Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – Németországban legalizálják a marihuána árusítását

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.11.29.

Heti összefoglalónkban ezen a héten is számos hazai és külföldi hírrel érkeztünk. Múlt héten konferenciát szervezett a Magyar Addiktológiai Társaság és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar a drogprevencióról. A Magyar Rendőrség ismét számos drogkereskedőt állított meg összehangolt akció keretében Baja és Pest környékén is. Németországban legalizálják a marihuána értékesítését, ezen felül pedig Málta és Luxemburg bejelentette a kannabisz korlátozott termesztésére és használatára vonatkozó terveit.

Magyarország

“MINŐSÉG ÉS PREVENCIÓ – A drogprevenció helyzete. Nemzetközi irányok – Hazai fejlesztési törekvések” – konferencia

A Magyar Addiktológiai Társaság és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar konferenciát szervezett november 25-én, melyen a hazai drogprevenció legrelevánsabb kérdései kerültek bemutatásra. Az előadók között szerepelt Paksi Borbála, Dr. Felvinczi Katalin és Sebestyén Edit.
A konferencia részletes programja itt érhető el.

Drograzzia 3 Baja környéki településen

A bajai rendőrök a Terrorelhárítási Központ segítségével Baján, Siklóson és Érsekhalmán végeztek összehangolt akciót. Összesen 8 embert állítottak elő, valamint a “házkutatásnál 50 gramm kábítószergyanús anyagot, 10 tablettát, fogyasztásukhoz használható eszközöket, 2 db lőfegyvert, riasztófegyvert, lőszereket, valamint készpénzt találtak és foglaltak le” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Kokaint és hasist találtak egy VII. kerületi lakásban

A budapesti rendőrök egy 37 éves tunéziai férfi VII. kerületi lakását kutatták át, melynek során 70 gramm kokaint és több, mint 30 gramm hasist találtak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Ferencvárosi rajtaütés

November 22-én a ferencvárosi nyomozók rajtaütést végeztek egy nő lakásán, aki a gyanú szerint kábítószer-kereskedelemből élt. “A IX. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a 42 éves K. Évát kábítószer-kereskedelem bűntett, valamint új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Drogbiznisz a koporsókat forgalmazó vállalat mellett

A 65 éves vállalkozó kisteherautójában 2021. november 24-én kábítószer-kereső kutyák segítségével kutatást tartottak a hatóságok Tamásiban. A járműben az urnák között több tucat tablettát és kábítószer-gyanús fehér port találtak, a férfit őrizetbe vették.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Összehangolt akciót végeztek a Pest megyei felderítők

“Két nap alatt tíz helyszínen gyűjtöttek be 11 embert a Pest megyei rendőrök. A zúzós akciókban öt kábítószer-kereskedelemmel, hat fogyasztással gyanúsított férfit fogtak el” – írja a police. hu a november 23-25 között zajló szervezett fellépésről.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Európa

Németországban legalizálják a marihuána értékesítését

„Bevezetjük a kannabisz ellenőrzött, élvezeti célú, felnőtteknek történő terjesztését az engedéllyel rendelkező üzletekben” – írja koalíciós megállapodásában az SPD (Német Szociáldemokrata Párt), a Zöldek és az FDP párt. Ez „megakadályozza a szennyezett anyagok továbbadását, és garantálja a kiskorúak védelmét” – áll a közleményben, melynek kivonata a Zdf.de-n olvasható.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Málta és Luxemburg bejelentette a kannabisz korlátozott termesztésére és használatára vonatkozó terveit

2021. október 4-én a máltai esélyegyenlőségi miniszter törvényjavaslatot nyújtott be a kannabiszról szóló törvények módosításáról. A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a felnőtt lakosok háztartásonként legfeljebb 4 kannabisznövényt neveljenek, és akár 50 gramm kábítószert birtokoljanak otthonukban. Nyilvános helyen a kannabiszfogyasztás továbbra is pénzbírsággal sújtható – írja az EMCDDA.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. november 29.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!