Olvasási idő: 3 perc

Drogradar – Minden ötödik egyetemista kokainozik Nagy Britanniában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.06.13.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Struccfarmon termesztettek marihuánát. Letartóztatták a VI. kerületi kábítószer-kereskedőt. Az Egyesült Királyság Európa kokain központja. Írországban is inkább pörgetik magukat a szerhasználók.

Magyarország

Lezárult a nyomozás Terézvárosban

Budapesti rendőrök lakásában fogták el a terézvárosi kábítószer-kereskedőt még május elején. A 32 éves férfi lakásán 1176 gramm amfetamint, 766 gramm marihuánát, valamint 151 ecstasy tablettát találtak. A nyomozás lezárult a gyanú megalapozottnak bizonyult, így a fiatalembert múlt héten bírósági határozat alapján letartóztatták.
Az eredeti forrás itt található.

Struccok mellett kendert is gondoztak

Struccfarmnak álcázott kábítószer-ültetvényre csapott le a rendőrség Csongrád-Csanád megyében. Összesen 1630 tő kannabiszt, valamint több mint 8 kiló növényi törmeléket foglaltak le tőlük.  Az ügylet két szomszédos tanyán folyt, az egyiken végezték a magról nevelést, a másikon pedig a növényi törmelékeket csomagolták. A nyomozók összesen 8837 gramm kannabisztörmelék feketepiaci értéke 22 millió forint, a termesztett növények leszüretelését követően pedig az elkövetők akár 120 millió forintot is kereshettek volna.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Varázsgomba-használat vállalati körökben

Nagyvállalatok támogatják alkalmazottaik körében a pszichedelikus drogok alkalmazását a mentális betegségek leküzdése érdekében. A döntés hátterében a profit áll, hiszen minél jobban érzik magukat a dolgozók, annál nagyobb a remény a profitra, így akár céges juttatás keretében ajánlják nekik a hallucinogén szereket. Amszterdamban már léteznek „gombázós” csapatépítő programok is, ahol csoportosan és egyénileg is biztosítják a résztvevők számára a szerélményt. Az ötlet onnan származik, hogy Hollandiában már legális és hamarosan Oregon államban bevezetésre kerül a varázsgombák hatóanyagának, a pszilocibinnek alkalmazása a depresszió, a gyógyszerfüggőség, a szorongás és az erős hangulatingadozások kezelésére.
Az eredeti forrás itt található.

A kokain lekörözte a heroint

Írországban a problémás szerhasználat fókuszában sokáig a heroin állt, de egy új jelentés szerint, mivel a kokainhasználat miatt kezelést kérők száma 2015 és 2021 között megháromszorozódott, így az élre került.
Az eredeti forrás itt található.

Minden ötödik diák kokainozik az Egyesült Királyságban

Az egyetemista diákkultúra része a bulizás és az ivás, viszont manapság egyre több fiatal számára, ami a társasági italozásnak indul, az hamar az alkohol- és kábítószer-használati problémákhoz vezet. Egy liverpooli diák mesél arról, hogy manapság inkább meglepődnek azon, ha valaki nem használ illegális szert, mint azon aki igen. A Diákok Nemzeti Szövetségének vizsgálata megállapította, hogy az Egyesült Királyságban minden ötödik diák használ kábítószert, és a kokain mellett a kannabiszt a leggyakrabban használt tiltott kábítószer. Mindeközben az EMCDDA legfrissebb jelentéséből is kiderül, hogy az Egyesült Királyságot szinte „Európa kokainfővárosaként” emlegetik. Itt használnak a legtöbben kokaint az egész kontinensen.
Az eredeti forrás itt található.

Kokain a banános dobozban

A cseh rendőrség 840 kilogramm kokaint foglalt le szupermarketbe szállított banán közé rejtve – közölte a prágai rendőrség pénteken. Az üzlet dolgozói öntött kokainkockákat találtak banános dobozokban. A nyomok a határokon túl vezetnek így az ügy felderítésére nemzetközi hatóságokat is bevonnak majd.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!