Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Emelkedett a kannabiszhasználati zavarhoz kapcsolódó skizofrénia diagnózisok aránya Dániában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.08.02.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk az elmúlt hétről. 2000 darab ecstasytablettát csempésztek át Németországból hazánkba, illetve összehangolt akció keretében kábítószer-gyanús port és növényeket foglaltak le Fót és Budapest környékén. Az EMCDDA új forrásokat indít a vírusos hepatitis leküzdésével kiegészülő ártalomcsökkentő programjukban. Egy újonnan publikált kutatás szerint emelkedett a kannabiszhasználati zavarhoz kapcsolódó skizofrénia diagnózisok aránya Dániában.

Magyarország

2000 darab ecstasytablettát csempésztek át Németországból

MDMA-tartalmú kábítószert és kokaint találtak a nyomozók július 28-án egy gépjárműben. A 22 éves férfi és a 35 éves nő éppen Németországból tartottak haza, feltételezhetően ott szerezték be a 2000 darab tablettát.
Az eredeti forrás videóval  itt található.

28 tő kábítószer-gyanús növényt foglaltak le Pécsett

Július 30-án délután a rendőrök 28 tő kábítószer-gyanús növényre bukkantak egy 57 éves férfi otthonában. A kábítószer-termesztéssel gyanúsított férfi gyorstesztje THC-ra pozitív jelzést mutatott.
Az eredeti forrás itt található.

Összehangolt akció 

Összesen 5 személyt állítottak elő július 27-én Fóton és Budapesten kábítószer birtoklása és kereskedelmének gyanúja miatt. A házkutatások során kábítószer-gyanús port és növényt fedeztek fel.
Az eredeti forrás videóval  itt található.

Európa

Az EMCDDA új forrásokat indít a vírusos hepatitis leküzdésének érdekében

A Hepatitis Világnapján az Európai Unió Kábítószer-ügynöksége (EMCDDA) új forrásokat indít annak érdekében, hogy segítse az európai országokat a vírusos hepatitis terjedésének megállításában. A források egy szélesebb körű EMCDDA ártalomcsökkentési kezdeményezés részét képezik, amely támogatja az országokat a kábítószer-használat következtében kialakult fertőző betegségek megelőzésében.
Az eredeti forrás itt található.

Skóciában 2020-ban is rekordszámú a kábítószer okozta halálesetek száma

A kábítószerrel összefüggő halálesetek Skóciában tavaly sajnos ismét rekordot döntöttek, a szám 1339-re emelkedett. A 2020-ra frissen közzétett adatok 75 halálesettel mutattak többet az előző évhez képest, mely Európa országaiban továbbra is a legmagasabbnak számít.
Az eredeti forrás itt található.

Emelkedett a kannabiszhasználati zavarhoz kapcsolódó skizofrénia diagnózisok aránya Dániában

A longitudinális kutatás eredményei szerint Dániában a „kannabiszhasználati zavarhoz” kapcsolódó skizofrénia diagnózisok aránya az 1995-ös évi 2%-ról 2000-ben körülbelül 4%-ra emelkedett, majd 2010 óta ez a szám tovább emelkedett 8%-ra.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

A magányosság növeli az opioidok nem rendeltetésszerű használatát az idősek körében

Új kutatások szerint a magányos idősek sokkal nagyobb valószínűséggel szednek visszaélésszerűen opioid fájdalomcsillapítót, nyugtatót, szorongáscsökkentőt és más gyógyszereket. Ez megnövelheti a kábítószer-függőség, a figyelemzavar, a balesetek és a szellemi hanyatlás kockázatát – figyelmeztetnek a Kaliforniai Egyetem, San Francisco kutatói.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Összehangolt akció Szingapúrban

Öt férfit és három nőt tartóztattak le, miután a Központi Kábítószerügyi Hivatal (CNB) több razziát tartott Szingapúr területén. A többféle lefoglalt kábítószer között kannabisz-tartalmú pékárut is felfedeztek a hatóságok.
Az eredeti forrás itt található.

  1. augusztus 2.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!