Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – kábítószer-gyanú az újpesti késelő ügyében

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.01.03.

Az idei év első hírösszefoglalója számos újdonságot tartalmaz. A megrázó újpesti késelés ügyéről kiderült, hogy az elkövető valószínűleg rendszeres kábítószer-fogyasztó volt. Ausztráliában óriási kannabiszfarmra bukkantak, a Fülöp-szigeteken pedig halálos kimenetelű lövöldözés alakult ki egy drogkereskedő elfogása során. A mexikói drogkartellek rövid leállás után alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta viszontagságos helyzethez, ismét virágozhat a piac?

Magyarország

Rendszeres kábítószer-fogyasztó a rendőrt megkéselő újpesti férfi

A 35 éves M. Péterre december 24-én hívták ki a rendőröket a Kassai utcában, aki kiszámíthatatlanul viselkedett. A férfi az egyik rendőrtisztet késsel többször megszúrta, aki életveszélyes állapotba került. Pétert a megkéselt rendőr társa lelőtte. Azóta kiderült, hogy az eredetileg Délegyházáról származó férfi a helyiek elmondása szerint rendszeresen fogyasztott kábítószert, illetve egy vallási szekta tagja volt.
Az eredeti forrás itt található

Kábítószer-gyanús anyagot találtak a katalizátort lopó férfiaknál

Az óbudai rendőrök gyanút fogtak, mikor hajnalban két férfi egy megemelt autó alá próbált befeküdni. Igazoltatás során katalizátorlopáshoz alkalmas eszközöket, illetve alufóliába csomagolva kábítószergyanús fehér port találtak a gyanúsítottaknál. A 40 éves budapesti H. Józsefet, a 49 éves, szintén budapesti Sz. Valentint, és egy 32 éves román állampolgárt előzetes letartóztatásba helyezték.
Az eredeti forrás itt található.

Amerikai Egyesült Államok

Rosszullét miatt kórházba szállították a tisztviselőt, aki rutinellenőrzés során kábítószer-gyanús anyagot talált

Kalifornia államban a CHP (California Highway Patrol) tisztviselőjét újév napján kórházba szállították, miután megbetegedett egy rutinszerű forgalmi megállás során Campbellben. A tiszt illegális kábítószereket talált az autóban, melyről Henrik Bailey szóvivő elmondta, hogy a CHP „lehetségesen heroinnak” minősítették a szakemberek.
Az eredeti forrás itt található.

Latin-Amerika

A mexikói drogkartellek remekül alkalmazkodnak a COVID-19 járványhoz?

Mint sok vállalkozás, a Sinaloa-kartell is újra lábra állt, miután a koronavírus végigsöpörte a földgömböt. A vírus visszaszorítására tett kormányzati intézkedések megsértették működését, megszakították a szintetikus kábítószerek, például a fentanil és a metamfetamin előállításához szükséges vegyi anyagok beszállítását, és megszakították a nemzetközi határokon átnyúló kereskedelem útjait. A kartell ennek ellenére a világ egyik legerősebb kábítószer-kereskedő csoportjává nőtte ki magát, az üzleti érzék, ötletesség és törvénytelenség védjegyes keverékével. – írja Steve Fisher and Kirk Semple a New York Times magazinban.
Az eredeti forrás itt található.

Ausztrália

Tízezer növényt tartalmazó kannabiszfarmra bukkantak Ausztráliában

Az ausztrál szerint az Adelaide északi külterületén található kannabiszfarm az egyik legnagyobb, amit az államban eddig feltártak, és több napig tart majd lebontani és megsemmisíteni. Nyolc embert tartóztattak le az illegális termés miatt, akik a rendőrség érkezésekor megpróbáltak elmenekülni a helyszínről. A rendőrség szerint a termés dollármilliókat érhetett.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Halálos kimenetelű lövöldözés a Fülöp-szigeteken

A rendőrség és a kábítószer-ügynökök drogvásárlási akciója halálos kimenetelű lövöldözéssé vált, amely egy nigériai gyanúsított meggyilkolásához és mintegy 13 millió PAB (3,84 milliárd magyar forint) értékű shabu vagy kristálymetál lefoglalásához vezetett Concepcion városában, Tarlacban 2020. december 31-én. A Brig szerint az elkövető, Gabriel Onyechefula egy nemzetközi kábítószer-szindikátus tagja volt.
Az eredeti forrás itt található.

  1. 01. 03.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!