Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – Kenya az új heroin-központ?

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.05.17.

Heti hírösszefoglalónkban szerepel a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) legfrissebb jelentése, mely a kábítószer összefüggő halálozásokat vizsgálja Európa valamennyi országában. Ausztráliában az orvosi kannabisz kutatása 1,5 millió dollár támogatást kap, melyet a daganatos megbetegedések tüneteinek kezelésére fordítanak. Kenyában a kereskedelmi útvonalak változása miatt jelentősen nőtt a heroin és a morfium lefoglalások száma, mely nagy aggodalomra ad okot az afrikai országban.

Magyarország

Szlovákiából csempészték a kábítószert, több, mint 22 millió forintot foglaltak le

Összehangolt akció keretében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a TEK május 14-én elfogták azt a szlovák és magyar férfit, akik a gyanú szerint jelentős mennyiségű kábítószerrel kereskedtek. A Szlovákiából érkezett illegális anyagokat Magyarországon árusították, a házkutatások során feltételezhetően kokaint és metamfetamint foglaltak le. Ezen felül a szlovák állampolgár lakásában több, mint 22 millió forintot és 24 ezer eurót is találtak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Amfetamin hatása alatt vezetett

Május 12-én közúti ellenőrzés során igazoltatták azt a 28 éves ajkai férfit, aki bódult állapotban ült a volán mögé. A rendőrök a férfi autójában többféle kábítószer-gyanús anyagot is találtak, a kábítószer-gyorsteszt amfetaminra pozitív jelzést mutatott.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Miskolcon

Május 10-én szervezett akció keretein belül fogták el azt a 43 éves és 48 éves férfit, akik megalapozott gyanú szerint új pszichoaktív szerrel kereskedtek Miskolcon. “A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy az új pszichoaktív szerek mindig kétséges összetételűek és eredetűek, ezért élettani hatásuk kiszámíthatatlan, használatuk akár tragikus kimenetelű is lehet” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Európa

A kábítószerrel összefüggő halálozások Európában: frissítés az EMCDDA szakértőitől

A májusban kiadott jelentés a kábítószer-fogyasztással összefüggő halálesetekről nyújt tájékoztatást Európában, elsősorban a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) kábítószer-halálozással foglalkozó szakértői hálózatának ülésén tartott előadások alapján. A találkozón több mint 40 ország szakértői és képviselői gyűltek össze, és platformot biztosítottak a kábítószer okozta halálesetek új trendjeinek és elemzéseinek megvitatására – olvashatjuk az EMCDDA honlapján.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

Börtönbüntetésre ítéltek egy orvost New Yorkban

Az 52 éves Scott McMahont május 14-én 38 hónap börtönre ítélték szabályozott anyagok szakmai gyakorlaton kívüli, orvosi cél nélküli terjesztése, valamint a személyes adatok visszaélése miatt – írja az Egyesült Államok Kábítószer-végrehajtási Igazgatósága (DEA).
Az eredeti forrás itt olvasható.

Afrika

Kenya az új heroin-központ?

A heroin és a morfium lefoglalása tízszeresére nőtt 2008 és 2018 között Afrikában az UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) szerint. Ennek egyik oka a kereskedelmi útvonalak változása, mely a feketepiacra is jelentős hatást gyakorolt. “Kenya a heroin fő célpontjává válik, és a függőség növekszik, ahogyan tonnányi por halad át Kelet-Afrikában” – írja az Africanews.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Ausztrália

Az orvosi kannabisz kutatása 1,5 millió dollár támogatást kap a daganatos megbetegedések tüneteinek kezelése érdekében

Az Adelaide-i Egyetem új vizsgálata a személyre szabott kannabiszadagolás alkalmazását vizsgálja az előrehaladott rákos megbetegedések gyakori tüneteinek megelőzésére a szövetségi kormány 1,5 millió dolláros támogatásának köszönhetően. “Azt remélik, hogy a személyre szabott CBD és THC készítmény megakadályozza és kezeli a rákterápia kapcsolódó mellékhatásainak klasztereit, beleértve az alvás, az étvágy, a hangulat, a fájdalom és a fáradtságra gyakorolt káros hatásait” – írja a Health Europa.
Az eredeti forrás itt olvasható.

2021. május 17.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!