Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Hallucináció miatt hívta magára a TEK-et

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.09.12.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Hallucináció miatt hívta magára a TEK-et egy váci férfi. Jutalmazási-rendszert vezettek be a függők leszokánásak segítésére. Agyagedényekké formázott kábítószert foglaltak le Szíriában. 

Magyarország

3000 adag új pszichoaktív anyagot találtak

A készenléti rendőrség nyomozói kábítószer átadás közben érkeztek a helyszínre, ahol a kereskedő párt és a vásárlót is lekapcsolták. A helyszínen 750 g új pszichoaktív anyagot is találtak. A pár lakásának átkutatása során digitális mérleget, elektronikai eszközöket, arany ékszereket és 10 millió forint készpénzt találtak, valamint 3000 adag új pszichoaktív anyagot. A drog feketepiaci értéke 3 millió forint. Mindhárom személyt bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat.
Az eredeti forrás itt található.

Dílerbandát buktattak le 

A Bajai Rendőrkapitányság és a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság kollégái közösen tartottak ellenőrzést Sükösdön és Mélykúton. Az ellenőrzések során 1240 g kristályszerű anyagot, 40 g tablettát, 5 tő kannabisz növényt, 12 millió forintot és aranyékszereket foglaltak le a nyomozók. A rendőrök hat személy letartóztatását kezdeményezték kábítószer-kereskedelem miatt.
Az eredeti forrás itt található. 

Hallucináció miatt hívta magára a TEK-et

Segélyhívás érkezett a 112-re, a bejelentő elmondása szerint meglőtték és túszul ejtették támadói. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, beszerezték a társas ház alaprajzait, a gáz-és áramszolgáltatást szüneteltették, mentőegységeket és a TEK műveleti egységeinek támogatását is kérték. Ám a lakásba történő behatolás után, sem lőtt sérülést, sem támadókat nem találtak, ellenben a 31 éves férfin szerhasználat jeleit vélték felfedezni. A férfi ellen büntetőeljárást kezdeményeztek és az okozott anyagi károkat is meg kell térítenie.
Az eredeti forrás itt található. 

Európa 

A nevetőgáz veszélyeire figyelmeztetik az angliai fiatalokat

David Nicholl neurológus TikTok videóban hívta fel a figyelmet a nevetőgáz fogyasztásának következményeire. A dinitrogén-oxid az Egyesült Királyságban a 16-24 éves fiatalok között a második leggyakrabban használt drog. A tejszínhabspray flakonjából is egyszerűen kinyerhető nevetőgázként ismert szer eufóriát, jókedvet, nyugalmat okozhat, de súlyos esetben bénuláshoz is vezethet.
Az eredeti forrás itt található. 

Amerika

Rekordfogás az amerikai-mexikói határon 

Az amerikai határőrség üzemanyagtartályokba rejtve 700 kg metamfetamint és százezer fentanil tablettát talált. A lefoglalt kábítószer feketepiaci összértéke 11,9 millió dollár, ami mintegy 4,8 milliárd forintnak felel meg. Az amerikai hatóságok szerint az Egyesült Államokba a Sinaloa kartell, valamint a Jalisco Új Nemzedék szállítja elsősorban a fentanilt, mely napjainkban a kábítószer-túladagolásos halálesetek túlnyomó többségét okozza.
Az eredeti forrás itt található. 

Cukor, ajándékok és pénz jár a leszokóban lévőknek

Amerikában egyre több függőségi kezelésnél jutalmat kapnak a résztvevők a negatív drogtesztek és terápiákon való részvétel után. Míg az opiodfüggőségnél a gyógyszeres kezelés segíthet a leszokásban, a stimulánsfüggőség esetében nincs kifejezetten hatékony módszer, így jutalmazási programokat vezettek be. A kormányzatok eleinte szkeptikusak voltak a módszer sikerességével kapcsolatban, viszont az orvosok pozitív beszámolóinak köszönhetően egyre gyakrabban alkalmazzák.
Az eredeti forrás itt található. 

Ázsia

Ötletes módon próbáltak drogot csempészni 

A szíriai rendőrség 24 kilogramm barna festékkel bevont agyagedényekké formázott amfetamin-származékot, Captagont foglalt le. A Captagont narkolepszia és figyelemzavar kezelésére kezdték el gyártani a 60-as években Németországban, és hatása a speedhez hasonló. A gyógyszert később betiltották és napjainkban csak Szíriában engedélyezett a gyártása, ahonnan jelentős mennyiség jut illegális módon exportra. A New Lines Institute számításai szerint 2021-ben a térségében csempészett Captagon értéke eléri az 5,7 milliárd dollárt.
Az eredeti forrás itt található. 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!