Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – New York törvényhozói megállapodást kötöttek a rekreációs marihuána legalizálásáról

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.03.29.

Heti hírösszefoglalónkban a hatósági eljárások mellett beszámolunk egy új tanulmány megjelenéséről, mely a kannabisz-használtot vizsgálja gyulladásos bélbetegségben szenvedő személyek körében. Manchesterben nagy mennyiségű kokaint foglaltak le, New York pedig a rekreációs célú kannabisz-fogyasztás engedélyezésére hozott törvényjavaslatot.

Magyarország

Drogdíler Székesfehérváron

Március 24-én gépjármű-ellenőrzés során több 100 gramm kábítószer-gyanús növényi törmeléket találtak egy 32 éves polgárdi férfinál. A nyomozók a házkutatás során további illegális anyagot és a terjesztéshez szükséges eszközöket foglaltak le.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Zajlik a miskolci dílerek eljárása

A március 18-án elfogott kábítószer-kereskedőket, 2 férfit és 2 nőt kihallgatott a rendőrség az elmúlt napok során. A 46 éves tiszafüredi férfinek a bíróság elrendelte a letartóztatását.
Az eredeti forrás itt olvasható.

 

Befejezték az új pszichoaktív szerrel kereskedő férfi ügyének vizsgálatát

A 39 éves hajmáskéri férfit 2020. júliusában vették őrizetbe a veszprémi rendőrök, miután új pszichoaktív anyaggal kereskedett. Az eljárás folytatása során a hatóságok feltérképezték a díler kapcsolati hálóját, összesen 12 újabb gyanúsítottal szemben indult eljárás.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Új tanulmány: Kannabiszszármazékok használatának gyakorisága gyulladásos bélbetegségben

“A szerzők szisztematikus áttekintést végeztek annak megértéséhez, hogy vajon magasabb-e a marihuánahasználat gyakorisága felnőtt IBD-s betegek között egészséges kontrollpopulációhoz viszonyítva, és ha igen, akkor melyek a szerhasználat legfontosabb jellemzői” – olvashatjuk az összefoglalóban. Xantus Gábor és Gyarmathy V. Anna tanulmányának absztraktját online az Orvosi Hetilap közölte március 21-én.
A tanulmány itt érhető el.

Európa

Óriási mennyiségű kokaint foglaltak le Manchesterben

Két férfit letartóztattak, miután 1,6 millió font (678 millió forint) értékű kokaint foglaltak le Manchesterben. Az NCA műveleti menedzsere, Ian McConnell elmondta: „Tisztjeink cselekedetei ennek a kokainnak a lefoglalásakor jelentős profittól fosztották meg a bűnözői csoportokat.”
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

New York a rekreációs célú kannabisz-használat engedélyezésének küszöbén áll

A javasolt jogszabály legalizálná a kannabiszt a 21 év feletti felnőttek számára. “A rendelkezések tartalmazzák a bevételek 40 százalékának elkülönítését az úgynevezett kábítószer-háború által aránytalanul sújtott közösségek számára, a korábbi elítélt személyek nyilvántartásának automatikus törlését és a három unciánál kevesebb kannabisz birtoklása esetén kiszabott büntetések megszüntetését” – írja az NBC News.
Az eredeti forrás itt olvasható.

 

Növekedett a heroin és a fentanil lefoglalások száma a DEA szerint

A statisztikai elemzések szerint az észak-dakotai Drug Enforcement Administration (DEA) által lefoglalt fentanil és heroin mennyisége növekedett 2020-ban. A nyomozók 223 százalékos növekedést láttak 2019-hez képest a két kábítószert illetően. A DEA megállapította, hogy a 2019-ben vizsgált tiltott fentanil tabletták 26 százaléka potenciálisan halálos adag fentanilt tartalmazott.
Az eredeti forrás itt olvasható.

 

10 év börtönbüntetésre ítélték a meth-dílert

A 42 éves Jason A. Crowdert 10 év és 1 hónap börtönbüntetésre ítélték szövetségi börtönben, amiért legalább 50 gramm metamfetamint terjesztett. Crowder bűnösnek vallotta magát.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Ázsia

Hogyan működnek az ázsiai kábítószer-kereskedelem hálózatok Európában?

Timothy L. Quintero oknyomozó riporter cikkében a szervezett kábítószer-bűnözés és a számítógépes bűnözés metszéspontjára koncentrál. “Az egyre növekvő félelem mellett, hogy Hollandia „narkóállammá” válik, az állítólagos kínai szintetikus kábítószer-királycsapat, és a legkeresettebb nemzetközi szökevény, Tse Chi Lop januári váratlan letartóztatása Amszterdamban óriási amfetamin-lefoglaló évet hozott a holland hatóságok számára” – írja a The Diplomat.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Afrika

Zambia jóváhagyja a kannabisz orvosi, tudományos és kutatási célú legalizálásáról szóló törvényjavaslatot

Zambiában a kabinet jóváhagyta a kannabisztermesztés orvosi, tudományos és kutatási célú szabályozásáról szóló törvényjavaslatot, illetve elfogadták az ipari kendertermelés és forgalmazás szabályozására vonatkozó új engedélyezési rendszerrel kapcsolatos törvényjavaslatot is. A kormány reméli, hogy az új szabályozás következtében növekszik majd a kereskedelem, mely  Zambia gazdaságának kedvez.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. március 29.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!