Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Montenegróban fogták el a Magyar Rendőrség által keresett dílert

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.09.06.

Heti hírösszefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk az elmúlt hét kábítószerrel kapcsolatos történéseit illetően világszerte. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kábítószer Bűnözés Elleni Osztálya országos fórumot tartott. A túladagolás nemzetközi világnapja alkalmából a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközponta (EMCDDA) kiadta kiadványát, melyben gyakran ismételt kérdésekre adtak válaszokat.

Magyarország

Országos Kábítószer Ellenes Fórumot tartott a Készenléti Rendőrség

Augusztus 30-án és 31-én szakmai szimpóziumot tartott a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kábítószer Bűnözés Elleni Osztálya. Az előadásokon számos témában folyt a tapasztalatcsere, külön hangsúlyt fektettek az egyes szervezetek együttműködésének kiépítésére.
Az eredeti forrás itt tekinthető meg.

40 kilogramm kábítószerrel indultak útnak

Két férfi csomagtartójában 39 kilogramm amfetamint talált és foglalt le a Magyar Rendőrség tavaly, melynek következtében jelenleg a büntetőeljárás befejezése zajlik. A két férfi jelenleg bűnügyi felügyeletben van.
Az eredeti forrás itt tekinthető meg.

Montenegróban fogták el a Magyar Rendőrség által keresett dílert

A Magyar Rendőrség által keresett G. Igort  Montenegróban fogták el 2021. augusztus 27-én, majd bűntársait is sikerült felderíteni. A dílerek Magyarországon árultak kábítószert.
Az eredeti forrás itt tekinthető meg.

Európa

A túladagolás nemzetközi napja: Az EMCDDA válaszol a kábítószerrel összefüggő halálozásokkal kapcsolatos kulcskérdésekre

“Hány ember hal meg évente Európában a kábítószerrel összefüggő haláltól? A nők és a férfiak egyaránt érintettek? Milyen anyagok vesznek részt ezekben a halálesetekben? Ezekre a kérdésekre talál választ az EMCDDA „Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK): kábítószer-túladagolásos halálesetek Európában” című száma, amely augusztus 31-én jelent meg a túladagolás nemzetközi napja alkalmából” – írja a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközponta (EMCDDA) honlapja.
Az eredeti forrás itt tekinthető meg.

EMCDDA szakértői találkozó a digitális egészségügyi innovációról

“Az EMCDDA legújabb tanulmányai a COVID-19 korlátozó intézkedések európai kábítószer-szolgáltatásokra gyakorolt ​​hatásáról kiemelték a távorvoslás és az online kommunikáció gyors és széles körű elterjedését. Néhány országban az alapvető kábítószer -kezelési módok online módon mozogtak, és virtuális technológiákat alkalmaztak a hagyományosabb kezelési módszerek támogatására. Ezekkel a fejleményekkel összhangban az EMCDDA szakértői találkozót rendez a digitális egészségügyi innovációnak szentelve” – írja a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközponta (EMCDDA) honlapja.
Az eredeti forrás itt tekinthető meg.

Amerika

A mexikói kartell által működtetett illegális marihuána-termesztő üvegházakat fedeztek fel

A nyomozók 9227 marihuána növényt foglaltak le összesen 49 üvegházban, melyek feketepiaci értéke több millió dollár. Mintegy 20 embert vettek őrizetbe, akik többnyire illegális mexikói bevándorlók voltak.
Az eredeti forrás itt tekinthető meg.

  1. szeptember 6.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!