Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – varázsgomba telepedett meg egy férfi vérében

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.01.16.

Heti összefoglalónkban ismét számos izgalmas hírrel érkeztünk. Magyarországon tűzeset buktatta le a berhidai marihuána-termesztőt, illetve a nyomozók elfogták a “Mama” fedőnevet viselő nemzetközi kábítószer-kereskedőt és embercsempészt. Egy amerikai tanulmány szerint egy férfi intravénásan varázsgomba főzetet adagolt be magának, melynek hatására a gomba vérében megtelepedett és növekedni kezdett. Az Europol megállította a DarkMarket nevű illegális online kábítószer-piacot, az EMDCCA egyik vezetője pedig értékelte a 2020-as év kábítószerrel kapcsolatos történéseit.

 

Magyarország

Tűzeset miatt bukott le a marihuána-termesztő

Kigyulladt családi házhoz hívtak segítséget Berhidán január 12-én. A tűzoltás során összesen 18 tő kannabiszra bukkantak a hatóságok, a házban lakó 32 éves férfit előállították.
Az eredeti forrás itt található.
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/kigyulladt-egy-csaladi-haz-lebukott-a-kabitoszer

 

Elfogták “Mamát”, a nemzetközi kábítószer-kereskedőt és embercsempészt

A 25 éves, “Mama” fedőnéven ismert M. Alexandra Mária rendszeresen vásárolt kábítószert külföldről, majd koordinálta magyarországi árusítását. A nő férjét és unokaöccsét júliusban fogták el Kelenföldön, amint egy Bécsből érkező vonaton 1 kg marihuánát csempésztek. A gyanúsítottat végül január 11-én sikerült elfogni, amint társával 6 szír illegális bevándorlót szállított autójában.
Az eredeti forrás itt található.

 

Piacon fogták el a kábítószer-kereskedőket

Ágnest és V. Imrét 2021. január 13-án vették őrizetbe a rendőrök egy VI. kerületi piac kifőzdéjében. A gyanúsítottaknál kisebb zacskókban kábítószer-gyanús növényi törmeléket, fehér port és drogot tartalmazó süteményt találtak. További házkutatások során összesen 12 millió forint értékű kábítószert foglaltak le.
Az eredeti forrás videóval itt található.

 

Kábítószert és körözött gépjárművet foglaltak le Litkén

A salgótarjáni nyomozók január 13-án házkutatás során fogták el a 30 éves férfit, akinél körözött gépjárművet és kábítószer-gyanús zöld növényi törmeléket találtak.
Az eredeti forrás itt található.

 

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság elfogta a kereskedőket

A 23 éves és a 32 éves férfit Veszprémben, a harmadik terjesztőt pedig Csopakon fogták el a rendőrök január 9-én. Az elkövetőknél közel 150 gramm kábítószer-gyanús fehér port találtak.
Az eredeti forrás itt található.

 

Szentesen fogtak el egy marihuána-termesztőt és kereskedőt

A rendőrök január 11-én reggel fogták el a 30 éves szentesi férfit, akinek házában 44 tő kendergyanús növényt és több, mint 400 gramm növényi törmeléket találtak.
Az eredeti forrás itt található.

 

 

Európa

Offline a DarkMarket

A DarkMarket, amely a világ legnagyobb illegális piaca az interneten offline állapotba került egy nemzetközi művelet során, amelyben Németország, Ausztrália, Dánia, Moldova, Ukrajna, az Egyesült Királyság (a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség) és az USA (DEA, FBI és IRS) vett részt. Az Europol szakszerű operatív elemzéssel támogatta a visszavonást és koordinálta az érintett országok határokon átnyúló együttműködését.
Az eredeti forrás itt található.

 

Andrew Cunningham beszámolója az illegális kábítószer-kereskedelem alakulásáról a járvány alatt

Andrew Cunningham a Lisszabonban található Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMDCCA) piacainak, a bűnözés- és az ellátáscsökkentés szektorának vezetője videós interjút adott az Euronewsnak.
Az eredeti forrás videóval itt található.

