Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – hasüregbe csempészett kokainra bukkantak a budapesti repülőtéren

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.02.21.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírrel érkeztünk. Az új pszichoaktív szerek terjedése ellen küzd sikeres akciókkal a Rendőrség, valamint a biztonság és a nyugalom szolgálatáért a pesti éjszakában. Öt ember vesztette életét egy kábítószeres partyban az Amerikai Egyesült Államokban.

 

Magyarország

 

Rajtaütés BAZ megyében – új pszichoaktív szerek piacra jutását akadályozták meg

A Nemzeti Nyomozó Iroda három férfivel szemben folytat büntetőeljárást új pszichoaktív anyaggal való visszaélés miatt, akik egy borsodi településen terjesztőhálózatot alakítottak ki. A rajtaütés az M3-as autópálya hejőkeresztúri pihenőjében történt, az elfogásban érintett egyik férfi autójában körülbelül egy kilogrammnyi fehér, kristályos anyag volt.  A későbbi házkutatás során mérleget, mobiltelefont, 730 000 forintot és nagyértékű aranyékszereket is lefoglaltak. Egy másik, a hálózathoz köthető gépkocsiban további két kilogramm fehér, kristályos anyagot találtak, valamint lakáskulcsot, mely a deponálóhelyhez tartozott. A rendőrség az akciónak köszönhetően összesen fél millió adag új pszichoaktív anyag piacra jutását akadályozta meg, melynek becsült értéke 463 millió forint.
Az eredeti forrás itt érhető el.

 

Razzia a Bulinegyedben

2022. február 18-án éjszaka a főváros V., VI. és VII. kerületében hajtott végre átfogó ellenőrzést a Budapesti Rendőr-főkapitányság és társhatóságai, mely a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek felderítésére is kiterjedt. A nagylétszámú, komplex ellenőrzések során csaknem 800 főt igazoltattak, melyből 30 főt elfogtak. Közülük 15 személy kábítószer birtoklás miatt került előállításra. A fokozott rendőri jelenlét, a belvárosi kerületekben élők nyugalmát és az itt szórakozni vágyók biztonságát hivatott szolgálni.
Az eredeti forrás itt érhető el.

 

Hasüregben csempészett kokain

Február 14-én hajnalban 330 gramm, kapszulába csomagolt kokaint találtak egy Belgiumból Budapestre érkező nigériai állampolgár hasüregében. A lefoglalt kábítószer feketepiaci értéke körülbelül 8 millió forint.
Az eredeti forrás itt érhető el.

 

Amerika

 

Végzetes drog-party

Öt embert találtak holtan egy coloradói lakásban, ahol feltehetően egy drog-party vált végzetessé. A hangos szombat estét egy nő és egy csecsemő élte túl. Az esetet a hatóságok vizsgálják, de előzetes megállapítások szerint erőszakos bűncselekmény nem történt.
Az eredeti forrás itt található.

 

Dekriminalizáció és a választási érdekek

A támogatók továbbra is szorgalmazzák, hogy Alabama csatlakozzon azokhoz az államokhoz, amelyek dekriminalizálták a kis mennyiségű marihuána birtoklását, de az állam szenátora elismerte, hogy az intézkedés kilátásai a választási évben nem a legjobbak.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!