Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Génszekvencia-variáns függő a pszichedelikus szerek hatása

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.08.01.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Receptorvariáns-függő a pszichedelikus szerek hatása. Harmincezer kilogramm kábítószert égettek el Indiában. Kábítószer-kereskedőket fogtak el az ország több pontján.

Magyarország

Bűnügyi felügyelete alatt is kábítószerrel kereskedett

A Kiskunmajsai Rendőrőrs nyomozói őrizetbe vettek egy helybéli férfit, aki bűnügyi felügyelet alatt állt. A házkutatás során többféle kábítószergyanús anyagot, mérleget, számítástechnikai eszközöket és közel egymillió forint készpénzt foglaltak le. A nyomozók kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt kezdeményezték a gyanúsított letartóztatását.
Az eredeti forrás itt található. 

Többféle droggal kereskedtek

A Fejér-Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt elfogtak egy Móron tartózkodó férfit. A nyomozók a házkutatás során összesen 173,8 gramm kábítószergyanús fehér masszát, 34,9 gramm fehér port, 96 gramm növényi törmeléket és két tő növényt, valamint porciózáshoz szükséges eszközöket találtak. Ezzel egyidőben a férfival kapcsolatban álló, további két személynél tartottak házkutatást, ahol szintén kábítószergyanús anyagokat találtak. A nyomozók indítványozták a beismerő vallomást tett férfi letartóztatását és folytatják a nyomozást az ügyben a további érintett személyekkel kapcsolatban.
Az eredeti forrás itt található. 

Két dílert fogtak el egy intézkedés során

A dombóvári nyomozók összevont rendőri intézkedést tartottak, melynek során két férfit fogtak el, miközben egy telephelyként használt ingatlanban 100 gramm marihuána cserélt gazdát. A marihuána megvásárlása továbbértékesítési céllal történt. A házkutatások és gépjármű átvizsgálások során szárított kannabiszt, élő növényt, tablettákat és porciózáshoz szükséges eszközöket, készpénzt, valamint számítástechnikai eszközöket foglaltak le a nyomozók.  A két dílert letartóztatták, valamint a helyszínen tartózkodó további 3 személyt előállították.
Az eredeti forrás itt található. 

Európa

Fél tonna kokaint rejtett a szállítmány

Banán szállítmány közé rejtve fél tonna, több, mint 40 millió font feketepiaci értékű kokaint foglaltak le az angliai rendőrök. A Kolumbiából Hollandiába tartó hajóban talált “extra” szállítmányt az Essex partján lévő London Gateway-nél foglalták le. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség operatív vezetője szerint egy ilyen fogás hatalmas csapást jelent a kábítószer-kereskedők számára és megszakítja a kapcsolatot a nemzetközi drogkartellek és az utcai dílerek között. Az előző hónapban hasonló lefoglalás történt Csehországban is.
Az eredeti forrás itt található. 

Amerika

Receptorvariáns-függő lehet a pszichedelikus élmény

Az ACS Chemical Neuroscience-ben megjelent friss tanulmány szerint a pszichedelikus szereknek eltérő erősségű lehet a hatása a szerotonin 2A receptor génszekvencia-variációinak függvényében. A receptor jelátvitelben betöltött szerepe elengedhetetlen a klasszikus pszichedelikus szerek hatásának kialakulásához. A kísérletben hét gyakran előforduló receptorvariánst vizsgáltak négy különböző szerrel (LSD, meszkalin, pszilocin és triptamin). Az eredmények alapján bizonyos variánsok jelenléte szignifikánsan csökkenti a négy, terápiásan releváns szer hatékonyságát, így ezeknek fontos szerepe lehet a jövőbeni orvosi terápiák fejlesztésében.
Az eredeti forrás itt található. 

Ellenőrzött körülmények között használhatnak fentanilt

Vancouverben egy új és radikális ártalomcsökkentő programmal kísérleteznek, annak érdekében, hogy csökkentsék a kábítószer okozta halálozások és megbetegedések számát. A program lehetőséget biztosít arra, hogy a szerhasználók legálisan kaphassanak ellenőrzött kábítószereket – akár fentanilt és heroint is –  és azokat biztonságos körülmények között használhassák. A nővérek az újonnan érkezőknek fokozatosan növelik a szer mennyiségét, hogy megtalálják mennyi szükséges az utcán használt illegális szerek helyettesítésére. Ugyanakkor számos szakember és a közvélemény is aggodalmát fejezte ki a legújabb ártalomcsökkentő  program hatásosságával kapcsolatban.
Az eredeti forrás itt található. 

Ázsia

Harmincezer kilogramm kábítószert égettek el Indiában

A hétvégén India négy különböző pontján: Delhiben 19 320 kg, Chennaiban 1 309 kg, Guwahatiban 6 761 kg, Kolkatában 3 077 kg került elégetésre. Amit Shah belügyminiszter egy konferenciabeszélgetés keretei között virtuálisan vett részt az eseményen, majd beszédében kitért a Narendra Modi, miniszterelnök által bejelentett „Azadi Amrit Mahotsav” elnevezésű tervre, amelyben fogadalmat tettek mintegy 75 000 kg kábítószer megsemmisítésére. Ha minden a terv szerint halad, India augusztus 15-ig már az 1 millió kg kábítószer hatástalanítását is elérheti, ami által közelebb  a “kábítószermentes India” eléréséhez.
Az eredeti forrás itt található. 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!