 

Az Euro-DEN Plus hálózat terjeszkedésre készül

A kórházi sürgősségi osztályok adatai azt mutatják, hogy Európában évente több ezer ember kerül kórházba kábítószer miatt. Az EMCDDA – A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpont- támogatásával az Európai Kábítószer-sürgősségi Hálózat (Euro-DEN Plus) Európában figyeli a kábítószerrel kapcsolatos sürgősségi ellátást. Január 11-én egy Euro-DEN Plus technikai megbeszélésre került sor, hogy megvitassák a hálózat 2021-es kiterjesztését az EU-n kívüli európai városokban található új kórházi központokra.
Az eredeti forrás itt található.


120 ezer font értékű A kategóriájú kábítószert foglaltak le Írországban

A feltételezett A osztályú (legveszélyesebbnek minősített) kábítószereket, amelyek becsült utcai értéke 120 ezer font, a rendőrség házkutatást követően foglalt le a Londonderry megyei Tobermoreban. A rendőrség szerint a vasárnapi kutatás a „szervezett bűnözés elleni proaktív nyomozás” része volt, mely során letartóztattak egy 43 éves férfit is.
Az eredeti forrás itt található.

 

A rendőrség újból bevezeti a speciális drogosztagot Jerseyben

A nyolc tisztből álló csapat segít csökkenteni a problémákat, melyeket az illegális drogok okoznak a brit szigetországban. A kábítószer-kereső kutya, Jack, aki drogok, pénz és fegyverek felkutatására van kiképezve, szintén része lesz a csapatnak.
Az eredeti forrás itt található.

 

Amerikai Egyesült ÁllamokVarázsgombák növekedtek egy férfi vérében

A 2021. január 11-én közzétett esettanulmányban a phoenixi Creighton Egyetem Orvostudományi Karának orvosai és orvostanhallgatói egy olyan eseményt írnak le, amelyben egy 30 éves, 1-es típusú bipoláris rendellenességben szenvedő férfi abbahagyta a gyógyszerek szedését, és megpróbálta magát ún. varázsgombákkal kezelni. A gombák felforralásával teafőzetet készített, majd egy vattapálcán keresztül „leszűrte” azt, és intravénásan beadta magának. Pár nap múlva a férfi súlyos tünetekkel kórházba került, a vérében baktériumot és gombás fertőzést találtak. Az általa beadott varázsgombák táplálták a véráramát, és növekedtek az ereiben.
Az eredeti forrás itt található.

A DEA 2020. évi jelentése: Súlyos kábítószerrel kapcsolatos fenyegetések elleni küzdelem a pandémia alatt

„2020-ban életünk szinte minden aspektusát érintette a COVID-19 járvány” – mondta Timothy J. Shea megbízott adminisztrátor. „A páratlan zavar ellenére a DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) folyamatosan azon dolgozott, hogy azonosítsa és kezelje a közösségeinket fenyegető veszélyeket, és jelentős műveleteket hajtott végre a városrészek védelmében az erőszak növekedésétől, a metamfetamin csapásától, valamint az opioidok és fentanil folyamatos fenyegetésétől.”
Az eredeti nyilatkozat itt olvasható.

 

7 év börtönre ítéltek egy orvost

Január 13-án, szerdán ítéltek el egy uxbridgei orvost, mivel szerepet játszott az Adderall nevű gyógyszer törvényes orvosi célok nélküli felírásában és terjesztésében. Az Adderall négy amfetamin-sót tartalmazó kombinált gyógyszer. Az orvos 7 év fegyházbüntetést kapott.
Az eredeti forrás itt található.

 

Ázsia

A Hezbollah tagadja, hogy bármilyen szerepet játszana az amfetamin előállításában

A Hezbollah libanoni fegyveres csoport vezetője cáfolta az amfetamin-előállításban való részvételét. A csoport akkor keveredett gyanúba, amikor 2020 júniusában lefoglaltak 14 tonna kábítószert Olaszországban, mely az olasz hatóságok szerint Latakia, szíriai kikötőjéből érkezett. Sayyid Hassan Nasrallah sejk, a szíriai rezsim hű szövetségese szerint hiteltelenek a vádak, azok a nyugati propaganda következményei.
Az eredeti forrás itt található.

 

2021. január 16.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!