Olvasási idő: 7 perc

Drogradar – felszólítást kapott Magyarország a kannabisz gyógyászati felhasználása miatt

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.02.22.

Intézetünk összefoglalójában beszámolunk az Európai Unió felszólításáról a kannabisz gyógyászati felhasználásának ügyében, illetve számos hazai rajtaütést hajtott végre a Magyar Rendőrség az elmúlt héten is. Döntő többségben ismét új pszichoaktív szereket foglaltak le hazánkban. Az Egyesült Királyságban az utóbbi évek legnagyobb kábítószer-lefoglalását hajtották végre, Japánban pedig törpefigurákban próbáltak illegális szert csempészni.

Magyarország

Eljárás indul Magyarország ellen az orvosi kannabisz ügye miatt

Az Európai Unió az orvosi kannabisz gyógyászati használatát támogatja, melyet hazánk a szavazás során elutasított. Az Európai Bizottság ennek követketében jogi lépéseket tesz, mivel nem teljesítettük az uniós jog szerinti kötelezettségeinket. A felszólításra két hónapon belül kell reagálnia a magyar kormánynak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Több, mint 1300 adag drogot foglaltak le Erzsébetvárosban

Február 19-én a gyanúsított tunéziai állampolgár igazoltatás során megpróbált elmenekülni a hatóságok elől, akik a házkutatás során kábítószer-gyanús növényi törmeléket és kokaint találtak. Az 1354 adag illegális pszichoaktív szer feltétlezett értéke körülbelül 4 millió forint.
Az eredeti forrás videóval itt érhető el.

Elfogták a 19 éves váci drogkereskedőt

Üzletelés közben kapták el a házilag készített bio-dohányt árusító fiatalt, mely anyag új pszichoaktív szernek minősül. A drogot 1000-2000 forintért árulta a férfi, aki ellen eljárást indítottak.
Az eredeti forrás videóval itt érhető el.

Bűnbarlang Miskolcon

Február 16-án összehangolt akció keretében prostitúciós tevékenységet, illegális szerencsejátékot, és kábítószert találtak egy miskolci ingatlanban, ahol azonnal előállítottak 15 főt.
Az eredeti forrás videóval itt érhető el.

Új pszichoaktív szerrel kereskedtek Sárbogárdon

Összesen közel 400 gramm kábítószert foglaltak le a nyomozók 5 ingatlan átkutatása során. Február 17-én a kereskedelemmel gyanúsított 44 éves sárbogárdi férfit őrizetbe vették.
Az eredeti forrás videóval itt érhető el.

Amfetamin-tartalmú szert foglaltak le Tiszabecsen

Otthonában fogták el február 16-án a 39 éves férfit és társát, akiket kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítanak. A rendőrök érkezésekor az elkövetők a próbáltak megszabadulni az amfetamint tartalmazó fehér portól, WC-csészébe dobták a szert.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Zsálya és kristály fantázianevű új pszichoaktív szerrel kereskedtek

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság február 15-én őrizetbe vett egy 51 éves helyi lakost, aki a gyanú szerint új pszichoaktív szerrel kereskedett. A házkutatás során összesen körülbelül 140 gramm kábítószert találtak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

Új tanulmány az intravénás szerhasználatról

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) újonnan publikált kutatásában 2018-as és 2019-es felmérések adatai alapján az intravénás szerhasználatot jellemezte. Összességében elmondható, hogy a kábítószert injektáló emberek széles körű anyagokat használtak (legfőképpen stimulánsokat), és a városok között megfigyelt erős különbségek tükrözik az európai kábítószer-helyzet sokszínűségét és összetettségét.
Az eredeti forrás itt olvasható.

2300 kg kokaint találtak egy Angliába érkező kolumbiai banánszállítmányban

Az Egyesült Királyság valaha volt legnagyobb kábítószer-lefogalása során 184 millió font, azaz 76,5 milliárd magyar forint értékű kokaint és 10 személyt vettek őrizetbe a hatóságok. A banánnak álcázott rakomány 41 raklapon érkezett Portsmouthba, majd onnan Tottenhambe szállították.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

Meth-laborra bukkantak egy üres apartmanban

A hatóságok metamfetamint előállító laborra bukkantak Bronxban egy játszótérrel szemben. Az ügynökök három személyt tartóztattak le, és körülbelül 10 kg metamfetamint, 45 gramm heroint és 2000 tablettát foglaltak le.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Ázsia

Törpefigurák belsejében csempészték a kábítószert Japánba

Egy malajziai állampolgárt és két lányát tartóztatták le illegális drogok Japánba történő csempészésének kísérlete miatt. A stimuláns típusú kábítószert a „Hófehérke és a hét törpe” című Disney-film szereplőinek kerámiafiguráiba rejtették el.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. február 22.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!