Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Túladagolással összefüggő problémák világszerte

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.03.21.

Heti összefoglalónkban ezúttal is számos hírrel érkeztünk. Fentanil túladagolással küzdenek Minessotában. Újabb illegális anyagokat dekriminalizálnának Kanadában. Londonban megindult az egyeztetés a drogfogyasztó szobákról.

Magyarország

Bódultan okozott balesetet

2022. március 20-án halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt Csomádon, amiben egy asszony életét vesztette, utasa pedig súlyosan megsérült. A balesetet egy 20 éves férfi okozta, aki az ütközést könnyű sérülésekkel úszta meg. A hatósági mintavétel alkalmával a sofőr szervezetében THC-t mutattak ki. Házkutatás során a fiatalember lakásán 11 gramm marihuánát és a porciózáshoz szükséges eszközöket találtak.
Az eredeti forrás itt található.

Telefonon egyeztetett

Kőbányai rendőrök vettek őrizetbe egy férfit, akit 2022. március 14-én reggel igazoltattak. Teherautója átvizsgálásakor kábítószer-gyanús anyagok kerültek elő, mobiltelefonját átnézve pedig kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos üzenetváltásokat találtak. A férfi üzenetben egyeztetett ügyfeleivel a szükséges kábítószer mennyiségéről és az átadás helyéről is.
Az eredeti forrás itt található.

Online bűnüldözés

A tavalyi évben alakult Online Kábítószer és Gyógyszerhamisítás Elleni Munkacsoport 2022. március 18-án sajtótájékoztatót tartott, melynek keretében a rendőrség az elmúlt év során történt kábítószerrel kapcsolatos felderítéseit összegezte. Ezek nagyrésze az online térben zajló kábítószer-kereskedelem ellen vette fel sikeresen a harcot. A felderítésekről Dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes beszélt, majd kollégája Oláh-Paulon László rendőr alezredes tájékoztatójában ismertette a rendőrség jelenleg is folyó prevenciós munkáját.
Az eredeti forrás itt található.

Európa

Európa-szerte nő az illegális kábítószer-használat

A 25 vizsgált európai ország, köztük Portugália szennyvizének elemzése is a kábítószer-használat növekedését mutatta ki 2021-ben, különös tekintettel a kannabiszra, a kokainra, az amfetaminra és metamfetaminra. 2021 márciusa és májusa közt – a 2020. évi adatokhoz képest – a szennyvízben nőtt a kokainmaradvány a nyugat- és dél-európai városokban (különösen Belgium, Hollandia és Spanyolország), de a legtöbb kelet-európai városban is találtak nyomokat, ahol némi növekedést figyeltek meg. Metamfetamin legjellemzőbben a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában koncentrálódik, de jelen van Belgiumban, Cipruson, Kelet-Németországban, Spanyolországban, Törökországban és számos észak-európai országban (Dánia, Litvánia, Finnország, Norvégia) is.Az amfetamin-maradványok szintje városonként eltérő volt, a legmagasabb terhelést az észak- és kelet-európai városokban (Svédország, Belgium, Hollandia és Finnország) mutattak ki, míg a déli városokban jóval alacsonyabb szintről számolták be. Az MDMA volt az egyetlen szer, amivel kapcsolatban a legtöbb vizsgált városban maradékanyag-csökkenés volt megfigyelhető.
További információk az EMCDDA tanulmányából itt találhatók.

Kábítószer-fogyasztó szobák és más ártalomcsökkentő programok kísérleti megvalósítása Londonban

A londoni közgyűlés egészségügyi bizottsága csütörtökön új jelentést tett közzé, amelyben felszólította Sadiq Khan londoni polgármestert, hogy működjön együtt a kormánnyal és a rendőrséggel és alkalmazzanak új megközelítést a fővárosban előforduló kábítószeres halálesetek kezelésére. Erre azért van szükség, mivel az Egyesült Királyságban itt a legmagasabb a kábítószerrel összefüggésbe hozható halálozások száma. Az egészségügyi bizottság azt javasolta, hogy hozzanak létre a városban kábítószer-fogyasztó helyiségeket, ahol a túladagolás elkerülése érdekében orvosi felügyelet mellett lehet drogokat fogyasztani, valamint biztosítsanak lehetőséget különféle londoni helyszíneken és rendezvényeken az esetlegesen használni kívánt anyagok erősségének és tartalmának vizsgálatára. Khan polgármester urat arra is felszólították, hogy működjön együtt a Fővárosi Rendőrséggel annak biztosítása érdekében, hogy a rendőrök rutinszerűen hordjanak magukkal Naloxont, amely potenciálisan életmentő gyógyszer túladagolás esetén.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

A Kínai fehér Minnesotában

A fentanil, egy szintetikus opioid, amit „Kinai fehér” (China-white) név alatt árulnak a heroin helyettesítőjeként. Az anyag különösen veszélyes, mivel a fogyasztói és a halálos dózis között elenyésző a különbség. A fentanillal kapcsolatos túladagolásos halálesetek száma Minnesotában az elmúlt 15 évben az egekbe szökött, jelentősen magasabb, mint a heroinhasználathoz köthető halálozásoké. Az állam törvénymódosítási javaslatai magukban foglalják, hogy a heroin értékesítésével és birtoklásával azonos fajsúlyú büntetéseket szabjanak ki a hatóságok a fentanillal kapcsolatban.
Az eredeti forrás itt található.

Kanada gondolatai a dekriminalizálásról

A Waterloo Régió Bűnmegelőzési Tanácsának tagjai szerint minden drogot hasonlóan kell kezelni, mint a marihuánát, a dohányt és az alkoholt. Véleményük szerint a kábítószer-használat kriminalizálása az oka annak, hogy rengeteg bűncselekmény nem kerül bejelentésre, mert azok összefüggésbe hozhatóak a drogokkal. A szerhasználók kiszolgáltatott helyzetük miatt könnyebben válhatnak áldozattá, illetve a környezetük a büntetéstől való félelem miatt nem meri jelenteni a túladagolásos eseteket. Helyi szinten a halálos kimenetelű túladagolások száma a 2019-es 105-ről 2020-ban 145-re, tavaly pedig 158-ra emelkedett. A Bûnmegelõzési Tanács tagjai ezen a héten jelennek meg Waterloo régió tanácsa előtt, hogy megvitassák a szigorú szabályozással történő legalizálás jóváhagyásának lehetőségeit.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!