Olvasási idő: perc

Drogradar – Olaszországban népszavazás lehet a marihuána legalizálásáról

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.09.20.

Heti hírösszefoglalónkban ismét számos érdekességgel érkeztünk. Magyarországon közel 300 tő kannabisz növényt tartalmazó ültetvényt számoltak fel a rendőrök és a Terrorelhárítási Központ munkatársai. A Doppingellenes Világügynökség feltehetően 2022-ben felülvizsgálja, hogy a kannabisz továbbra is tiltott anyag legyen-e az olimpikonok számára, vagy sem. Egy olasz szervezet 500 ezer aláírást gyűjtött össze, melynek következtében népszavazást indíthatnak a marihuána legalizálásáról. Növekszik az Egyesült Államokban a kannabisz-hiperemézis-szindróma (CHS), mely ismétlődő hasi fájdalommal és kontrollálhatatlan hányással jár.

Magyarország

300 tős kannabiszültetvényt számoltak fel a TEK segítségével

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai 2021. szeptember 15-én fogták el azt a két férfit, akik mesterséges kannabiszültetvényt hoztak létre Devecser külterületén. A 24 és 54 éves férfit a Veszprém Megyei Rendőr-Főkapitányságon előállították.
Az eredeti forrás videóval itt található.

1000 Ft-ért árulta a kábítószert

A 19 éves férfi otthonában 100 gramm kábítószer-gyanús fehér anyagot talált a rendőrség Tompán. A fiatal beismerő vallomást tett, melyben elárulta, hogy pakkonként 1000 forintért árulta az illegális anyagot.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Meglett az 500 ezer aláírás Olaszországban: népszavazás lesz a marihuána legalizálásáról

A marihuána legalizálásért kampányoló olasz szervezet, a ReferendumCannabis még idő előtt több, mint 500 ezer aláírást gyűjtött. Ennek fényében várhatóan 2022-ben Olaszország népszavazást tart majd a legalizálás kérdéséről.
Az eredeti forrás itt található.

Egyházi adományból vásárolt, majd árusított drogot az olasz pap

Don Francesco Spagnesi pratói pap az olasz hatóságok szerint a hívek adományaiból vásárolt kokaint és a “Gina” néven ismert partidrogot. Az illegális szereket ő maga is fogyasztotta, illetve szexuális társkeresőkön szervezett bulikon másoknak is adott el belőle.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Levehetik a kannabiszt a doppinglistáról?

A Doppingellenes Világügynökség a jövőben felülvizsgálja, hogy a kannabisz továbbra is tiltott anyag legyen-e a sportolók számára. Az ügy azért kapott figyelmet, mert ​​Sha’Carri Richardson amerikai sprintert kizárták a tokiói olimpiáról, miután a júniusi tesztje kannabiszra pozitív jelzést mutatott. A fiatal sportoló elmondása szerint azért használt illegális szert, mert így próbált megküzdeni édesanyja halálával. Mind az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége, mind az USA “Track and Field” szimpátiát fejezett ki a sportolóval szemben, és elfogadta, hogy az anyagot nem a teljesítmény fokozására használták, de azt mondták, nincs más választásuk, mint a szabályok betartása – írja a BBC. A felülvizsgálatok minden valószínűség szerint 2022-ben kezdődnek majd.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Nőtt a kannabisz-használathoz hányásos megbetegedések száma az Egyesült Államokban

Növekszik az Egyesült Államokban a kannabisz-hiperemézis-szindróma (CHS), mely ismétlődő hasi fájdalommal és kontrollálhatatlan hányással jár. Dr. Sam Wang, a gyermek-sürgősségi szakorvosa és a Colorado-i Gyermekkórház toxikológusa, aki az ilyen állapotú serdülőket kezeli múlt héten publikálta tanulmányát a témában. “Wang elemzése, amelyet pénteken publikált a JAMA Network Open folyóiratban, 2013 és 2018 között több mint 800 ezer esetben jelentett kannabisz-hiperemézis-szindrómát Colorado államban. Ez hozzávetőlegesen 29%-os növekedést jelentett a marihuána legalizálása óta. Az arány azokban a megyékben volt a legmagasabb, ahol nem volt marihuána-rendelő” – írja a CNN.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. szeptember 20.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!