Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – Új-Zélandon is megjelent a fentanilnál veszélyesebb opioid

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.10.24.

Heti összefoglalónkban ismét számos hírrel érkeztünk. Kaló Zsuzsa lett a kábítószer-problémákkal foglalkozó európai társadalomtudósok szervezetének alelnöke. Özönlik a kábítószer Mexikóból az Egyesült Államokba.  Új-Zélandon is megjelent a fentanilnál veszélyesebb opioid. 

Magyarország 

Hazai szaktekintély lett az EESD alelnöke

A kábítószer-problémákkal foglalkozó európai társadalomtudósok szervezete (EESD) Kaló Zsuzsát, az ELTE PPK habilitált egyetemi docensét választotta alelnökévé a 2022-es októberi bécsi konferenciáján. A szervezet 1990-ben alakult meg Amszterdamban és napjainkra 250 taggal büszkélkedhet, melyet főleg Hollandia, Belgium, Németország, Nagy Britannia és a skandináv államok drogkutatással foglalkozó társadalomtudósai tesznek ki. A szervezet fő célja a kábítószer-kutatás társadalomtudományi szempontból történő megközelítésének előmozdítása.
Az eredeti forrás itt található.

Kódnevekkel árulta a drogot a taxis

Egy 43 éves budapesti férfit a rendőrök kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki és tartóztattak le. A taxistól a vevők különböző kódneveken rendelték a tiltott anyagokat; “Pepsinek”, “üdítőnek” és “gyrosnak” nevezték a drogot, a mennyiséget pedig “teli”, “fél” és “perc” adagokban kérték. A férfi otthonában a házkutatást követően további különféle kábítószer-gyanús anyagokat, telefonokat és készpénzt foglaltak le.
Az eredeti forrás itt található.

6 alkalommal több, mint 4 tonna kokaint csempésztek

A KR NNI befejezte a nyomozást az ellen a két férfi ellen, akik Hollandiából autótrélerrel hozták be rendszeresen hazánkba a kábítószert. Az ügy egészen 2021. decemberéig nyúlik vissza, amikor a páros egyik tagját elfogták, majd 2022. januárjában a másik férfi feladta magát. A két férfi 2021 május és december között 6 alkalommal több, mint 4 kilogramm kokaint csempészett be az országba. A nyomozók összesen közel 3 kilogramm kokaint és mintegy 5 kilogramm hígításra alkalmas anyagot foglaltak le, melynek feketepiaci értéke 85 millió forint.
Az eredeti forrás itt található.

Európa 

Kétmilliárd forint értékű partra mosott kokain

Október 1-jén a nagy-britanniai a Tan-y-Bwlch strandon sétáló lakosság műanyag flakonokhoz kötözött fóliába csavart csomagokat talált. A rendőrség a bejelentést követően később több helyen is hasonló partra mosott csomagokba botlott. A hivatalos közlemény szerint a csomagok igazságügyi szakértői vizsgálata még folyamatban van, de azok feltételezhetően kokaint tartalmaznak. A 1200 kilogramm drog feketepiaci értéke körülbelül két milliárd forintnak megfelelő összeg lehet.
Az eredeti forrás itt található.

Amerika

Özönlik a kábítószer Mexikóból

Az amerikai-mexikói határvédelem közel három millió dollár (1,3 milliárd forint) értékű kábítószert foglalt le több rendőri intézkedés során. Texasban Pharr város határátkelőjénél egy kamion utánfutójában több, mint 1 millió dollár értékű fentanilt találtak a rendőrök. Arizona államban a hatóságok egy autó ellenőrzésekor mintegy 1,4 millió dollár értékű fentanil-tablettát foglaltak le. Eagle Pass határállomáson óvszerbe töltött folyékony metamfetamint foglaltak le több mint 400 ezer dollár értékben, melyet több halloweeni tök belsejébe rejtettek. Mindemellett New York város rendőrsége nemrég közölte, hogy 9 millió dollár értékben találtak egy lakásban színes cukorkának álcázott fentanil tablettát, és por formájú kábítószert. Az elmúlt három hónapban – júliusban, augusztusban, szeptemberben – több fentanilt foglaltak le, mint a 2020-as év egészében.
Az eredeti forrás itt található.

Opioid függőségéről mesélt a Jóbarátok sztárja

A sorozatban Chandler karakterét játszó Matthew Perry memoárjában vallott az alkohol és kábítószer-problémáiról. A legsúlyosabb időszakában napi 55 Vicodint (opioid fájdalomcsillapítót tartalmazó gyógyszer) vett be, és 58 kilóra fogyott. Függőségei miatt kórházba került, ahol orvosok 2 százalék esélyt adtak a túlélésére: a tüdejét és a szívét mesterségesen működtető gépre kellett kötni. A Friends, Lovers and the Big Terrible Thing című memoárja Amerikában november elsején jelenik meg, melyben Perry szeretné felhívni a figyelmet a függőség veszélyeire.
Az eredeti forrás itt található.

Óceánia

Megjelentek a nitazének Új-Zélandon

A High Alert nevű új-zélandi szervezet metonitazént talált sárga por formájában, mely valószínűsíthetően összetört tablettából származik. A fentanilnál is veszélyesebb opioid – mely Észak-Amerikában már számos kábítószerrel kapcsolatos halálesethez köthető – először jelent meg az országban. A szert feltételezhetően Oxikodonként vagy más vényköteles opioidként árusíthatják, és halálos adagja mindössze néhány szem sónak felel meg. A fogyasztók súlyos hányingert, izzadást, lelassult légzést, hideg és nyirkos bőrt, tűhegyes pupillákat és eszméletvesztést tapasztalhatnak. Ezen felül a szer gyors azonosítását nehezíti, hogy a fentanil tesztcsíkok nem mutatják ki.
Az eredeti forrás itt található.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!