Olvasási idő: 3 perc

Drogradar – Tanulmány az MDMA klinikai alkalmazásáról

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.02.28.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírrel érkeztünk. Maryland is legalizálja a rekreációs célú kannabisz-fogyasztást. Lezárult az újbudai egyetemista ellen indított nyomozás. Alkoholbetegséggel összefüggő pszichoterápiás kezelés MDMA-val.

Magyarország

Kábítószer-ültetvény Budafokon

150 millió forintnyi kábítószert találtak egy 26 éves egyetemista otthonában Budafokon. Az épülethez tartozó garázsban egy szigetelt, nagyteljesítményű lámpákkal felszerelt helyiséget találtak, melyben 43 tőből álló marihuána-ültetvény volt. A házban a növények mellett 50 kilogramm szárított kannabiszt, 33 ecstasy tablettát, 200 gramm hasist és közel 36 millió forintnak megfelelő forintot és valutát foglaltak le. Az újbudai nyomozók lezárták a nyomozást, így már az ügyészségen van az ügy.
Az eredeti forrás itt található.

Őrizetbe került két kábítószer-kereskedő, akik kisegítették egymást, ha egyikőjüknél elfogyott a drog

A józsefvárosi nyomozók 2022. február 19-én néhány óra különbséggel elfogtak egy nőt és egy férfit, mindkettejük lakásását átkutatták. Összesen egy kilogramm marihuánát, készpénzt, mobiltelefonokat és a porciózásához szükséges eszközöket találtak. A növényi származék becsült feketepiaci értéke 2 millió forint.
Az eredeti forrás itt található.

Férfiakat küldött amfetaminért

Drogfutárnak használta két ismerősét egy kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható nő. Rendszeresen küldte őket a fővárosba amfetaminért, amit aztán Békéscsabán árult. A terjesztésben alkalmanként a szállítók is részt vettek. A 28 éves nő, a 32 éves férfi, valamint a 17 éves fiatalember ellen kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőeljárás.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Az MDMA és a másnap

Egy új, 14 résztvevős, alkoholbetegséggel összefüggő pszichoterápiás kezelés vizsgálatai szerint az MDMA nem okoz „másnapot”, feltéve ha azt nem rekreációs céllal, hanem szigorú klinikai körülmények között alkalmazzák.
A kutatásban résztvevők összefüggést látnak az MDMA fogyasztását követő kellemetlen, másnapos tünetek, a kábítószer tiltott beszerzése és a fogyasztási körülmények között. Egy nem felügyelt közegből származó ecstasy tabletta vagy egy zacskó kristály 0 mg és 350 mg közötti mennyiségű MDMA-t és más anyagokat tartalmazhat, ezzel szemben az orvosi kezelések során alkalmazott tabletta klinikai minőségű, 99,98%-os tisztasággal. A kezelés során a páciensek este kapják meg a kezelési dózist, melyet pihentető alvás követ, míg az élvezeti céllal fogyasztók egész éjjel ébren maradnak, eltolva vagy kihagyva a megszokott pihenési idejüket.
Az eredeti forrás itt található.

Maryland nagy lépést tett a marihuána legalizálásának irányába

A marylandi törvényhozók szerdán lefektették a rekreációs marihuána legalizálásának alapjait. Jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, amely többek közt kitér arra, hogy egy személy legfeljebb 1,5 uncia marihuánát, vagy 2 tő növényt birtokolhat, valamint megszüntették a fogyasztással és birtoklással összefüggésben történt korábbi letartóztatásokat. A marylandi intézkedés nem teszi lehetővé a marihuána árusítását, viszont biztosítja, hogy az emberek büntetőjogi szankciók nélkül birtokolhassák és használhassák a marihuánát. Továbbra sem engedélyezett a fogyasztás gyerekek, idősek és olyan emberek közelében, akik nem szeretnék hogy ki legyenek téve a marihuánafüstnek.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Drogfogás Kuvaitban

A kuvaiti vám Légi Szállítmányozási Osztálya által lefoglalásra került négy postai csomag, mely az Egyesült Államokból és Kínából érkező marihuánát és Lyrica nevű gyógyszert tartalmazott. A lefoglalt szereket és tárgyakat a szükséges intézkedések megtétele érdekében eljuttatták az illetékes hatóságokhoz, akik megkezdték az ügy kivizsgálását.
Az eredeti forrás itt található.

2022.02.28.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!