Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – megalakult a brit Kannabisz Ipari Tanács

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.06.07.

Heti összefoglalónkban számos hírrel érkeztünk a világ minden tájáról. Hazánkban több rajtaütés történt, többek között egy parkolóban fogtak el kokain-terjesztőket. Az Egyesült Királyságban külön testület alakult a kannabisz-termesztés fellendítésének érdekében, Dánia pedig meghosszabbította az orvosi kannabisz alkalmazásának eddig próbaként működő törvényjavaslatát.

Magyarország

Körözött férfit fogtak el 

Egy 24 éves kölesdi férfit fogtak el a szekszárdi rendőrök, akinél kábítószer-gyanús anyagot találtak. A férfi a kábítószer-gyorsteszten pozitív eredményt produkált.
Az eredeti forrás itt található.

Rajtaütés Csepelen

Három férfit vettek őrizetbe, majd tartóztattak le a rendőrök, mert marihuánával, extasyval és amfetaminnal kereskedtek Tökölön és Csepelen. A hatóságok több kg kábítószert, illetve jelentős mennyiségű készpénzt is lefoglaltak az akció során.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Parkolóban dílerkedtek

Május 31-én egy bevásárlóközpont parkolójában fogtak el 3 férfit, akik épp kábítószerrel kereskedtek. Egyikük autójában az ülés alatt jelentős mennyiségű kokaint extasyt, amfetamint és efedrint fedeztek fel.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Európa

Új testület alakult a brit kannabiszipar fejlesztésére

Szervezetek, vállalkozások és munkacsoportok egyesültek annak érdekében, hogy elindítsák a “The Cannabis Industry Council”-t – azaz az első kannabisz-testületet, amelynek feladata az Egyesült Királyság kannabisz-ágazatának fellendítése. A Kannabisz-ipari Tanács (CIC) kérték a kormányt, hogy csökkentse a kannabisz-ipar akadályozó bürokráciáját.
Az eredeti forrás itt található.

Dánia meghosszabbítja az orvosi kannabisz alkalmazásának és előállításának lehetőségét

Az ország Egészségügyi Minisztériuma bejelentette, hogy a 2021 végén lejárandó orvosi kannabisztörvény próba verzióját meghosszabbítják. A parlamenti pártok többsége egyetértett abban, hogy állandó jelleggel lehetővé tegyék a vállalkozások számára az orvosi célú kannabisz termesztését.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Csökkent az idegi aktivitásuk a kannabinoidokat tartalmazó vízben kifejlődött zebrahalaknak

Az Albertai Egyetem új kísérletében zebrahal embriókat olyan vízbe helyeztek, melyek kannabinoidokat tartalmaztak. A kutatók megállapították, hogy az idegi aktivitás 60-70 %-kal csökkent a THC-t tartalmazó, és több mint 70%-kal csökkent a CBD-be merült csoportban. A csökkenés még kifejezettebb volt azoknál az egyedeknél, amelyek mindkét vegyületet tartalmazó oldatban fejlődtek. Ezek az eredmények fontosak lehetnek a terhesség alatt fogyasztott kannabisszal kapcsolatos kutatások terén is – írja a Science Daily.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Összeomlik a gazdaság, növekszik az ópium-termelés?

Mianmar Afganisztán után a világ második legnagyobb ópiumtermelője. Az Egyesült Nemzetek Kábítószer és Bűnözés Elleni Hivatala arra figyelmeztet, hogy a mianmari ópiumgyártás ismét növekedhet, ha a COVID-19 és a puccs által kiváltott gazdasági válság továbbra is fennáll.
Az eredeti forrás itt található.

2021. június 7.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!