Olvasási idő: 10 perc

Drogradar – Thaiföld az első ázsiai ország, amely dekriminalizálja a marihuánát

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.01.31.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírrel érkeztünk. Megtekinthetőek a Drogriporter által szervezett Chemsex szakmai konferencia előadásai, melyek sok érdekes információt tartalmaznak a témában. Budapesten fogtak el egy német drogbárót, illetve Szurdokpüspökiben óriási rajtaütés történt. Thaiföld lett az első ázsiai ország, amely dekriminalizálja a marihuánát.

Magyarország

Megtekinthetőek a Chemsex konferencia előadásai

Az online szakmai konferenciára 2022. január 24-én került sor, melyet Sárosi Péter szervezett meg. A rendezvényen többek között előadott Prof. Dr. Demetrovics Zsolt addiktológus, pszichológus, Dr. Tamási Béla bőrgyógyász szakorvos és Dr. Bereczky Tamás aktivista is.
Az előadások itt tekinthetőek meg.

Budapesten fogták el a német “drogbárót”

N. A. H-t a német hatóságok azzal gyanúsítják, hogy annak a bűnszervezetnek volt a tagja, akik tonnaszámra hozták a kokaint Dél-Amerikából Németországba. A kokaint konténereket szállító hajókon csempészték be Németország területére. Nevét összefüggésbe hozták Európa eddigiekben egyik legnagyobb drogfogásával is – a német rendőrség 2021. február 12-én 16 tonna kokaint foglalt le a hamburgi kikötőben, ezzel minden idők legnagyobb európai drogfogását elkönyvelve” – írja a police.hu. A férfi budapesti elfogása után megszökött, ám a nemzetközi hatóságok nyomára bukkantak és előállították.
Az eredeti forrás itt található.

44 kg marihuánát, 8 kg kokaint és 2.5 kg ketamint foglaltak le Szurdokpüspökiben

Óriási rajtaütést hajtott végre a Magyar Rendőrség 2022. január 25-én Szurdokpüspökiben. Az 52 éves férfi és fia “ pincéjében és padlásán több zsákban és más csomagolóanyagban összekészítve több mint 55 kg különböző fajtájú és különböző módon tárolt kábítószert találtak meg, így – az előzetes szakértői vélemény alapján – 44013 gramm marihuánát, 8389 gramm kokaint, továbbá 2786 gramm ketamint foglaltak le”- írja a police.hu.
Az eredeti forrás itt található.

Új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy pár

2020 óta árulta az ún. biofű nevű új pszichoaktív szert egy tápiósági férfi és párja. A rendőrök 2022. január 24-én csapott le a helyszínen, ahol az illegális szert cigarettába sodorva és folyadék formájában találták meg. A férfit letartóztatták.
Az eredeti forrás itt található.

Dílereket fogtak el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A miskolci és tállyai férfit 2022. január 25-én fogták el a hatóságok, mert illegális pszichoaktív anyaggal kereskedtek a környéken.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Változások várhatóak az EMCDDA 2022-2024-es munkaprogramjában

Megjelent Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) 2022–2024 közötti időszakra vonatkozó egységes programozási dokumentuma, melyben szó van egy digitális ökoszisztéma kialakításáról, a rendeletek felülvizsgálatával, és különböző kiadványok megjelentetésével.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

A kannabiszfogyasztás okozta tanulási- és memóriazavar hetekig is elhúzódhat – NBC News

Az NBC News 2022. január 30-án megjelent cikke szerint a kannabisznak a fiatalok kogníciójára gyakorolt hatásával foglalkozó korábbi kutatások új analízise azt találta, hogy sok ismert tanulási és memóriazavar – mint például a lelassult feldolgozási sebesség és a fókuszálási nehézségek – hetekig elhúzódhat a kannabiszfogyasztás következtében.
Az eredeti forrás itt található.

Hanyagság miatt lelőttek egy 4 éves gyermeket

Egy négyéves kisfiút lelőttek egy autó hátuljában 2022. január 29-én este, miközben két felnőtt marihuánát szívott az első ülésen. A gyermek a kórházban belehalt sérülésébe. A nyomozók szerint a lövöldözés inkább hanyagság volt, egyelőre nem tudni, ki sütötte el a fegyvert.
Az eredeti forrás itt található.

Ázsia

Thaiföld az első ázsiai ország, amely dekriminalizálja a marihuánát

Thaiföld lett az első ország Ázsiában, amely jóváhagyta a marihuána “de facto” – azaz a gyakorlatban történő dekriminalizálását, bár a hatóságok szürke zónát hagytak a rekreációs felhasználás körül.
Az eredeti forrás itt található.

  1. január 31.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!