Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – térfigyelő kamera rögzítette a kokaint felszívó sofőrt

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.05.03.

Heti összefoglalónk ismét számos hírt tartalmaz. A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) közzétette legújabb jelentését a koronavírus járvánnyal kapcsolatos kábítószer-helyzetről. 100 kg kokaint foglaltak le Hong Kongban, illetve hazánkban is számos rajtaütést végzett a Magyar Rendőrség.

Magyarország

Térfigyelő kamera vette fel a kokaint felszívó járművezetőt

Kokain és THC hatása alatt ült volán mögé az a férfi, akik két hete egy térfigyelő kamera rögzített kábítószer-fogyasztás közben. A pozsonyi rendőrség facebook oldalán humorosan tette közzé az esetet.
Az eredeti forrás videóval itt található.

11 millió forint értékű kábítószert foglaltak le Budapesten

Marihuánát, amfetamint, kokaint és egyéb kábítószer-gyanús anyagokat foglaltak le a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei április 29-én és 30-án. Összesen öt férfit állítottak elő Budapest különböző kerületeiben az összehangolt akció során.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Postán érkezett a kannabisz növény magja

Április 27-én a rendőrök előállították azt a 73 éves dióskáli, német állampolgárságú férfit, aki Hollandiából postai úton 10 db kannabisz magot rendelt.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Fél kilogramm kábítószert találtak egy drogkereskedőnél

A 29 éves adonyi férfi több fejér megyei településen árult kábítószert. A rendőrség április 27-én otthonában állították elő a gyanúsítottat, akinél 500 gramm kábítószer-gyanús növényi törmeléket találtak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Körözték a rendőrök, ennek ellenére kábítószert termesztett

Lövőn április 27-én a járőrök elfogtak egy körözés alatt álló férfit, aki a padláson bujkálva marihuánaültetvényt gondozott.
Az eredeti forrás itt található.

Óriási ültetvényre bukkantak Zalalövőn

Közúti igazoltatás során a kábítószer-kereső kutya egy jármű hátsó ülésén kábítószer-gyanús fehér porra és növényi törmelékre bukkant április 29-én a Balatoni úton. A házkutatások során egy zalalövői ház pincéjében 221 tő marihuána növényre bukkantak a nyomozók, egy zalaegerszegi ingatlanban pedig 70 gramm kokaint találtak.
Az eredeti forrás itt található.

Szabadidejében intézkedett az őrmester

Kábítószer-fogyasztásra lett figyelmes Jámbor Alex r. őrmester, a Készenléti Rendőrség megbízott járőrvezetője, aki szolgálaton kívül, szabadidejében intézkedett. A külföldi férfinál marihuánát találtak, a kábítószer gyorsteszt pozitív lett.
Az eredeti forrás itt található.

“Kristály” nevű kábítószerrel kereskedtek 

Az 54 éves halmajugrai férfi birtokában 67 darab pakettet foglaltak le a rendőrök, melyben a szakértők szerint a “kristály” nevet viselő kábítószer volt. A férfit kábítószer-kereskedelem miatt előállították.
Az eredeti forrás itt található.

Rajtaütés Mohácson

Egy 50 éves nő, valamint egy 48 éves nő és 18 éves lánya ellen indítottak eljárást Mohácson, mivel kristályos kábítószer-gyanús anyagot találtak náluk. A kábítószer gyorsteszt mindhármójuknál pozitív lett, továbbá egy mohácsi férfi is gyanúba keveredett, aki szintén drog hatása alatt volt.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Európa

Jelentés a COVID-19 droghelyzetéről

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) április 30-án közzétette legújabb jelentését a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kábítószer-helyzetről. A jelentés feltárja az Európai Unió tagállamainak helyzetét 2020 júniusa és 2021 februárja között, különös tekintettel a kábítószer-piac változásaira, a felhasználási szokásokra, az ártalmakra és a kábítószer-szolgáltatásokra (mind a közösségben, mind a börtönökben).
Az eredeti forrás itt található.

Afrika

Segítenie kellene az Európai Uniónak a legalizálásban Marokkóban?

A Deutsche Welle folyóirat cikket írt a Marokkóban történő kannabisz-legalizálásról. A lap szerint a politikai harcok késleltetik Marokkóban a kannabisz legalizálását. Különböző nemzetközi ügynökségek, köztük az ENSZ és az EMCDDA szerint Marokkó a világ egyik legnagyobb kannabisztermelője, beleértve az illegális melléktermékek, például hasis szállítását is.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

100 kg kokaint foglaltak le Hong Kongban

A hongkongi rendőrség 134 millió dollár értékű kokaint foglalt le április 30-án, egy 36 éves férfit letartóztattak.
Az eredeti forrás itt található.

  1. május 3.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!