész.
Az eredeti forrás itt található.

 

14 kilogramm heroint és több száz fentanil tablettát foglaltak le Bronxban

A DEA New York-i kábítószer-ellenes munkacsoportjának, a T-21 csoport és a Speciális Kábítószerügyi Ügyészség nyomozóinak tagjai által folytatott nyomozás egy állítólagos heroincsomagoló üzem lebontásához vezetett. Az ügynökök és a tisztek körülbelül 11 kilogramm feltételezett heroint és több, mint 100 000 töltött egyedi adag pergamin borítékot, valamint 500 kék fentanil-gyanús tablettát és 60 000 dollár készpénzt foglaltak le.
Az eredeti forrás itt található.

 

 

Ausztrália

 

Borospalackokba rejtett 675 ezer dollár értékű folyékony MDMA-t egy 63 éves férfi

Vádat emeltek egy férfival szemben, miután állítólag palackokba rejtett 675 000 dollár értékű folyékony MDMA-t, majd Karácsonykor megpróbálta átcsempészni az ausztrál határon. A légi teherszállítmány az Egyesült Királyságból érkezett. A 63 éves férfit január 7-én tartóztatták le a Moore Park-i Lang Roadon, a jármű megállásakor.
Az eredeti forrás itt található.

 

2020. január 10.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!