Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Oktatást tartanak a fentanilról

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.08.15.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Nagyobb mennyiségű amfetamint találtak egy budapesti házkutatás során. Humanitárius rakományba csempésztek Tramadolt. San Diegoban spanyolul tartanak oktatást a fentanilról.

 

Magyarország

Erdőben termesztett kannabiszt

A Pécsi Rendőr-főkapitányság munkatársai egy erdős területen 37 tő kannabisz növényt foglaltak le. A növényeket öntözőrendszer segítségével gondozták. A gyanúsított lakásán tartott házkutatás során 232 gramm növényi törmeléket, fogyasztáshoz használatos eszközt és digitális mérleget foglaltak le a nyomozók. A férfi ellen letartóztatást kezdeményeztek kábítószer birtoklás vétsége miatt.
Az eredeti forrás itt található. 

Nagy mennyiségű amfetamint találtak

Egy X. kerületi lakásban tartott házkutatás során 762 gramm fehér anyagra bukkantak a nyomozók, mely szakértői vélemények szerint amfetamin. Ezen felül 11 darab neonzöld tablettát és különböző, csomagoláshoz használt eszközöket foglaltak le. A gyanúsítottat kábítószer birtoklás és kábítószer-kereskedelem vétsége miatt őrizetbe vették és indítványozták letartóztatását is.
Az eredeti forrás itt található. 

Új pszichoaktív szerrel kereskedett

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai egy Karácsondon tartott igazoltatás során egy 38 éves nő táskájában 38 csomag kábítószergyanús anyagot találtak, mely a szakértői vizsgálatok alapján új pszichoaktív szernek minősül. A nyomozás során több személy is a rendőrök látókörébe került, így bebizonyosodott, hogy a nő anyagi haszonszerzés céljából lakóhelye környékén értékesíti a szert, így a hatóságok elrendelték a letartóztatását. 

Az eredeti forrás itt található. 

Európa

Hollandia, mint drogállam

A holland rendőrszakszervezet elnöke, Jan Struijs szerint Hollandiában már olyan mértéket ölt az illegális drogkereskedelem, hogy az aláássa a demokráciát és a gazdaságot is. Struijs “drogállamnak” (Narco state 2.0) nevezte Hollandiát, mivel a kábítószer-kereskedelem egyértelműen hatással van a legális gazdaságra, és az ezt felügyelő maffia befolyása mindenhova elér. Az Europol szerint napjainkban egyértelműen Hollandia és Belgium tekinthető az európai kokainkereskedelem központjának.
Az eredeti forrás itt található.  

Tramadolt találtak a humanitárius rakományban

A Kárpátaljai Vámhivatal munkatársai 100 ezer darab Tramadol tablettát találtak egy humanitárius rakományt szállító gépkocsiban. A sofőr Szlovákiából Ukrajnába indult a rakománnyal amikor a vámosok az ungvári határátkelőhelyen megtalálták a határon keresztüli szállítási engedéllyel nem rendelkező gyógyszerkészítményeket. A lefoglalt Tramadol tabletták értéke közel 1 millió hrivnya, ami hozzávetőlegesen 10 millió forintnak felel meg.
Az eredeti forrás itt található. 

Amerika

Fürdősóként árulják a pszichoaktív szert

A Centers for Disease Control and Prevention (Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) jelentése szerint az eutilon nevű új szintetikus katinon okozta túladagolások fokozott felügyeletet tesznek szükségessé több államban is. Az eutilont a tavalyi év első felében a bevizsgált szerekben több, mint 8000 esetben mutatták ki önállóan vagy más kábítószerekkel keverve, így a hetedik leggyakrabban azonosított drog volt. A kábítószer-kereskedők az eutilon-termékeket fürdősóként árulják. A szert fogyasztói jellemzően felszívják, lenyelik vagy intravénásan használják Az ecstasyhoz és a kokainhoz hasonló élményt nyújt, de számos veszélyes mellékhatása is lehet, például görcsrohamok, remegés vagy akár halál is.
Az eredeti forrás itt található. 

Nonprofit szervezet tart oktatást a fentanilról

San Diegoban ingyenes előadást szerveznek a fentanil veszélyeiről a spanyol nyelven beszélő közösségek számára. Mivel sokuknak korlátozott az információkhoz való hozzáférése, így különösen veszélyeztetetté válnak ezen területen zajló kábítószer-kereskedelemmel szemben. Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala szerint az országos fentanil lefoglalások számának 60 százaléka ebben a körzetben történik, így San Diego fokozatosan a fentanil-kereskedelem epicentrumává válik. 2021-ben a megyében több, mint 800 halálesetet jelentettek a fentanil-túladagolás miatt.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!