Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – jelentés a szennyvízből kimutatható kábítószer mennyiségéről Európában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.05.26.

Heti összefoglalónkban olvashatnak az EMCDDA legújabb jelentéséről, mely 82 európai országban vizsgálta meg a kábítószer mennyiségét a szennyvízben 2020-ban. A texasi szenátus jóváhagyta az orvosi marihuána bővítésének törvénytervezetét, az Egyesült Királyság tengerpartján pedig közel 1 tonna kokainra bukkantak a járókelők.

Magyarország

Droglabor Gödöllőn

Körülbelül 45 kg amfetamin előállításához szükséges anyagokat és eszközöket foglaltak le Gödöllőn a rendőrök május 21-én. Ezen felül több millió forint készpénzt is találtak. Három férfit a helyszínen letartóztattak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Razzia Szombathelyen

A nyomozók összesen 10 helyszínen intézkedtek összehangolt akció keretében május 22-én. Több helyen különböző kábítószer-gyanús anyagokat, a terjesztéshez szükséges eszközöket, valamint marihuána-ültetvényt foglaltak le.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Kályhába rejtette az illegális anyagokat a körözött férfi

A 27 éves diósjenői férfi házában kábítószer-gyanús növényi törmeléket és MDMA-típusú szert tartalmazó tablettákat találtak a házkutatás során, melyet a férfi a kályhában próbált elrejteni május 20-án.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Kannabisz-ültetvény Szegeden

68 tő kannabisz növényt és több kg kábítószer-gyanús növényi törmeléket találtak egy szegedi férfi belvárosi lakóhelyén május 20-án.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Európa

A legfrissebb adatok a szennyvízből kimutatható kábítószer mennyiségéről Európában

A projekt 82 európai város (18 ország) szennyvizét elemezte, hogy feltárja lakóinak kábítószer-fogyasztását. Körülbelül 25 millió ember szennyvizét elemezték négy tiltott stimuláló szer (kokain, amfetamin, metamfetamin, MDMA / extasy), valamint a kannabisz mennyiségének szempontjából. Míg a 2019-es eredmények a stimulánsok általános növekedését mutatták ki, a 2020-as eredmények vegyesebbek, valamint a földrajzi és időbeli minták is eltérőbbek – írja az EMCDDA.
A tanulmány itt olvasható.

Közel 1 tonna kokainra bukkantak a tengerparton Angliában

A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NCA) nyomozást kezdett, miután csaknem egy tonna kokainnak vélt anyagot fedeztek fel Kelet-Sussex partvidékének két helyén május 24-én. A Hastings és Newhaven közelében található strandokon két különálló csomag-szállítmányt találtak a járókelők vízálló zsákokban, mentőmellényekhez rögzítve.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

A texasi szenátus véglegesen elfogadja az orvosi marihuána bővítésének törvénytervezetét

“A bővítési törvénytervezet mindkét kamarától jóváhagyást kapott, bár jelentős változásokon ment keresztül a Szenátusban. Ilyen többek között a krónikus fájdalom megszüntetése, mint minősítő feltétel és a javasolt THC-határ jelentős csökkenése is” – írja a The Dallas Morning News.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Óriási rajtaütés Orlandóban

Közel egymillió dollár értékű illegális kábítószert foglaltak Orlandóban. A rendőrség adatai szerint helyiek felhívták a Crimeline-t a kábítószerek forgalmának és értékesítésének gyanúja miatt.
Az eredeti forrás itt olvasható.

 

Ázsia

Kutyatápos zsákokba rejtették a marihuánát Hong Kongban

A hongkongi rendőrség 26,7 millió dollár értékű kannabiszt foglalt le, melyet kutyatápos zsákokban rejtve próbáltak szállítani. A kisteherautó 49 éves sofőrjét letartóztatták.
Az eredeti forrás itt olvasható.

 

2021. május 26.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!