Olvasási idő: 3 perc

Drogradar – Szivárványos fentanylra hívják fel a figyelmet

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.09.26.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Szivárványos fentanil-ra hívták fel a figyelmet az Egyesült Államokban. 33 millió metamfetamint foglaltak le Laoszban. Gyomrában próbált heroint csempészni.

Magyarország

Kritizálta a Médiatanács a “How to change your mind” című sorozat korhatár besorolását

A Netflix sorozata 16 éven felüli korosztálynak szól, a Médiatanács szerint ez azonban nem megfelelő és korrigálni kellene 18 éven felüli korosztályra. A pszichedelikus szerek hatásait felelőtlen és felületes módon mutatja be a sorozat, kiélezve a szerek pozitív hatásaira. Véleményük szerint ez szerhasználatra buzdíthatja a fiatalokat.
Az eredeti forrás itt található.

Gyomrában próbált heroint csempészni

Brüsszelből Budapestre igyekezett heroint csempészni egy férfi, aki 61 kapszulát nyelt le, mely összesen 897,48 gramm heroint tartalmazott. A NAV munkatársai ellenőrizték a reptéren a gyanúsítottat és az orvosi vizsgálatot követően kimutatásra került a kábítószer. A bíróság a férfit 6 év fegyházbüntetésre ítélte.
Az eredeti forrás itt található.

Marihuána termesztéshez lopta az áramot

A büntetett előéletű 59 éves, alsóörsi férfi saját ingatlanában termesztett marihuánát. Ausztriából szerezte be a szükséges magokat és berendezéseket, majd kialakított egy helyiséget, ahol a növények speciális igényeit biztosítani tudta. A megnövekedett áramszükségletet a mérőóra kikerülésével oldotta meg, jelentős károkat okozva a szolgáltatónak. A férfival szemben a bíróság indítványozta a börtönbüntetés kiszabását.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

700 kg heroint foglaltak le Németországban

A németországi rendőrök 700 kg heroint foglaltak le Hamburg kikötővárosában, mely jelentések szerint az ország eddigi egyik legnagyobb heroinfogása volt. Az Iránból kábítószert csempésző banda négy tagja közül egyet Németországban, egyet Spanyolországban, kettőt pedig Hollandiában vettek őrizetbe.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Szivárványos-fentanilra hívják fel a figyelmet

Az Egyesült Államok több államában is többféle színű “szivárványos-fentanilt” árulnak és használnak. A Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) tendencia szerűen terjedő élénk színű fentanilra figyelmeztet, amely vonzó lehet a fiataloknak, vagy elhitetheti velük, hogy biztonságos. A szakemberek hangsúlyozták hogy mindegy, hogy szivárványos vagy fehér por formájában érkezik, a fentanil minden esetben rendkívül veszélyes.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Ópiumhasználatra utaló bizonyítékot találtak Izraelben 

Az Izraeli Régészeti Hatóság ópiummák használatára utaló jeleket talált egy 3400 éves sírban. Az elhunytak mellé temetett edények falain megmaradt maradványokat, szerves anyagokat vizsgálva a kémiai eljárásokkal megerősítették, hogy az edényekben valóban ópium volt. A térségben talált ópiumot a mai Törökország területén termesztették és feltételezhetően onnan szállították tovább a Földközi-tengeren.
Az eredeti forrás itt található.

Hatalmas fogás Laoszban

33 millió metamfetamin tablettát és 500 kg kristályos metamfetamint foglaltak le a laoszi hatóságok. Ez a valaha volt harmadik legnagyobb metamfetamin-fogás az országban. A koronavírus idején a régi drogkartellek kihasználva a felfordult állapotokat megemelték  a droggyártás volumenét, új gyártási lokációkat és új csempészútvonalakat találtak.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!