Olvasási idő: 5 perc perc

Drogradar – Új-Zéland nincs felkészülve a fentanylra

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.07.04.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Új-Zéland nincs felkészülve a fentanylra. Mike Tyson varázsgombát fogyasztott meccse előtt. Baranya megyében 638 tő kannabiszt foglaltak le. Lábasban rejtegetett 70 millió forintnyi készpénzt a kábítószerkereskedő. 

Magyarország

Kábítószer-kereskedő hálózatot buktattak le 

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a nyomozást 21 személy ellen kábítószer-kereskedelem bűntette miatt és további 6 személy ellen kábítószer birtoklás vétsége miatt. A rajtaütés még 2019. év végén történt, ekkor a nyomozók 116 tő kannabiszt találtak egy budapesti lakás házkutatása során, valamint termesztéshez és árusításhoz szükséges eszközöket, további kutatások során a marihuána mellett jelentős mennyiségű extasyt, amfetamint, 3 személyautót és közel 5 millió forint készpénzt foglaltak le.
Az eredeti forrás itt található.

638 tő lefoglalt kannabisz

Feked külterületén 311 tő kannabiszt és a növények gondozásához szükséges eszközöket foglaltak le a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei. Ezzel összefüggésben egy pécsváradi férfit is elfogtak a rendőrök, akinél a házkutatás során további 327 tő növényt találtak, továbbá egy, az értékesítésben segédkező pécsi férfi otthonában 224 gramm kábítószergyanús anyag került elő. Az akció során összesen 4 embert vettek őrizetbe a nyomozók.
Az eredeti forrás itt található. 

Véget vetett a vállalkozásnak a rendőrség 

Kábítószer kereskedelem gyanúja miatt a kiskunhalasi nyomozók elfogtak egy 63 éves férfit. A házkutatás során a drogok porciózásához szükséges eszközök mellett, többféle kábítószergyanús anyagot, értékes órákat és ékszereket, valamint közel 70 millió forintnyi készpénzt találtak, melyet a férfi egy lábasban tárolt. A férfit őrizetbe vették.
Az eredeti forrás itt található.  

Igazoltatás során bukott le 

21 éves nőt fogtak el a XVIII. kerületi rendőrök, akit lépcsőházában igazoltatni kívántak, ám nem voltak nála iratai, ezért otthonába kísérték. A nő táskájából jellegzetes szag áradt, majd a  házkutatást követően 60 gramm növényi törmeléket, 35 tablettát, 14 gramm varázsgombát és további 11 gramm kábítószergyanús anyagot foglaltak le. A művelet során kiderült, hogy a nő ellen több elfogatóparancs is érvényben van, így a bíróság elrendelte letartóztatását.
Az eredeti forrás itt található.  

Ausztrália és Óceánia

Új-Zéland nincs felkészülve a fentanylra

Először fedezték fel a közösségben keringő halálos kábítószert, amely 48 órán belül számos túladagolást okozott. Wairarapa régióban tizenkét ember került kórházba vagy szorult sürgős orvosi ellátásra, miután véletlenül túladagolták a kokainként eladott fentanylt. A rendőrség szerint ez volt az első alkalom, hogy a por alapú kábítószer megjelent az új-zélandi piacon. A szer érkezése rávilágított arra, hogy az ország nincs felkészülve a fentanyljárványra, különösen a túladagolás megelőzésére szolgáló intézkedések hiánya miatt, beleértve a naloxonhoz való hozzáférést, amely képes visszafordítani az opiod túladagolást.
Az eredeti forrás itt található. 

Amerika

Új agyi mechanizmust azonosítottak 

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Központ kutatóinak eredményei alapján bizonyos acetilkolin receptorok blokkolása a laterális habenulában (LHb) megnehezítette a kokain keresését egy impulzív viselkedésű patkánymodellben. Az addiktológiai kutatók különösen érdeklődnek ezen agyterület iránt, mivel fontos felületként szolgál az érvelésben és más magasabb rendű gondolkodási folyamatokban részt vevő, valamint az érzelmeket és jutalmat közvetítő agyi régiók között. Mindezek olyan fontos tényezők, amelyek kapcsolatban állnak a szerhasználati zavarokkal. A kutatók a továbbiakban egyéb kábítószerekkel, például a kannabisszal és egyéb opioidokkal kapcsolatos impulzív viselkedés közötti összefüggést vizsgálják majd. Az eredmények a jövőben újabb célpontot jelenthetnek a kokainfüggőség kezelésében.
Az eredeti forrás itt található. 

Mike Tyson varázsgombát fogyasztott meccse előtt

Mike Tyson, nehézsúlyú ökölvívó elismerte, hogy a 2020. novemberi, Roy Jones Jr. elleni nyolcmenetes, döntetlennel végződő mérkőzése előtt pszichedelikus (hallucinogén) kábítószernek minősülő varázsgombát fogyasztott. A Pivot Youtube csatorna podcastjében Tyson azt nyilatkozta, hogy a varázsgomba segíti az edzésben és bokszolásban, nem érzi a kapott ütéseket és bárcsak profi pályafutása alatt is használhatta volna.
Az eredeti forrás itt található. 

Egyre több USA államban tiltják be a THC delta-8 változatát 

Az USA-ban már több államban is betiltották a delta-8-at, a THC enyhébb, kevésbé intenzív változatát. A delta-8 THC csak nyomokban mutatható ki a kender- és a marihuána növényekben, így a gyártók a kannabisznövényekben található kannabidiolból állítják elő, majd legálisan értékesíthetik az interneten, például gumicukorhoz adva. A delta-8 körüli szabályozás hiánya kérdésessé teszi ezen hatóanyagot tartalmazó termékek biztonságát és számos aggodalomra ad okot a szakértők számára.
Az eredeti forrás itt található. 

 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!