Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – rekordmagas a túladagolás miatti halálozás az USA-ban

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.10.18.

Heti összefoglalónkban számos hírt hoztunk a hazai droghelyzetről, nagy erőkkel zajlik a Budapesti Rendőr-főkapitányság drogprevenciós tevékenysége az egyetemisták körében (is). Ismét több rajtaütést hajtott végre a Magyar Rendőrség, akik több kilogramm kétes összetételű új pszichoaktív szert vontak ki a forgalomból. Rekordmagas a kábítószer-túladagolásban bekövetkezett halálozás 2020 márciusa és 2021 márciusa között az Amerikai Egyesült Államokban, mely jelentős aggodalomra ad okot. Megjelent egy új tanulmány, mely az addiktológiai kezelések online formában történő megvalósulásának hatékonyságával foglalkozik. Jó olvasást kívánunk!

Magyarország

Zajlik a BRFK drogprevenciós kampánya

Az elmúlt héten az Állatorvostudományi Egyetem hallgatóinak tartottak drogprevenciós előadást a Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi vezetője. Több, mint 200 fiatal vett részt a programban.
Az eredeti forrás videóval itt található.

4 kilogramm új pszichoaktív anyagot foglaltak le Debrecenben

Október 16-án előállítottak egy szombathelyi férfit, aki debreceni albérletében új pszichoaktív anyaggal kereskedett. A rendőrség 4 kg kábítószer-gyanús anyagot és a porciózáshoz szükséges eszközöket is találtak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

1 kilogramm kristályt vontak ki a forgalomból

Egy angyalföldi telephelyen konténerekbe rejette az amfetamint az a 3 férfi, akiket október 12-én fogott el a rendőrség. A helyszínen több millió forint készpénzt is találtak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Fél kilogramm kábítószer-gyanús porra bukkantak

Nagybaracskán 2021. október 13-án fogták el azt a 28 éves férfit, aki feltehetően az elmúlt évben árusította a por állagú kábítószert.
Az eredeti forrás itt található.

Kristályt árusítottak Szerencsen

Már büntetőeljárás zajlott a 43 éves golopi férfival szemben, ám ő elfogásáig rendszeresen árusította a kristály nevű kábítószert Szerencsen.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Európa

A rózsaszín hátizsákos dílerek 37 évre kerültek a rácsok mögé

A londoni drogbanda vezetője, Tiago Thomaz De-Lima titkosított csevegőszolgáltatást használt a több koligramm kokain, MDMA és a kristályos metamfetamin nagykereskedelméhez. A dílerek azonos egyenruhában és rózsaszín hátizsákban árusítottak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

Rekordot döntött a túladagolás miatti halálozás az USA-ban

Rekordmagas a halálozás, összesen 96 779 kábítószer-túladagolásban bekövetkezett haláleset történt 2020 márciusa és 2021 márciusa között, ami 29,6%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A számok egyelőre ideiglenesek – jelentette a CNN. A legnagyobb növekedés Vermont államban volt tettenérhető, ott 85,1%-kal nőtt a halálesetek száma. Az opioidok okozták a legtöbb túladagolásban bekövetkezett halálesetet, majd a szintetikus opioidok következtek (kivéve a metadont).
Az eredeti forrás itt olvasható.

Mennyire sikeres az online ellátás az addiktológiában?

A COVID-19 okozta világjárvány előtt az Egyesült Államokban a függőséget kezelő létesítményeknek mintegy 27%-a kínált táv-egészségügyi szolgáltatásokat. Ez a szám a korlátozások miatt jelentősen növekedett szerte a világon. A Psychiatric Services folyóiratban október 13-án online közzétettek egy tanulmányt, melyben a kutatók nyolc publikált tanulmányt tekintettek át, amelyek összehasonlították a táv-egészségügyet és a személyes kezelést a függőségek területén. Egy kanadai tanulmány megállapította, hogy a táv-egészségügyi metadon gyógyszeres kezelés a betegek jobb megtartásával jár együtt.
Az eredeti forrás itt olvasható.

 

2021. október 18.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!