Olvasási idő: 4 perc

Drogradar – Rendhagyó drogpolitika New York államban

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.03.14.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírrel érkeztünk. Túladagolás-megelőző szobát hoztak létre New Yorkban. Adományok közé csempészték a marihuánát. Letartóztatták a kínai drogkirályt.

Magyarország

Újabb ültetvényre bukkantak

10,2 kg kábítószer-gyanús növényi származékot, 24 tő kannabiszt, valamint kábítószer-termesztéséhez használatos eszközöket foglaltak le a siklósi nyomozók 2022. március 9-én. Egy 34 éves férfit állítottak elő kábítószer-termesztésért, akinek gyorsteszte THC-ra pozitív eredményt mutatott.
Az eredeti forrás itt található.

Autóban füstöltek

Lezárult a nyomozás abban a veszprémi ügyben, amiben három fiatal az éjszaka közepén, a Gulya-dombon található murvás parkolóban egy személyautóban fogyasztott marihuánát. Az autóból áradó jellegzetes, szúrós szagú füst buktatta le őket.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Rendhagyó segélyszállítmány

Délnyugat-Franciaországban helyi rendőrök rutinszerű közúti ellenőrzés alkalmával megállítottak egy lengyel járművet. Az utasok azt állították, hogy humanitárius adományt szállítanak Ukrajnába. A furgon átvizsgálásakor a csomagok közül 31 kg kannabiszt is előkerült. Kábítószer-csempészésért Franciaországban akár 10 év börtön és 7,5 millió euró pénzbírság is kiszabható, ha pedig kiderülne, hogy bűnszövetkezetben hajtották végre az akciót, az elkövetők akár 30 év börtönre is számíthatnának.
Az eredeti forrás itt található.

Felélénkült az Európai kokain-biznisz

Habár továbbra is az Egyesült Államok a legtöbb mexikói kartell kábítószer-csempészetének fő célpontja, az utóbbi években Európa is egyre jövedelmezőbb kábítószer-piacnak bizonyul. Az európai rendőrség által közzétett közelmúltbeli jelentések szerint az olaszországi Catania és a belgiumi Antwerpen, mára a mexikói és brazil drogkartellek által csempészett kokain jól bevált útvonalainak részét képezik. Az antwerpeni kikötőben az elmúlt évben több mint 33%-kal nőtt a kokain lefoglalások száma 2020-hoz képest.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Túladagolás-megelőző szobát hoztak létre New Yorkban

A túladagolás-megelőzési központ vitatott és merész válasz az opioid-túladagolás miatti halálesetek országszerte növekvő számára. A nap 24 órájában látogatható napsütötte szobában a túladagolás visszafordítására szakosodott személyzet, letisztult berendezés és steril eszközök fogadják a kábítószer-függőket. A helyi tisztviselők a biztonságos injekciós létesítményekben engedélyezik az illegális kábítószer-használatot, hogy az kevésbé halálos legyen.
Az eredeti forrás itt található.

Korábbi elítélteké a lehetőség

New York állam a legalizálással kapcsolatos terveket tárgyalva döntött arról, hogy az első legális marihuánát árusító üzletek üzemeltetésének jogait azok a személyek fogják megkapni, akiket korábban valamilyen marihuánához köthető bűncselekmény miatt elítéltek. A kormányzó asszony ezzel a döntéssel garantálni szeretné, hogy a hatalmas profitot termelő üzletből azok részesülhessenek elsőként, akik bőrükön érezték az eddigi drogpolitika okozta következményeket. Ez hivatott elkerülni a más államokban meglévő jelenséget, hogy a kisemberek helyett az eddig is sikeres üzletemberek tarolták le a piacot. Az első marihuánaboltok 2022 végén nyithatnak New York-ban.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Fülöp-szigeteki ügynökök letartóztatták a feltételezett kínai drogkirályt

A tisztviselők 160 kg, több mint 20 millió amerikai dollár értékű kristályos metamfetamint foglaltak le a titkos hadművelet során, Manilától északra. Az illegális rejtekhelyet egy titkos akció során találták meg kedden Valenzuelában, egy Manilától északra fekvő külvárosi városban, a gyanúsítottak kristályt adtak el a bűnüldöző szervek beépített munkatársainak.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!