Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Távvezérlésű hajókkal csempésznek drogot Ausztráliában

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.07.25.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. A magyar rendőrség is törekszik a darknetes kábítószer-kereskedelem visszaszorítására. Metamfetamin kereskedő-hálózatot buktattak le Texasban. Amerikában újabb utcai drog jelent meg. 

Magyarország

Gyerekkori barátságból lett közös üzlet

A rendőrök egy budapesti és egy érdi férfi otthonában szakszerűen kialakított, kannabisz termesztésére alkalmas helyiségeket találtak. A két férfi – akik gyerekkori barátok – már több, mint egy éve űzték az illegális üzletet. A profin kialakított termekben fűtő-, hűtő-, világító-, elszívó- és levegőkeringető rendszerek működtek, amelyhez a szükséges villamosenergiát az áramszolgáltató kikerülésével, illegálisan átalakítva vételeztek. Érden 100 tő marihuána növényt, 100 gramm amfetamint, valamint a tevékenységhez szükséges további eszközöket találtak. A budapesti ingatlanban 5 kg leszüretelt és leszárított kannabiszt foglaltak le.
Az eredeti forrás itt található.

Fiatalkorúnak is értékesített drogokat

Egy 39 éves salgótarjáni nőt fogtak el a rendőrök, aki nem csak felnőtteknek, hanem egy fiatalkorúnak is értékesített kábítószert és új pszichoaktív anyagot. A házkutatás alkalmával bruttó 8,9 gramm súlyú alufóliába csomagolt kábítószergyanús anyaggal töltött cigarettát és több, a drog csomagolásához használatos eszközt találtak. A nyomozók az elkövetőt több kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.
Az eredeti forrás itt található.

Darknetes kábítószer-kereskedőkre fókuszálnak a rendőrök

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya (KR NNI NBEFO) nemzetközi együttműködés keretein belül több alkalommal csapott le olyan dílerekre, akik darkneten keresztül kereskedtek. A rendőrök tavaly német és amerikai partnerszervekkel kooperálva számos esetben igyekeztek visszaszorítani a darknetes kábítószer-kereskedelmet. Egy múlt heti sikeres rajtaütés során az EUROPOL-on keresztül, a holland rendőrségtől érkezett jelentés egy budapesti férfiről, aki küldeményt rendelt, melyeknek mindegyikében kábítószer lapult. A nyomozók őrizetbe vették, és kezdeményezték a férfi letartóztatását, amit azóta a bíróság el is rendelt.
Az eredeti forrás itt található. 

Európa

Modernizált csempészet

A spanyol rendőrség olyan víz alatt közlekedő járműveket foglalt le, melyek mindegyike körülbelül 200 kg drog csempészésére alkalmas. Ezek a hajók/drónok legénység nélkül, távirányítással közlekednek és minden bizonnyal új fejezetet nyitnak a nemzetközi kábítószer-kereskedelem színterén. Ausztráliában már fennálló problémát jelent ez a fajta csempészet. A nemzetközi jogrendszer és törvények még nem állnak készen arra, hogy felvehessék a harcot ezzel az új módszerrel, mivel még nincs kidolgozva, hogy ilyen helyzetekben kit lehet büntetőjogi felelősségre vonni, vagy, hogy az eljárás lefolytatása kinek a joghatósága alá esik.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Új kábítószer hódít Amerika utcáin

A pyro névre hallgató újonnan megjelenő utcai drog Amerika több államában és Kanadában is túladagolásos haláleseteket okozott. A szer a morfiumnál 1000-1500x erősebb hatású szintetikus opioid. Jelenleg világoskék tabletta formában értékesítik, egyik oldalán M betű, másik oldalán 30-as szám látható. Ez az új kábítószer nincs feljegyezve orvosi szakirodalmakban, feltehetően a gyógyszeripartól függetlenül, az Egyesült Állomokon kívüli területekről érkezett. A hatóságok egyelőre csak minimális mennyiségben találtak a drogból, de kétségkívül jelen van a városokban. Szerencsére a pyro reagál a naloxonra, így az általa okozott, időben észlelt túladagolás visszafordítható.
Az eredeti forrás itt található.

Metamfetamin kereskedőket fogtak el

A texasi hatóságok 22 személyt vádolnak 24 millió dollár értékű, csaknem 454 kilogrammnyi metamfetamin csempészettel. A nyomozók szerint a csoport 10 texasi megyében tevékenykedett és közvetlen kapcsolatban áll mexikói drogkartelekkel. A metamfetamint folyékony állapotban juttatták át Mexikóból az Egyesült Államokba, majd kristálymeth formában értékesítették azt. Az elítéltek minimum 10 év börtönbüntetésre és 10 millió dollárig terjedő pénzbüntetésre számíthatnak. A hatóságok közölték, hogy az üggyel kapcsolatos nyomozás még nem zárult le és további letartóztatások várhatók.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Nem csak drogot, de robbanószereket is lefoglaltak

A Fülöp-szigeteken található Cebu városában egynapos összehangolt rendőri intézkedések során 15,7 millió peso értékű drogot foglaltak le, mely átszámítva 108 millió forint. Az akcióban 214 személyt tartóztattak le illegális drogok birtoklásáért és az azokkal való kereskedelemért. A művelet során összesen 1.7 kg kristály methet, 33 kg marihuánát, valamint 23 lőfegyvert és robbanóanyagokat is lefoglaltak, továbbá a terület 3 legkeresettebb bűnözőjét is sikerült elkapniuk.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!