Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Helyes opioid használatra hívják fel a figyelmet az USA-ban

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.10.17.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Családtagokból álló bűnbandát kapcsoltak le a mosonmagyaróvári rendőrök. Az opioidok helyes használatára oktatják az amerikaiakat. Thaiföldön szigorítják a kábítószer-fogyasztás elleni fellépést. 

Magyarország 

Családi bűnbandát kapcsoltak le a rendőrök

A mosonmagyaróvári rendőrök szervezett akció keretében egy évek óta tevékenykedő drogkereskedelemből élő bűnbandára csaptak le. Az elfogott tagok közül hárman családtagok voltak, további 5 főt pedig kábítószer birtoklás miatt hallgatnak ki. A csoport tagjainál tartott kutatások során a rendőrök többféle drogot, a drog porciózásához és fogyasztásához szükséges eszközöket, pénzt és egy gépjárművet foglaltak le.
Az eredeti forrás itt található.

Többféle kábítószert is rejtett a lakás

A Pest megyei rendőrök az üzlet lebonyolítása közben csaptak le a kábítószer terjesztőkre és fogyasztókra. Az elvégzett drogteszt során a törökbálinti terjesztők eredménye pozitív lett THC-ra. A házkutatás során marihuána termesztésre használatos helyiségre bukkantak a rendőrök, továbbá kokaint, MDMA-t, kannabiszt, kannabisz gyantát, delta-9-THC-t, valamint amfetamint találtak. A házaspár ellen a kábítószer-kereskedelem bűntettének, valamint kábítószer birtoklás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást.
Az eredeti forrás itt található.

Iskola közelében kereskedett a férfi 

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság egy 28 éves férfival szemben kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárás. A férfi lakásán végzett házkutatás során 29,5 gramm kábítószer gyanúját keltő növényi származékot, 21,5 gramm mennyiségű feltehetően pszichoaktív gombát, és a porciózáshoz használt digitális mérlegeket, növény őrlőket, valamint készpénzt foglaltak le.
Az eredeti forrás itt található.

Európa


Európa legnagyobb drogkereskedő hálózata bukhatott meg

A spanyol rendőrség felszámolt egy bűnbandát, amelyről úgy vélik, hogy Európa legnagyobb drogkereskedő hálózata. Az Europollal összehangolt razzia során Spanyolország szerte 21 helyszínen, 32 embert tartóztattak le. A banda főképp pénzügyi szolgáltatásokat nyújtott más kábítószer-kereskedő bandáknak. A rendőrök több, mint 3 millió eurót, 11 luxusautót és jelentős mennyiségű kannabiszt foglaltak le.
Az eredeti forrás itt található. 

Amerika 

Összefogás a kábítószer-csempészet ellen 

Kiemelt fontosságú találkozót tartottak Washingtonban, ahol a két ország közös célként a kábítószer-csempészet és fegyverkereskedelem visszaszorítását tűzte ki. Az amerikai külügyminiszter arra mutatott rá, hogy 2021-ben körülbelül 108 ezer ember vesztette életét drogtúladagolás miatt, amelyeknek jelentős részét a Mexikó felől becsempészett fentanil okozta. Mexikóban 2021-ben 33 ezer ember halt meg gyilkosság áldozataként, többségüket lőfegyverrel ölték meg. Kiemelt szerepet kell tehát szánni a kábítószer-alapanyagok és az illegális tartott lőfegyverek felkutatására és lefoglalására. A mexikói törvényhozás elfogadta, hogy 2028-ig a rendőri feladatok ellátására bevethetik a hadsereget is, a kábítószerrel foglalkozó bandák által szított fegyveres erőszakok megfékezése érdekében.
Az eredeti forrás itt található.

Helyes opioid használatra hívják fel a figyelmet

Sterling Elliott gyógyszerész és ortopéd sebész egy kezdeményezést indított, melyben az opioidok fájdalomcsillapítóként való helyes használatára hívja fel a figyelmet. Az opioid – függők jelentős része sosem akart szerhez nyúlni, valamilyen műtét vagy trauma miatt, orvosi rendelvényre kezdték el ezeket szedni és függővé váltak. Sterling összeállított egy kérdéssort, melynek segítségével a beteg mérlegelni tudja és eldöntheti, hogy szüksége van-e opioid típusú fájdalomcsillapítóra vagy elég esetleg egy gyengébb gyógyszer. A program célja, hogy edukálja a betegeket, így visszaszorítva az opioid-túladagolás okozta haláleseteket. Az amerikaiak évente 250 millió opioid receptet kapnak, a kezdeményezéssel évente közel 9 millió kiállított recepttel csökkenhet ez a mennyiség. A mozgalmat igyekeznek országszerte, minden egészségügyi intézménybe bejuttatni.
Az eredeti forrás itt található. 

Ázsia

Szigorított fellépés a kábítószer-fogyasztás ellen 

Thaiföld miniszterelnöke utasította a rendvédelmi szerveket, hogy szigorítsák a fegyvertartás szabályait és lépjenek fel határozottabban a kábítószer-fogyasztás ellen, kiváltképp a hivatali tisztségviselők és a közösségek tagjai között. Továbbá utasította a hatóságokat, hogy a kábítószerfüggők kezelését erősítsék meg. Tervek szerint kötelező lesz a rendszeres mentálhigiénés egészségügyi szűrés a fegyvertartók és a fegyvertartási engedélyt igénylők körében. Ezen döntésekre azután került sor, hogy csütörtökön egy volt rendőr tömeges gyilkosságot követett el egy óvodában, majd saját családjával is végzett.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!