Olvasási idő: perc

Drogradar – nőtt a balesetek száma a marihuánát legalizáló államokban

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.07.12.

Heti összefoglalónkban a legújabb hazai és nemzetközi híreket olvashatják, melyek az illegális kábítószerekkel kapcsolatosak. Magyarországon a közlekedési balesetek megelőzésének érdekében több helyen razziázott a rendőrség, sajnos több bódult sofőr miatt kellett intézkedniük. A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) új tanulmánya szerint sokasodnak a bizonyítékok a kábítószer-absztinencia pozitív megerősítésén alapuló kezelési lehetőségek mellett, melyekkel a kokain-függőséget lehetne kezelni a jövőben. Egy új amerikai tanulmány szerint nő a közlekedési balesetek száma azokban az államokban, ahol enyhítettek a marihuána-használatot szabályozó törvényeken.

Magyarország

Ellenőrizték a szórakozóhelyeket Esztergomban

A szórakozók biztonsága érdekében július 10-én éjszaka több helyen ellenőrzés folyt Esztergom területén. “Két ittas és egy bódult járművezetőt vontak ki a forgalomból, megakadályozva ezzel, hogy balesetet okozzanak” – írja a polie.hu.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Többféle kábítószert találtak egy budapesti lakos autójában

100 darab tablettát, kábítószer-gyanús fehér port és növényi származékot és a porciózáshoz szükséges eszközöket találtak egy budapesti lakos autójában július 7-én Eger környékén. A 44 éves férfit előállították, akinek kábítószer-gyorstesztje pozitív lett.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

Metamfetamintól szennyezett vízben élő pisztrángokat vizsgáltak Csehországban

Csehország édesvízi folyamaiban a kábítószer-szennyezés hatását vizsgáló tudósok megállapították, hogy az ott élő pisztrángokban függőség alakult ki a metamfetamintól. Ennek hatására a halak agyi aktivitása jelentősen csökkent, mely természetes közegben az állatok halálát is okozhatja.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Gyülekeznek a bizonyítékok a kábítószer-absztinencia pozitív megerősítésén alapuló kezelési lehetőségek mellett

A július 7-én közzétett  Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) jelentése szerint a kokain a második leggyakrabban használt tiltott kábítószer Európában, és az elmúlt 5 évben nőtt azok száma, akik először részesültek kezelésben kokain-függőség miatt. Az úgynevezett “Contingency management (CM)” programok, amelyek a kábítószer-absztinencia pozitív megerősítésén alapulnak, ismételten megmutatták hatékonyságukat a kutatások szerint. A program olyan speciális célcsoportoknál is sikereket mutatott, mint a pszichiátriai betegséggel élő személyek.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Marihuána-termesztő rabszolgákat mentettek meg Spanyolországban

A katalán rendőrség megmentett 10 embert, akiket egy kínai maffiahálózat tagjai bezártak egy raktárba kábítószer-termesztés céljából. Az elrabolt személyek szörnyű körülmények között éltek és dolgoztak, egyesek több, mint egy éve tartózkodtak a raktárban.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

A marihuánát legalizáló államokban több balesetet regisztráltak

Az Egyesült Államok több mint egyharmada legalizálta a rekreációs marihuánát 21 éves és idősebb felnőttek számára. Egy nemrégiben tartott internetes szemináriumon bemutatott legfrissebb kutatása szerint a közlekedési balesetek aránya nő azokban az államokban, amelyek legalizálják a marihuána szabadidős használatát és kiskereskedelmi értékesítését. A legfrissebb ilyen tanulmány az IIHS-től azt mutatja, hogy Kaliforniában, Coloradóban, Nevadában, Oregonban és Washingtonban a sérülések és a halálos balesetek aránya a marihuána-törvények enyhítését követő hónapokban megugrott.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. július 12.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!