Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – növekszik hazánkban az új pszichoaktív szerkereskedelem

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.02.15.

Heti összefoglalónkban több olyan hazai hír is szerepel, melyben új pszichoaktív szerrel, többek között az egyre népszerűbb “bikadroggal” kereskedő személyeket fogtak el. A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) újabb jelentést adott ki, Indiában pedig népviseletbe rejtve próbálták csempészni az extasy tablettákat.

Magyarország

“Bikadrogot” árusító dílereket fogtak el Esztergomban

Az esztergomi rendőrök február 10-én elfogták a több éve új pszichoaktív anyaggal kereskedő G. Zsoltot és B. Alexandrát. A házkutatás során több kábítószer-gyanús anyagot, köztük a “bikadrog” néven ismert új pszichoaktív szert találtak a szakértők, az illegális kereskedelemhez szükséges további eszközökkel együtt. Az évek során feltehetően 33 ezer adag kábítószert adhattak el.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Új pszichoaktív szert terjesztettek 

Február 9-én a kiskunhalasi és kiskunmajsai rendőrök elfogtak egy férfit és egy nőt, akik hónapok óta új pszichoaktív anyaggal kereskedtek a települések környékén. A házkutatás során kábítószer-gyanús anyagot, valamint a terjesztéshez szükséget eszközöket is találtak a hatóságok.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Elfogták a salgótarjáni kábítószer-kereskedőket

Három személyt állítottak elő február 10-én a rendőrök, akik új pszichoaktív anyaggal és egyéb kábítószerekkel is kereskedtek. A házkutatás során 394,8 gramm kábítószer-gyanús fehér port, több kristályos anyagot, és zöld növényi törmeléket foglaltak le. Ezen felül különböző tablettákat is találtak a salgótarjáni rendőrök.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Pécs kertvárosában árultak kábítószert

Összehangolt akció keretében a rendőrök február 9-én fogták el azt a 25 éves és 31 éves férfit, akik hónapok óta árusítottak illegális szereket Pécs kertvárosi területén, egy iskola és egy kollégium közelében. A házkutatások során összesen 450 gramm és 100 csomag kábítószer-gyanús zöld növényi származékot foglaltak le. A két férfi és a házban tartózkodó, kábítószer-befolyása alatt álló nő ellen nyomozás indult.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Kábítószer-befolyása alatt vezettek, egy fának csapódtak, majd elmenekültek

Február 7-én Nagykovácsiban közlekedési baleset történt, egy gépjármű a fának csapódott. Mire a rendőrök a helyszínre érkeztek, csak az üres autót találták. Az utazó 4 férfi elszaladt, amikor kihívták a rendőröket, mivel kábítószert fogyasztottak és birtokoltak. A hatóságok pár óra alatt elfogták a sérülteket, akiknél kábítószer-gyanús zöld növényi törmeléket találtak. A kábítószer-teszt THC-re és COC-ra pozitív eredményt mutatott minden személynél.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

“Nemzetközi együttműködés a kábítószer-kereskedelem ügyeiben” című szeminárium

Február 9-én a Fekete-tengeri Ügyészi Hálózat (BSPN) webes szeminárium formájában online találkozót tartott a „Nemzetközi együttműködés a kábítószer-kereskedelem ügyeiben” témában. A webes szeminárium bemutatta a nemzetközi együttműködés fontosságát a kábítószer-kereskedelem eseteinek kivizsgálásában, és tartalmazott a tevékenység során megvizsgálandó esettanulmányt is. Az együttműködésnek Örményország, Bulgária, Grúzia, Irán, Moldova, Románia és Ukrajna is tagja, és nyitva áll a Balkán többi országa számára.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Az EMCDDA új jelentése az egyensúly megteremtéséről

Az opioid-szubsztitúciós kezelés (OST) kulcsfontosságú, tényeken alapuló eszköz, amelyet az opioid-függőség kezelésére használnak. Mégis aggodalomra adnak okot az Európában e kezelés során alkalmazott ellenőrzött gyógyszerek visszaéléséről szóló növekvő jelentések. A mai új jelentésben az EMCDDA kiemeli a kérdés különböző dimenzióit és a kiegyensúlyozott politika fontosságát, amelyek maximalizálják a kezeléshez való hozzáférést, miközben minimalizálják a visszaéléseket.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Rajtaütés Írországban

A becslések szerint 200000 font (82 millió magyar forint) értékben több mint 110 ezer csomag illegális cigarettát és feltételezett B osztályú (veszélyességük alapján a 2. kategóriába sorolt) kábítószert foglaltak le február 11-én Belfast déli részén. A rendőrség szerint a szállítmány Észak-Írországba tartott, a gépjárművet vezető 43 éves férfit előállították.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

15 vádlott San Jose-ban

Öt kapcsolódó vádiratban a szövetségi esküdtek 15 dél-öbölbeli lakost vádoltak kábítószerek, köztük heroin, metamfetamin, kokain és fentanil terjesztésével kapcsolatos bűncselekmények miatt San Jose térségében. Az alperesek állítólag kábítószer-ellátást szállítottak Kalifornia déli részéből és Mexikóból San Jose térségébe.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Fenntartható kannabisztermelés Kanadában

A Simply Bare márkanévnek otthont adó Rubicon Organics-nál a vezérigazgató arra összpontosít, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a létesítményében termesztett kannabiszvirág a leginkább fenntartható úton kerül a piacra. A termesztéshez szükséges a fenyőkéreg, a halliszt és a moszat is, amelyek a kannabisz növényeknek biztosítják az optimális növekedéshez és virágzáshoz szükséges tápanyagokat. – írja a Forbes.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Ázsia

Női ruhákba rejtve csempészték az extasyt Delhiben

A vámtisztviselők több mint 3900 gramm MDMA kábítószert („extasyt”) fedeztek fel egy rakományban, amiben az indiai szubkontinens népviseletének női ruhái, a lehengák voltak. A szállítmány Új-Delhiből Ausztráliába tartott volna. A lefoglalt kábítószerek értéke feltételezhetően 1.7 millió rúpia, azaz 7 millió magyar forint.
Az eredeti forrás itt olvasható.

20 millió forintnyi hasist és meth kristályt foglaltak le Indiában

Tamil Naduban 5 millió rúpia, azaz 20 millió magyar forint értékű hasist és meth kristályt rejtettek digitális mérlegekbe. Az úticél Katar volt, két személyt letartóztattak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

2021. február 15.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!