Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – kódolt emojik segítségével dílerkednek az applikációkban

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.05.23.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Hazánkban a Magyar Rendőrség nyomozói több szervezettel együttműködésben számos helyszínen léptek fel az illegális drogkereskedelem ellen, többek között Hajdú-Bihar megyében 7 személyt vettek őrizetbe. Hamarosan érkezik az EMCDDA  2022-es Európai Kábítószer-jelentése, melyet június 14-én egy online esemény keretein belül tesznek közzé. Összefoglalónkhoz jó olvasást kívánunk!

Magyarország

Összehangolt akció Hajdú-Bihar megyében

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda összehangolt akció során 9 helyszínen intézkedett 2022. május 17-én. Összesen 7 személyt vádolnak kábítószer-terjesztéssel, akiket előzetes letartóztatásba helyeztek.
Az eredeti forrás itt található.

Drogdílert fogtak el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Két gyanúsítottat hallgattak ki 2022. május 18-án a nyomozók kábítószer-terjesztés miatt. A rendőrök a házkutatás során jelentős mennyiségű kábítószer-gyanús fehér anyagot és a csomagoláshoz, terjesztéshez szükséges eszközöket is találtak.
Az eredeti forrás itt található.

Debreceni drogkereskedőket vettek őrizetbe

A gyanú szerint Debrecenben értékesített kábítószert egy pár, akiknél a nyomozók 2022. május 17-én házkutatást végeztek, ahol kábítószergyanús port, valamint ezek értékesítéséhez szükséges eszközöket és készpénzt találtak.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Érkezik a 2022-es Európai Kábítószer-jelentés

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) június 14-én teszi közzé a 2022-es jelentését, mely 29 ország -köztük Magyarország- adatai alapján készül.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Kódolt emojikkal árusítják a drogot a különböző applikációkban

Egyre több bizonyíték van a közösségi média alkalmazásokon keresztül történő drogügyletekről, mint például a Snapchat, az Instagram és a TikTok. Az emojikat különböző kábítószerek kódjaként használják, az üzleteket magánüzenetekben kötik. Az olyan alkalmazásokat, mint a Venmo és a Cash App fizetésre használják.
Az eredeti forrás itt található.

Kalifornia újra megvitatja a kábítószer-használathoz szükséges felügyelt helyek megnyitását

A kaliforniai törvényhozók arról vitatkoznak, hogy újra megnyissák-e azokat a helyeket, ahol az emberek egészségügyi dolgozók felügyelete mellett injekciózhatnak vagy szippanthatnak fel illegális kábítószereket. Ezek a biztonságos helyek legutóbb 2018-ban voltak napirendi ponton, ám az akkori kormány megvétózta a javaslatot.
Az eredeti forrás itt található.

2022. május 23.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!