Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – gyermekükkel vásároltak marihuánát

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.04.19.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Megjelent a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpont (EMCDDA) bevált gyakorlati portáljának legújabb frissítése, mely a szerhasználat alakulásának eredményeit összegzi. Egy üzletember legálisan fogyasztott marihuánát Las Vegasban, de amikor hazaért Dubaiba, egy orvosi vizsgálat kimutatta szervezetében az ott illegálisnak minősülő kábítószert, ami jelentős problémát okozott.

Magyarország

Gyermekükkel mentek marihuánát vásárolni, majd menekülniük kellett

A XX. kerületben összetett akció keretében fogták el a kábítószer-kereskedőket, akik a rendőrök szeme láttára adtak el kiporciózott kábítószert egy párnak, akik egy éves gyermeküket is magukkal hozták a vásárláshoz. A rajtaütés során a család autójával menekülni kezdett, majd a vevő hirtelen kiugrott a mozgó járműből. Rövid időn belül mindannyiukat elfogták a hatóságok, lakásaik átkutatása során több száz gramm kábítószer-gyanús növényi törmeléket foglaltak le.

Az eredeti forrás videóval itt található.

Marihuánaültetvény a XI. kerületben

Egy Etele úti lakásból erős kábítószer-illat áradt, ezért a szomszédok kihívták a rendőröket április 14-én az ingatlanhoz. A hatóságok 64 tő marihuána növényre bukkantak, melyet kis sátrakban neveltek a lakók. A 43 éves férfit és a 27 éves nőt előállították.

Az eredeti forrás itt található.

Új pszichoaktív anyagot árultak Pécsett


Április 16-án hallgatták ki a kábítószer-kereskedelemmel vádolt 49 éves pécsi férfit. Két lakótársát, akik segítettek az árulásban a lakhatásért cserébe, szintén előállították a hatóságok.
Az eredeti forrás itt található.

Kábítószert birtokolt a 24 éves sofőr

Április 14-én Pásztón igazoltatták a rendőrök egy jármű vezetőjét, akinél kábítószer-gyanús fehér port találtak. Az anyag a kábítószer-gyorstesztre pozitív eredményt mutatott. Utólag kiderült, hogy a 24 éves jobbágyi lakos el volt tiltva a vezetéstől.
Az eredeti forrás itt található.

Kábítószer-termesztőt fogtak el Igriciben

Otthonában kannabisz növényeket termesztett egy 32 éves férfi, akit a hatóságok április 13-án előállítottak. A gyanúsított elmondása szerint az internetről vásárolt meg minden szükséges eszközt.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Autólopás és kábítószer-kereskedés Edelényben

Autólopás miatt érkezett bejelentés a rendőrségre a fiatal párral kapcsolatban még márciusban, akikről később kiderült, hogy Edelény térségében illegális pszichoaktív anyagokat állítanak elő és kereskednek vele.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Megjelent az EMCDDA bevált gyakorlati portáljának legújabb frissítése

“Legjobb gyakorlati portálunk frissítésében kiemeljük a fiatalok mentális egészségével és jólétével foglalkozó iskolai beavatkozásokkal kapcsolatos közelmúltbeli szisztematikus felülvizsgálatok eredményeit” – írja a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA). A szerhasználattal kapcsolatos új eredmények kiemelik a rövid viselkedési beavatkozások pozitív hatásait az alkoholfogyasztásra, a kannabiszra azonban nem sikerült hasonló hatást kimutatni.
Az eredeti forrás itt található.

Ylva Johansson elismeri az EMCDDA elemzésének értékét a drogpolitika tájékoztatásában

Belügyminiszterként Ylva Johansson felelős az EU kábítószer-portfóliójáért, ő felügyeli az Európai Unió 2021–2025 közötti új kábítószer-stratégiájának végrehajtását. Hangsúlyozva az EMCDDA értékét, mint a kábítószer-jelenségekkel kapcsolatos független, tudományos bizonyíték szolgáltatóját, Johansson biztos elmondta: „Szükségünk van az EMCDDA elemzésére a kábítószer-politikával kapcsolatos megalapozott döntéshozatalhoz. Az EMCDDA adatai szerint a gyógyszerek elérhetősége és tisztasága növekszik. Ez több problémát okoz a kábítószer-használók számára.”
Az eredeti forrás itt található.

200 ezer font értékű kábítószert foglaltak le

Szombaton egy ingatlan átkutatása során 200 ezer font (közel 84 millió forint) értékű, B osztályú kábítószer foglaltak le az írországi Belfastban. Egy 41 éves férfit letartóztattak.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Legálisan fogyasztott marihuánát Las Vegasban, de börtön várt rá Dubaiban

Az 51 éves Peter Clarck üzleti útja során Las Vegasban tartózkodott, ahol legális a marihuána fogyasztása. A férfi Dubaiba tartó repülőútja után azonban rosszul lett, és a kórházban vérvizsgálatából kimutatták az ott illegálisnak minősülő pszichoaktív anyagot. Petert letartóztatták, akár 3 év börtönbüntetést is kaphat.
Az eredeti forrás itt olvasható.

2021. április 19.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!