Olvasási idő: 3 perc

Drogradar – Folyékony kokaint tároltak borosüvegekben

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.06.27.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Külföldi drogbárót fogtak Budapesten. Szakmai állásfoglalás jelent meg az Elf Barról. Két tonna heroint égettek el Mianmarban. Borosüvegekbe rejtett folyékony kokaint foglaltak le Dublinban.

Magyarország

Külföldről rendelt illegális tudatmódosítót terjesztett

Külföldi oldalról rendelt illegális tudatmódosítót a sárospataki férfi, majd a rokonán keresztül értékesítette tovább. A férfit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda miskolci nyomozói és a Szabolcs megyei rendőrök 1 hónapon belül lekapcsolták. Az érintett személyt és vele egy autóban utazó rokonát a II. Rákóczi Ferenc Tisza-hídon fogták el. Autójában több, mint 1 kilogramm barna kristályos anyagot találtak, majd lakásában további 4,5 kilogrammot. A lefoglalt drog feketepiaci értéke megközelítőleg 20 millió forint.
Az eredeti forrás itt található 

Halottnak hitt drogbárót fogtak el

A világ egyik legkeresettebb drogkereskedőjét fogták el Budapesten. A brazil férfit 45 tonna kokain csempészésével vádolták és nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene. Előállítását az is nehezítette, hogy halottnak nyilvánítatta magát, valamint álneveket is használt. A Brazil Escobarként ismert drogbárót egy vendéglátóhely teraszán azonosították, bár kihallgatásán tagadta, hogy ő lenne a körözött személy, az ujjlenyomata egyezést mutatott.
Az eredeti forrás itt található.  

Szakmai állásfoglalás jelent meg az Elf Barról 

Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalást jelentetett meg az Elf Barról. A szakértő aggodalmát fejezte ki, hiszen az Elf Bar kiszerelésnél és az ízesítésnél fogva épp a legveszélyeztetebb korcsoportot célozza meg. Kiemelik, hogy nikotin tartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is, például egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg. Ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve az illóanyagok mennyisége miatt, akár vérköpést is eredményezhet. A trafikokban kapható termékeket – például hevített dohánytermékeket, e-cigarettákat – kötelező bevizsgáltatni és engedélyeztetni, ezzel szemben az Elf Bar nem bevizsgált termék.
Az eredeti forrás itt található.   

Amerika

Biztonságos józanodó

San Franciscóban kábítószer-kijózanító központot nyitottak, ahol a különböző szerek mámora alatt álló emberek egészségügyi szakemberek támogatásával, biztonságos körülmények között józanodhatnak ki, illetve kapcsolatba léphetnek segítő szervezetekkel is. A központ jelenleg reggel 8 és este 8 között tart nyitva, egyszerre 20 főnek biztosítanak helyet. Egy-egy szerhasználó  4-12 órát tölthet el a központban, mely dohány-, alkohol- és kábítószermentes hely. Az ide érkezők számára tisztálkodási-, alvási- és étkezési lehetőséget is biztosítanak. A város vezetése ezzel a kezdeményezéssel igyekszik visszaszorítani a túladagolások miatti halálozások számát.
Az eredeti forrás itt található. 

Európa

Folyékony kokain borosüvegben

A dublini helyi hatóságok 2 millió euró értékben foglaltak le kábítószert egy nemzetközi szinten működő kábítószer-kereskedő hálózat lebuktatásakor. A házkutatások során számos pezsgős- és boros üveget találtak a nyomozók, melyekről kiderült, hogy folyékony kokaint tartalmaznak, további kábítószergyanús anyagokat, feltételezhetően heroint, kokaint és kannabiszt, jelentős mennyiségű készpénzt, kommunikációs eszközöket és csomagoláshoz szükséges anyagokat foglaltak le. 5 férfi ellen indítottak eljárást.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Kábítószer-égetés Mianmarban

Két tonna heroint és 630 millió adag metamfetamint égettek el Mianmarban a helyi hatóságok. A korábban lefoglalt, majd megsemmisített drogok között volt kínai teaként csomagolt metamfetamin, ketamin, MDMA és kannabisztéglák is. A metamfetamin a legkárosabb diszkódrogok egyike.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!