Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – jelentősen nőtt az illegális kábítószer-lefoglalások száma Angliában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.02.07.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírrel érkeztünk. Hazánkban ismét több helyen végzett lefoglalásokat a Magyar Rendőrég, a legújabb adatok szerint pedig 21%-kal nőtt az illegális kábítószer-lefoglalások száma Angliában a koronavírus-járvány időszakában. Megjelent az EMCDDA legújabb Eurobarométer felmérése is. Az orvosi marihuána legalizálásának népszerűsége továbbra is növekszik, Missisipi már a 37. állam, amely legalizált.

Magyarország

A vécében próbáltak meg eltűntetni fél kilogramm marihuánát

A VIII. kerületben a nyomozók nagy mennyiségű kábítószert találtak február 2-án. A gyanúsított a rendőrök érkezésekor a vécén próbálta lehúzni a marihuánát, sikertelenül. A férfit őrizetbe vették és előállították.
Az eredeti forrás itt található.

Három dílert fogtak el Zalában

A Terrorelhárítási Központ és a Magyar Rendőrség helyi szervei összehangolt akciót végeztek 2022. február 2-án. “A kábítószer-kereskedőknél tartott kutatások során a nyomozók összesen több mint 3 kilogramm kábítószergyanús anyagot, többek között amfetamint, különböző tablettákat, növényi törmeléket, tasakokba csomagolt fehér porokat, illetve kereskedelemre utaló eszközöket, digitális mérleget, nagy mennyiségű, villámzáras tasakokat, fecskendőket, mobiltelefonokat és laptopokat továbbá ékszert és pénzt foglaltak le” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Megjelent az EMCDDA legújabb Eurobarométer felmérése

Az Európai Bizottság ezen a héten tette közzé a kábítószerek hatásáról szóló legutóbbi Eurobarométer-felmérés eredményeit. A kutatás során 2021. június 30. és július 10. között 25 713 személyt kérdeztek meg, összesen 27 uniós országban.
Az eredeti forrás itt található.

Skócia a jogi akadályok ellenére is igyekszik biztonságos fogyasztói szobákat kialakítani

A skót kormány eltökélt szándéka, hogy lehetővé tegye a biztonságos fogyasztói helyiségek működését, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság kormánya rendelkezik a politika végrehajtásához szükséges jogi hatáskörökkel.
Az eredeti forrás itt található.

A járvány idején 21%-kal nőtt az illegális kábítószer-lefoglalások száma Angliában

A koronavírus-járvány idején 21 százalékkal nőtt a rendőrség által végrehajtótt kábítószer-lefoglalások száma Angliában és Walesben.  A 2020 márciusa és 2021 márciusa között lefoglalt kábítószerek között több, mint 11 tonna kokain volt.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Mississippi a 37. állam, amely legalizálja az orvosi marihuánát

Azok a betegek, akiknél Parkinson-kórt, Huntington-kórt, AIDS-t, Crohn-kórt és autizmust diagnosztizáltak, az új Mississippi-törvény értelmében jogosultak marihuána vásárlására. Ehhez a betegeknek igazolást kell kapniuk egy képzett orvostól a személyes vizsgálatot követően – írja a CNN.
Az eredeti forrás itt található.

2022. február 7.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!