Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – hosszú sorokban várakoztak a betegek a legálisan kapható, egész virágos kannabiszért Virginiában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.09.13.

Heti hírösszefoglalónkban ismét számos érdekességgel érkeztünk. Szeretnénk figyelmükbe ajánlani az MRE KIMM Drogterápiás Otthonának akkreditált képzését, melyet a szociális és a humán szférában dolgozó szakemberek számára hirdettek meg október közepére. Az EMCDDA kiadott egy új jelentést, mely a folyamatosan növekvő jelenlétű szintetikus kannabinoidok veszélyeiről szól. Egy kutatás szerint 2020-ban csúcsot döntött a marihuána-fogyasztás az egyetemisták körében, Virginiában pedig hosszú sorokban várakoztak az emberek az immár legálisan kapható egész virágos kannabisz-növényért. Jó olvasást kívánunk!

Magyarország

Akkreditált Portage képzést indít az MRE KIMM

Október 11-15 között akkreditált Portage képzést tart a Magyar Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona Ráckeresztúron a szociális és a humán szférában dolgozó szakemberek számára. A Portage modell a WHO által akkreditált és nemzetközi fórumokon ajánlott terápiás modell, mely szerint a legfőbb érték a szeretet.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Kábítószer-gyanús anyagok a mikrohullámú sütőben

A 25 éves tarnazsadányi nőnél tartott házkutatás során kábítószer-gyanús fehér port találtak a rendőrök szeptember 10-én. A nő ellen elindult az eljárás.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

Az EMCDDA legújabb jelentése a szintetikus kannabinoidok veszélyeiről szól

A szintetikus kannabinoidok kerültek a figyelem középpontjába a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) új jelentésében. A publikáció szerint a szintetikus kannabinoidokat továbbra is használják rekreációs célokra „legális” kannabiszpótlóként, illetve olcsó beszerezhetőségük miatt egyre szélesebb körben elterjedtek, főként a marginalizált csoportok (pl. magas kockázatú kábítószer-használók, börtönök vagy hajléktalanok) esetében.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

Csúcsot döntött a marihuána-fogyasztás az egyetemisták körében 2020-ban

A 2020-as Monitoring the Future (MTF) panelvizsgálat eredményei szerint a marihuána-használat tovább nőtt az egyetemisták körében az elmúlt öt évben. A mennyiség a legmagasabb marihuána-fogyasztást jelenti az 1980-as évek óta. „A COVID-19 világjárvány drámai módon megváltoztatta a fiatalok egymással való interakcióját, és lehetőséget kínál számunkra annak megvizsgálására, hogy a kábítószer-fogyasztási magatartás megváltozott-e” – mondta Nora D. Volkow, a NIDA igazgatója.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Hosszú sorokban várakoztak a betegek a legálisan kapható, egész virágos kannabiszért Virginiában

Szeptember 1-jén lépett hatályba az új törvény a marihuána-értékesítés engedélyezéséről Virginiában. Raymond Hernandez a Columbia Care Virginia gyógyszerésze, felelős piaci igazgatója szerint a kannabisz ezen formája iránt nagy volt a kereslet, és a betegek már évek óta kérik. Hernandez a lehetőséget „nagy mérföldkőnek” nevezte, mivel általában az egész virágú kannabisz adja a legtöbb terápiás előnyt a betegek számára – írja a wavy.com.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Ázsia

Fél tonna metamfetamint foglaltak le

A rendőrség szerint 500 kg metamfetamint foglaltak le a Fülöp-szigetek északi részén történt művelet során, mely helyi viszonylatban az idei év legnagyobb kábítószer-lefoglalásának minősül. Négy kínai kábítószer-kereskedő életét vesztette a lövöldözések során.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. szeptember 13.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!