Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – új állami szabályozás az iskolai drogprevenciós tevékenységekről

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.07.05.

Heti összefoglalónkban szerepel a hazánkban újonnan meghozott törvény, mely szerint csak az állam által elismert szervezetek foglalkozhatnak iskolai drogprevencióval. A kannabinoidok szabályozásának szükségességét hangsúlyozza egy német tanulmány, illetve a legfelsőbb bíróság dekriminalizálta a kannabisz szabadidős használatát Mexikóban.

Magyarország

Új állami szabályozás a drogprevenciós tevékenységekről

Csak az állam által elfogadott szervezetek tarthatnak iskolai drogprevenciós foglalkozásokat az új törvény szerint, mely több szakember szerint nagyon megnehezíti majd a hatékony megelőző munkát. “Felvinczi Katalin, a Magyar Addiktológiai Társaság főtitkára azt mondta, hogy a korábbi szabályozás is nagyon nehezen betartható volt, de a szervezet nem érti, mit keres az új szabály a „pedofilellenesnek” címkézett jogszabályban” – írja az eduline.hu.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Drogterjesztő hálózatra csapott le KR NNI

Közel 40 millió forint értékű kábítószert foglalt le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája összehangolt akció során az elmúlt hetekben. A kiterjedt hálózat 4 megyében értékesített drogot, egyes személyek a gyanú szerint kiskorúaknak adtak el illegális szereket.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Kábítószer-kereskedők Pápán

Kábítószer-gyanús tablettákat és fehér kristályos anyagot találtak két személygépkocsiban július 3-án Pápán. A keresést kábítószer-kereső kutyák segítették. Összesen 7 személy ellen induét eljárás az ügyben.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Kábítószer hatása alatt vezetett a 23 éves sofőr Tatán

Az ellenőrzött gépjármű vezetője és utasa is pozitív kábítószer-gyorstesztet produkált július 2-án éjszaka Tatán. “ A rendőrök mindkét személynél kábítószergyanús növényi törmeléket találtak, amit lefoglaltak” – írja a police.hu.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

A kannabinoidok szabályozásának szükségességét hangsúlyozza egy német tanulmány

Az orvosi kannabinoidok kategóriája elsősorban az orvosi marihuánát és a gyógyszeripari minőségű CBD-t foglalja magában, amelyek csak receptre kaphatók Németországban. A tanulmány szerint “noha a kannabinoidok orvosi felügyelet mellett nagy terápiás potenciállal rendelkeznek, sürgősen erős jogi keretre van szükség az egyértelmű szabályozások teljes kiépítéséhez”.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

A legfelsőbb bíróság dekriminalizálja a kannabisz szabadidős használatát Mexikóban

“A bíróság 8-3-as döntésével kimondta, hogy a felnőttek engedélyt kérhetnek a saját kannabiszuk termesztésére és fogyasztására. A nyilvános és a gyermekek előtti fogyasztás továbbra is tilos” – írja a BBC.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Nem kellene a kannabiszt tiltólistára tenni egy nyugalmazott olimpikon szerint

“A kannabiszt használó olimpiai sportolók tilalma elavult, és változtatni kell rajta” – mondta Perdita Felicien nyugalmazott kanadai olimpiai akadályfutó, miután az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége Sha’Carri Richardson amerikai sprintert 30 napra felfüggesztette. A futó tesztje pozitív eredményt mutatott a THC-re, azaz a marihuánában található pszichoaktív vegyületre.
Az eredeti forrás itt olvasható.

  1. július 5.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!