Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Európa legnagyobb kokain-lefoglalása

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.03.01.

Az elmúlt héten az európai hatóságok új rekordot döntöttek, csaknem 25 tonnányi kokaint foglaltak le. Hazánkban is számos rajtaütés történt, egy családi vállalkozásnak vetett véget a rendőrség. Ismét új pszichoaktív anyaggal kereskedő dílereket fogtak el, ezúttal Ózdon és környékén árusítottak.

Magyarország

 

Három kábítószer-kereskedőt fogtak el Budapesten

Közel 750 ezer forint értékű marihuánát és egyéb kábítószer-gyanús anyagokat foglaltak le a rendőrök egy VI. és egy III. kerületi lakásban február 26-án. Tiltott pszichoaktív szer árusításáért előállították az 52 éves B. Lászlót és két tunéziai férfit.
Az eredeti forrás videóval itt található!

 

Kitörte a sorompót autójával a bódult sofőr

A pécsi rendőrök február 27-én kaptak bejelentést, mely szerint egy parkolóból kihajtó autós többször nekiment a sorompónak, majd ki is törte azt. Kiderült, hogy a 29 éves férfi kábítószer-befolyása alatt ült volán mögé. A házkutatás során kábítószer-gyanús növényi törmeléket és az előállításhoz szükséges eszközöket találtak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

 

A hátsó ülésre dobta a kábítószert a 17 éves sofőr

Február 25-én közúti ellenőrzés során igazoltatták a 17 éves fiút Bátortenyerén, amikor a gépjármű hátsó ülésén bezacskózott fehér porra lettek figyelmesek a rendőrök. A gyanús anyag kábítószer gyorstesztje pozitív jelzést mutatott, a fiatalkorút előállították.
Az eredeti forrás itt olvasható.

 

Új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Ózdon

A rendőrség február 22-én fogta el azt a 29 éves járdánházi férfit, aki kizárólag “hivatali időben”, azaz 7.30-19.00 között árusított újfajta illegális pszichoaktív szert. A rendőrség felhívja a figyelmet az új pszichoaktív szerek összetételének bizonytalanságára, mely életveszélyes lehet.
Az eredeti forrás itt olvasható.

 

Drogkereskedés, mint családi vállalkozás – 14 személyt állítottak elő

Két házaspár vezette azt a csornai csoportot, akik 2020 nyarától nagy mennyiségben árusítottak különböző illegális szereket. Február 24-én összehangolt akció keretében a rendőrök 10 férfit és 4 nőt fogtak el.
Az eredeti forrás videóval itt található!

 

Európa

 

Új rekord: 25 tonna kokainszállítmányt foglaltak le

Hamburg és Antwerpen kikötőjében konténerekbe rejtve fedezték fel az óriási mennyiségű kábítószert a hatóságok. A kábítószer célja Hollandia volt, származási helye pedig Paraguay.
Az eredeti forrás itt található.

 

Interjú az EMCDDA igazgatójával az európai kábítószer-helyzet legújabb fejleményeiről

Alexis Goosdeel a Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) igazgatója az európai kábítószer-helyzet legújabb fejleményeiről, a kábítószer-lefoglalások megnövekedett számáról, az elérhető utcai drogok változó jellegéről és az európai függők kezelésének új módjairól beszél. Az interjú a “The Agenda” műsorában érhető el.
Az eredeti forrás itt található.

 

Amerika

 

Átfogó cikk jelent meg a mexikói drogkartellek ügyéről

Az erőszak továbbra is tombol Mexikóban, több mint egy évtizeddel azután, hogy Felipe Calderon volt elnök megkezdte a drogkartellek felszámolását. 2006 óta több mint hatvanhatezer ember tűnt el, elsősorban olyan bűnszervezetek hatására, mint a drogkartellek – írja a Council of Foreign Relations.
Az eredeti forrás itt található.

 

A Dominikai Köztársaság bejelentette, hogy megerősíti határait Haiti mentén

A Dominikai Köztársaság elnöke bejelentette, hogy kerítést épít Haiti határa mentén, amely körülbelül 380 km (236 mérföld) hosszúságú. Luis Abinader szerint az akadály akadályozza majd az illegális bevándorlást, a kábítószereket és az ellopott járművek áramlását a két ország között.
Az eredeti forrás itt található.

 

  1. március 1.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!