Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – névtelen feljelentés a Facebook ellen a csoportokban zajló kábítószer-kereskedelem miatt

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.10.25.

Heti összefoglalónkban számos hazai és külföldi hírrel érkeztünk. Névtelen feljelentés  érkezett a Facebook ellen a privát csoportokban zajló illegális kábítószer-kereskedelem miatt. ​​Elégedetlenkednek a texasi kender-kiskereskedők, miután az állam szerint a delta-8 THC illegális drognak minősül. Hazánkban számos rajtaütés történt az elmúlt héten, kannabisz-ültetvényeket fedeztek fel Szolnokon és Jánoshalmán.

Magyarország

Elfogták a kokain-kereskedőt

Október 19-én otthonában fogták el a kokainnal kereskedő férfit. “A férfi otthonában végzett kutatáson 38 gramm fehér kábítószergyanús port, 3,72 gramm zöld kábítószergyanús növényi anyagmaradványt, egy növényi őrlőt, három digitális mérleget, 26 önzáró tasakot, 500 grammos, fehér porral félig teli dobozt, valamint több mint 5 millió forintot foglaltak le. A kokainra és THC-re pozitív drogtesztet produkáló D. Krisztián a fehér porról a helyszínen kokainként nyilatkozott, amelyet a vegyészszakértő elsődleges vizsgálata is megerősített” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Családi kannabisz-vállalkozás

Két helyszínen összesen 22 tő különböző fejlettségű kannabisz növényt foglaltak le a nyomozók október 19-én Jánoshalmán. A gyanúsítottakat -egy testvérpárt és édesanyjukat- őrizetbe vették.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Kannabisz ültetvény a szolnoki családi háznál

Fóliasátorban termesztett kannabiszt egy 44 éves szolnoki férfi, akinek ültetvényét a hatóságok botanikus szakértő bevonásával számolták fel. A gyanúsított beismerő vallomást tett.
Az eredeti forrás itt olvasható.

9 fiatalt állítottak elő Komlón

Három komlói fiatalt vettek őrizetbe a rendőrök október 21-én egy parkolóban, mivel a gépjárműban kábítószer-gyanús anyagot fedeztek fel. Az ügy során a rendőrök az értékesítőktől a vásárlókig is eljutottak, így 9 fiatalt állítottak elő.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

Minikalauz a kábítószer-problémák kezelésére

“Melyek a kannabiszproblémák leghatékonyabb kezelési lehetőségei? Hogyan reagáljunk a kokainhasználat új trendjeire? Hogyan lehet megelőzni a gyógyszerek nem orvosi használatát?” Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) október 18-án megjelent új miniguide-gyűjteménye. A minikalauzok – amelyek 2021 októbere és 2022 eleje között négy egymást követő csomagban jelennek meg – a használati mintákra, az ártalmakra, a beállításokra és a kiszolgáltatott csoportokra összpontosítanak. Ezek együttesen alkotják az ügynökség legújabb áttekintését a tiltott kábítószer-használat következményeinek kezelésére most rendelkezésre álló intézkedésekről és beavatkozásokról – írja az EMCDDA honlapja.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

Névtelen feljelentés a Facebook ellen illegális kábítószer-kereskedelem miatt

A The Washington Post birtokába került dokumentumok szerint egy új, névtelen Facebook-bejelentő pénteken feljelentést tett a cég ellen. A panasz szerint a Facebook lehetővé tett egyes bűncselekményeket, például a csoportokon belüli kábítószer-kereskedelmet. A Facebook illetékesei azt mondták a bejelentőnek, hogy „a jóra kell összpontosítanunk”, miután a bejelentő belső aggodalmait fejezte ki.
Az eredeti forrás itt olvasható.

​​Elégedetlenkednek a texasi kender-kiskereskedők, miután az állam szerint a delta-8 THC illegális drog

Három évvel azután, hogy a szövetségi törvények eltávolították a delta-8 THC néven ismert marihuánakivonatot a szabályozott anyagok országos listájáról, a texasi egészségügyi tisztviselők felvették a saját illegális kábítószerek listájára. Mivel ez illegálissá tette az anyagot, sokkolta a növekvő CBD-kiskereskedelmi ágazatban dolgozókat az egész államban.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. október 25.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!