Olvasási idő: 7 perc

Drogradar – Tilalmi listán marad a marihuána a sportolók számára

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.09.19.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Négy kiló heroint akart egy férfi az országba csempészni. Hajón, banán közé rejtve érkezett közel száz kiló heroin. Xylazin és nitazén nevű szerek szivárognak be az illegális drogpiacra. Tilalmi listán marad a marihuána. 

Magyarország 

Egy időben, tizenhat helyszínen

Pest megyei felderítők összesen tizenhat Szigetszentmiklós környéki helyszínen ütöttek rajta egy kábítószer-kereskedői hálózaton. A hálózat valószínűsíthető vezetője egy 46 éves férfi, tavaly nyár óta foglalkozik főként marihuána, speed és extasy értékesítésével. Az akcióban 12 embert állítottak elő: négyüket kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsítják, heten fogyasztók, egy nőt pedig bűnpártolás miatt hallgattak ki.
Az eredeti forrás itt található. 

Győri droghálózatot számoltak fel

Négy helyszínen, 100 rendőr összehangolt munkájával fogták el egy győri drogterjesztéssel foglalkozó csoport tagjait. A rendőrök készpénzt, gépjárműveket, ékszereket, műszaki cikkeket, és különféle kábítószereket foglaltak le. Összesen négy férfit és öt nőt tartóztattak le, közülük hat személyt kábítószer-kereskedelem bűntett és új pszichoaktív anyaggal történő visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki.
Az eredeti forrás itt található. 

Heroint akart csempészni Röszkén

A röszkei határátkelőn a rendőrök egy szerb férfi autóját kezdték el vizsgálni, miután a lökhárítón átalakítás nyomait fedezték fel. A tüzetesebb vizsgálatot követően a lökhárító mögött összesen 4 kiló heroint találtak a NAV munkatársai. A kábítószer-gyanús anyag feketepiaci értéke a szer tisztaságának bevizsgálását követően lesz megállapítható.
Az eredeti forrás itt található. 

Hajón érkezett a másfél milliárd forintot érő drog

A csepeli Szabadkikötőhöz hívták ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársait, miután egy Csehországból érkező hajó egyik konténerében gyanús és felbontott csomagot találtak az ott dolgozók.  A banánszállítmány között talált közel egymázsányi kábítószergyanús anyag feltételezhetően heroin. Ha a feltételezés beigazolódik, akkor ez lehet az eddigi legnagyobb heroinszállítmány, amely valaha az országba érkezett.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Svédországban a legmagasabb az illegális drogüzlethez köthető gyilkosságok száma

Az országban a bűnügyi statisztikák folyamatosan romlanak. A tavalyi évben 342 lövöldözést regisztráltak, ez 2015-ben 25 eset volt összesen. Az EMCDDA szerint lakosságarányosan a kábítószer-kereskedelemhez köthető gyilkosságok száma Svédországban a legmagasabb, 1 millióra emberre 8 haláleset jut, ami az uniós átlag négyszerese. A tűzvonalba sajnos egyre többször kerülnek ártatlanok is. Nemrég egy anya és 5 éves gyermeke sérült megegy játszótéri lövöldözés során.
Az eredeti forrás itt található. 

Amerika

Két veszélyes és erős hatású illegális szer szivárog be a kábítószer-piacra

A xylazin nevű állati nyugtató és a nitazén nevű szintetikus opioid egyre gyakrabban hozható összefüggésbe túladagolásos esetekkel. A nitazének szakértők szerint akár tízszer erősebbek lehetnek a fentanylnál. A napokban közzétett Tennessee Egészségügyi Minisztériumának adatai szerint az elmúlt két évben négyszeresére nőtt a nitazénekkel kapcsolatos halálos túladagolások száma, amelyekhez már nem elég egy adag naloxon a túladagolás visszafordítására.
Az eredeti forrás itt található. 

Memorandum jelent meg a 2023-as pénzügyi évre

A 2023-as pénzügyi évre vonatkozóan megjelent memorandum szerint az alábbi országok a jelentős kábítószer-termelő és kábítószer-tranzitországok: Afganisztán, Bahamák, Belize, Bolívia, Burma, Kolumbia, Costa Rica, Dominikai Köztársaság, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, India, Jamaica, Laosz, Mexikó, Nicaragua, Pakisztán, Panama, Peru és Venezuela. Az érintett országok kormányainak jelentős része határozott és gondos bűnüldözési és kábítószer-ellenőrzési intézkedéseket folytat. Ennek ellenére a gazdasági, a földrajzi és a kereskedelmi tényezők kombinációja teszi lehetővé, hogy ily mértékben virágozhasson a drogpiac. Az Egyesült Államokban 2021-ben 108 ezer ember életét követelte valamilyen kábítószer-túladagolás vagy függőség.
Az eredeti forrás itt található. 

Tilalmi listán marad a marihuána

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség továbbra is a tiltott szerek listáján tartja a marihuánát a sportolók számára, ugyanis a drog sportteljesítményre gyakorolt hatása erősen megkérdőjelezhető. A tanácsadó testület támogatja a tilalom fenntartását, ugyanis a tudományos adatok szerint a szer megfelel a tilalmi listára kerülés kritériumainak.
Az eredeti forrás itt található. 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!