Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – két új pszichoaktív szer szabályozására tett javaslatot az Európai Bizottság

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.03.15.

Hírösszefoglalónkban olvashatnak számos hazai rajtaütésről, két jelentős kannabisz-ültetvényt is felfedezett a Magyar Rendőrség. Ismét új pszichoaktív anyaggal kereskedő személyeket fogtak el, ezúttal Ózdon. A rendőrség felhívja a figyelmet az új pszichoaktív anyagok kiemelt veszélyességére! Ezt bizonyítja az Európai Bizottság legújabb javaslata is, mely 2 újfajta pszichoaktív anyag szabályozását szorgalmazza Európában.

Magyarország

Apa-lánya páros árult új pszichoaktív szert Ózdon

Új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy 48 éves férfi és 24 éves lánya Ózdon. A rendőrök március 9-én őrizetbe vették a gyanúsítottakat.
Az eredeti forrás videóval itt található.

50 tő kannabiszt foglaltak le Nyíregyházán

Március 8-án a rendőrök házkutatást tartottak a 24 és 23 éves nyíregyházi lakosok ingatlanjaiban, ahol 50 tő növényt és a termesztéshez szükséges eszközöket, valamint kendermagokat foglaltak le. A két férfi beismerő vallomása szerint saját használatra termesztették a növényeket.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Autósüldözés és droglefoglalás

Március 8-án az M3-as autópálya bevezető szakaszán a Készenléti Rendőrség járőrei üldözőbe vettek egy gépjárművet, miután az nem állt meg a rendőri jelzésre. A 27 éves montenegrói sofőr és a szerb utas miután megálltak, megpróbáltak elfutni a helyszínről, ám elkapták őket. Az autóban több mint 1 kg kábítószer-gyanús anyagot és jelentős készpénzt találtak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

56 tős kenderültetvény Szeghalmon

Elmondása szerint a férfi saját használatra termesztett kendernövényt a garázsa melletti tárolójában, ahol különböző berendezésekkel próbálta az ideális körülményeket megteremteni. A házkutatás során a rendőrök 56 tő növényt fedeztek fel.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Kokaint találtak az autóban

A 29 éves T. László Miskolcra utazott 3 férfi és 1 nő társaságában, amikor a rendőrök megállították őket. A gépjárműben többféle kábítószer-gyanús anyagot, köztük kokaint találtak. A férfit kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt előállították, az utasokat kábítószer-birtoklással vádolják.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Kábítószer-kereskedő Tarnazsadányban

A rendőrök előzetes információk alapján házkutatást tartottak egy 29 éves férfi lakásán, ahol kábítószer-gyanús fehér port találtak. Március 12-én elrendelték a férfi letartóztatását.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

Az Európai Bizottság 2 új pszichoaktív anyag szabályozására tett javaslatot

Az Európai Bizottság március 12-én két káros új pszichoaktív anyag elleni védekezésre tett javaslatot az egész Európai Unióban. A szóban forgó anyagok – az MDMB-4en-PINACA és a 4F-MDMB-BICA – szintetikus kannabinoidok, melyek súlyos mérgezést okozhatnak – írja a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) sajtóközleménye.
Az eredeti forrás itt olvasható.

A spanyol rendőrség házi készítésű, kábítószer-csempésző tengeralattjárót foglalt le

A 9 méter hosszú hajót egy malagai hajógyárban találták meg, az ország déli partvidékén, amely 2 tonna kábítószer szállítására lett volna alkalmas. A művelet 52 személy letartóztatásához és több száz kiló kokain és marihuána lefoglalásához is vezetett.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

Bűnösnek vallotta magát a mexikói kartellvezető lánya

A 34 éves Jessica Johanna Oseguera Gonzalez március 12-én bűnösnek vallotta magát, amiért szándékosan pénzügyi ügyleteket folytatott olyan mexikói társaságokkal, amelyeket az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma, a Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatal kábítószer-kereskedőként azonosított. A vádlott apja a Cartel Jalisco Nueva Generacion (CJNG) néven ismert mexikói kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó szervezet vezetője.
Az eredeti forrás itt olvasható.

6 év börtönbüntetésre ítélték a metamfetaminnal kereskedő férfit

Az amerikai kerületi bírósági bíró 70 hónap börtönre ítélte az 56 éves Izrael Morenót, miután bűnösnek vallotta magát legalább 50 gramm metamfetamint tartalmazó anyag terjesztésében. „A metamfetamin nemcsak mérgező, de tönkreteszi a családokat, a közösségeket és az életeket” – mondta Robert J. Murphy, az Egyesült Államok Kábítószer-végrehajtási Igazgatóságának (DEA) különleges ügynöke.
Az eredeti forrás itt olvasható.

2021. március 15.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!