Olvasási idő: 4 perc

Drogradar – Megjelent az EMCDDA 2021. évre vonatkozó kábítószer-jelentése

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.06.20.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Bódultan loptak autót Ajkán a fiatal férfiak. Írországban is folyamatosan nő a kokainfogyasztók száma. Kanadában további drogokat dekriminalizálnak.

Magyarország

Új pszichoaktív szerrel kereskedtek

A Pásztói Rendőrkapitányság eljárást folytat két helyi lakos ellen, akik új pszichoaktív anyagot vásároltak és értékesítettek egyaránt. 2022. június 15-én a 30 éves férfit és 28 éves nőt lakásukon elfogták, majd gyanúsítottként kihallgatták. A rendőrök a házkutatás során több helyiségben is 30 grammos kiszerelésekben sárgás és fehér színű kristályos kábítószergyanús anyagot, valamint az értékesítésből befolyt készpénzt is találtak.
Az eredeti forrás itt található.

20 gyanúsítottat hallgattak ki Pápán

A Pápai Rendőrkapitányság nyomozói 20 gyanúsítottat hallgattak ki és 4 embert előállítottak kábítószerrel való kereskedelem miatt, valamint egy fő ellen pénzmosás megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak. A csoport tagjai közül egy 42 éves férfi rendszeresen árusított kábítószergyanús anyagokat, egy 17 éves fiatalember és 30 éves társa a terjesztésben segédkezett. A fiatalt társai rávették arra, hogy a vevőknek adja át a kábítószergyanús anyagot, valamint a vételárat juttassa vissza az eladónak.
Az eredeti forrás itt található.

Bódult autólopás

Nyomozást indított az Ajkai Rendőrkapitányság két helyi lakos ellen, akik 2022. június 13-án eltulajdonítottak egy személygépkocsit. A rendőrök igazoltatták a két fiatalt, majd az előállítás után elvégzett kábítószer-gyorsteszt pozitív eredményt mutatott. A gyanúsítottak elismerték mindkét bűncselekményt.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Megjelent az EMCDDA 2021. évre vonatkozó kábítószer-jelentése

A jelentés átfogó nemzeti adatokat tartalmaz az európai kábítószer-használatra összpontosítva, a kapcsolódó ártalmakra és a kábítószer-kínálatra a 2021-es évvel bezárólag. Részletezi a leggyakoribb kábítószerekre (kannabisz, kokain, heroin és egyéb opioidok, MDMA,  amfetaminszármazékok stb.) vonatkozó tendenciákat, fejleményeket és a legfontosabb ártalomcsökkentő beavatkozásokat.
A jelentés magyar nyelven itt található.

Növekvő kokainfüggőséget jelentettek Corkban

Megnövekedett a kokaint használók száma az ír Cork városában az Addiktológiai Központ jelentése szerint: 2015 óta háromszorosára nőtt, ezzel a kokain napjainkra – a kannabiszt használók számát meghaladva – a második leggyakoribb függőséget okozó szernek minősül. A jelentés alapján a függőségi problémák rangsorában továbbra is az alkoholfogyasztás áll az első helyen, illetve súlyosbítja a helyzetet, hogy az alkoholfüggőségben szenvedő kliensek fele más kábítószerrel kapcsolatos dependenciával is küzd.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

British Columbiában dekriminalizálják néhány illegális drog használatát

A kanadai British Columbia ideiglenesen dekriminalizálja a kokain, az MDMA és az opioidok személyes használatra irányuló birtoklását a 18 év felettiek számára. Abban bíznak, hogy ez a lépés majd segít leküzdeni a folyamatos kábítószerrel való visszaéléseket. Az anyagok továbbra is illegálisak maradnak, de azokat a felnőtteket, akiknél személyenként legfeljebb 2,5 grammnyi anyagot találnak, a hatóságok nem tartóztatják le, nem emelnek vádat, és nem foglalják le kábítószereiket. A mentesség a jövő év elejétől, három évre, 2026. január 31-ig lesz érvényben. A cél az, hogy a rendőrség a büntetések kiszabása helyett inkább tájékoztatást adjon a szerhasználók számára az elérhető egészségügyi és szociális támogatásokról.
Az eredeti forrás itt található.

Fentanil tablettaprést találtak a rendőrök az Egyesült Államok határához közeli mexikói városban

A mexikói ügyészek csütörtökön közölték, hogy találtak egy tiltott létesítményt Colorado határvárosában, ami fentaniltabletták gyártására specializálódott. Őrizetbe vettek egy férfit, akinél 11 kiló fentaniltablettát, fehér- és kék színű port és egy ipari tablettaprést találtak. A mexikói kartellek fentanil-prekurzorokat importálnak Kínából, majd a kábítószert hamisított tablettákká préselik, amelyek úgy néznek ki, mint Xanax, Adderall vagy Oxycodone, de előfordul, hogy a szert más drogokhoz keverik. Ez több tízezer túladagolásos halálesethez vezetett az Egyesült Államokban, mivel az emberek gyakran nem veszik észre, hogy fentanilt szednek.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!