Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Kanada és az USA is küzd a túladagolásban érintettek növekvő számával

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.03.07.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírrel érkeztünk. Családi kannabiszültetvényt találtak a rendőrök Besenyszögön. Kanada és az Egyesült Államok is küzd a túladagolás problémájával. Nem kellett börtönbe vonulnia a díler nagymamának.

Magyarország

Édesanyjával termesztett kannabiszt egy 46 éves férfi Besenyszögön

A férfi 2019 óta termesztett kábítószernek minősülő növényeket szülei lakóházának melléképületében. A növények gondozásába édesanyja is besegített, aki a palántákat fia utasításai alapján nevelte, gondozta, és részt vett a szüretelésben is. A két férfi 4000 Ft/gramm áron adta el a környékbeli lakosoknak a kábítószert. A helyszínen a rendőrök termesztéshez használt segédeszközöket, 48 tő növényt, 70 db már leszüretelt szárcsonkot, mobiltelefonokat és készpénzt foglaltak le. A férfi beismerő vallomást tett, édesanyja szabadlábon védekezhet.
Az eredeti forrás itt található.

A Terrorelhárítási Központ fogta el a dílert Kompolton

Heves megyei, hevesi és füzesabonyi rendőrök kértek a segítséget a kábítószer-kereskedő elfogásában a TEK munkatársaitól. Értesüléseik szerint a gyanúsított fegyvert is tartott, ezért volt szükség az együttműködésre. Rajta kívül a terjesztéssel összefüggésben további öt férfit vettek őrizetbe, míg egy nő társuk szabadlábon védekezhet. A házkutatáskor a rendőrök új pszichoaktív anyagnak minősülő kábítószert és a csomagoláshoz, értékesítéshez, fogyasztáshoz használt eszközöket foglaltak le.
Az eredeti forrás és a videó itt található.

Folytatódott az eset felgöngyölítése

Múlt heti összefoglalónkban írtunk arról a békéscsabai nőről, aki rendszeresen küldte fel két férfi ismerősét Budapestre amfetaminért. 2022. március 1-jén a Békés megyei rendőrök a fővárosban elfogták azt a férfit is, akivel a korábbi a gyanúsítottak kapcsolatban álltak és akitől a kábítószert beszerezték.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Elkeseredett amerikai nagymama kelt ki magából unokája halála miatt

A múlt hónapban temették el a 14 éves kamaszlányt, aki az édesanyjától kapott gyógyszert adagolt túl. Kimberly Maese, a nagymama arról számolt be az újságnak, hogy többször is jelentették a hatóságoknak az anyuka megengedhetetlen viselkedését, de a hatóságok nem tettek semmit, hogy kiemeljék a lányt és öt éves öccsét a családból. A jelenség sajnos nem egyedi, a gyermekjóléti szolgálatok sokak szerint nem veszik elég komolyan a kábítószer-függőség okozta problémákat. Történik mindez annak ellenére, hogy 2020 és 2021 áprilisa között több, mint 100 000 amerikai halt meg túladagolásban. Sok gyerek vált emiatt árvává, vagy vesztette el közeli hozzátartozóját. A halálozások számán túl – gyermekvédelmi szempontból – talán még meghatározóbb, hogy rengeteg szülő válik teljesen cselekvőképtelenné a kábítószer-szokásai miatt, ezáltal veszélybe sodorva gyermekét.
Az eredeti angol nyelven közzétett cikk itt található, ami tovább taglalja a dekriminalizáció válaszra váró kérdéseit.

Fekete lufikat helyeztek ki a kanadai Winnipegben a kábítószer-túladagolásban elhunyt emberek emlékére

Március 6-án ünnepeljük a fekete léggömb nemzetközi napját, amelyet azért hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet a túladagolás okozta halálesetekre, és kifejezzék együttérzésüket az elhunytak családtagjai és barátai iránt. A kábítószer- és gyógyszer-túladagolás áldozatainak hozzátartozói biztonságos gyógyszerellátást követelnek, véget vetve a megbélyegzésnek. „Azért csináljuk ezeket a kampányokat, hogy az embereknek ne kelljen csendben, egyedül szenvedniük – előléphetnek, és nem kell szégyellniük azt, ahogyan szeretteik meghaltak.”
Az eredeti forrás itt található.

A kábítószer-kereskedő nagymamának sikerült elkerülni a börtönt

Az 62 éves blackbutti Sandra May Castle hétfőn öt év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Brisbane-i Legfelsőbb Bíróságon, miután bűnösnek vallotta magát metamfetamin, kannabisz és oxikodon kereskedelemben. Az idős hölgy kábítószer-bűncselekményeinek története csaknem négy évtizeden át tartott, ami indokolta volna a letöltendő börtönbüntetést, de halálos betegségére való tekintettel megengedték, hogy szabadlábon tölthesse élete hátralévő részét.
Az eredeti forrás itt található.

 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!