Olvasási idő: 5 perc

Négygyermekes családapa a „bika” újabb áldozata – Drogradar

Szerző
Drogkutató
Dátum
2020.10.23.
Az Intézet második Drogradar kiadványában újabb naprakész nemzetközi és hazai hírek találhatóak. Hazánkban ismét halálos áldozatot követelt a “bikadrog” elnevezésű, rendkívül veszélyes pszichoaktív szer. Angliában egy 3 emeletes kannabiszfarmot találtak, illetve újabb kokainszállítmányt foglaltak le a spanyol és holland hatóságok. Mexikó egyik exminiszterét kábítószer kereskedelemmel vádolták, illetve 4 és fél millió metamfetamin tablettát foglaltak le egy laoszi határátkelőnél. 

 

 

Magyarország 

Újabb halálos áldozat a bikadrog miatt, egy 27 éves négygyermekes családapa vesztette életét 

Liktor Róbert polgármester közösségi oldalán a következőképpen nyilatkozott: „Sajnálattal közlöm, hogy településünkön is megjelent a „Bika” elnevezésű dizájnerdrog, amely sajnos egy 27 éves, 4 gyermekes bükkszentmártoni édesapa életébe került.” Az új pszichoaktív szer feltételezett helyi terjesztőjét a rendőrség elfogta és őrizetbe vette. 

Az eredeti forrás itt található. 

Indiai kendert és kannabiszt foglaltak le a rendőrök Szentesen 

A Szentesi Rendőrkapitányság 35 tő élő kendernövényt, 3 tő kannabiszt és 8 kilogramm szárított növényi törmeléket (varázsgombát, mákgubókat és mákgubófőzetet) foglaltak le egy 40 éves férfinál október 21-én. Azonnal őrizetbe vették az elkövetőt, aki ellen kábítószer-termesztés alapos gyanuja miatt indul eljárás.

Az eredeti forrás itt található.

 

Európa 

Lebukott egy kokain-szállító bűnszervezet Spanyolországban és Hollandiában 

Az Europol, a spanyol és a holland rendőrség, valamint az Egyesült Államok hatóságainak közreműködésével egy szervezett bűnözői csoport felszámolására került sor, amely egy dél-amerikai drogkartellből kokaint szállított Európába. Összesen nyolc gyanúsítottat tartóztattak le október elején. A műveletek során a spanyol rendőrség tisztjei hat tonna kokain mellett ékszereket és készpénzt foglaltak le. A gyanúsítottak vélhetően saját fejlesztésű, titkosított mobil alkalmazásokat használtak társaikkal való kommunikációhoz. A bűnözői hálózat logisztikai felépítését katonai kiképzéssel és háborús missziókban szerzett tapasztalatokkal rendelkező személyek támogatták.  

Az eredeti forrás itt található.

Három emeletes kannabiszfarmra bukkantak Angliában 

A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NCA) tisztviselői egy hatalmas, három emeletes kannabiszfarmot fedeztek fel egy volt szórakozóhelyen Coventryben. A hatóságok körülbelül 1000 kannabisz növényt találtak az épületben, az NCA szakértői több, mint egymillió fontra becsülik az értékét. Három férfit őrizetbe vettek, amikor megpróbáltak elmenekülni a helyszínről. A 24 éves Andi Qani albán állampolgár és a 31 esztendős Cao Van Vu vietnami állampolgár pénteken (október 16-án) jelentek meg a Coventry bírói testülete előtt, ahol előzetes letartóztatásba helyezték őket a Warwicki Korona Törvényszék november 12-i következő bírósági megjelenéséig. A harmadik férfit, Adrian Lieshaj albán állampolgárt a német hatóságok rablási bűncselekmények miatt keresték, jelenleg Európában körözik. 

Az eredeti forrás itt található.

Halálos autóbalesetet okozott egy kokain hatása alatt álló sofőr, egy szülőpár azonnal életét vesztette a balesetben 

Az elkerülhetetlen ütközés következtében két szülő veszítette életét, akiknek gyermekeik is az autóban voltak. A 31 éves Luke Norton megölte a 36 éves Robertet és a 35 éves Paula BatemantLányaik, a 10 éves Lexi, és 18 hónapos Elizabeth túlélték a balesetet. Norton elismerte, hogy nem volt beszámítható állapotban a jármű vezetésekor. A vérvizsgálat során szervezetében jelentős mennyiségű benzoilecgonint, a kokain fő metabolitját mutatták ki. Norton nyolc évre és nyolc hónapra kiterjedő börtönbüntetést kapott. 

Az eredeti forrás itt található.

Növekszik a kábítószerrel való visszaélés Európa egyik legbiztonságosabb helyén, a Man szigeten 

Az Ír-tengeren fekvő sziget vezetősége szerint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények „egyre nagyobb veszélyt jelentenek a közbiztonságra”A rendőrség adatai szerint ezen esetek 6,8% –kal, a súlyos támadások 49% –kal nőttek 2019 áprilisa és 2020 márciusa között. A bejelentett bűncselekmények csaknem 40% -a kábítószerrel összefüggő bűncselekmény volt. 

Az eredeti forrás itt található.

 

Dél-Amerika 

Kábítószer-kereskedelemmel vádolják a mexikói exminisztert 

Salvador Cienfuegos Zepeda tábornokot csütörtökön tartóztatták le a Los Angeles-i repülőtéren kábítószer-kereskedelem és pénzmosás gyanúja miatt. Vádjai között összeesküvés szerepel a heroin, kokain, a metamfetamin és marihuána terjesztésének érdekében az Egyesült Államok területén. Az ügyészek a pénteken nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumban azt állítják, hogy megvesztegetésért cserébe megengedte, hogy a H-2 kartell (drogkartell, amely a rendszeres nagykereskedelem mellett erőszakot folytat, beleértve a kínzást és a gyilkosságot is) büntetlenül működjön Mexikóban”. 

Az eredeti forrás itt található.

 

Ázsia 

4.4 millió metamfetamin tablettát foglaltak le egy laoszi határátkelőnél  

A rendőrség 4,4 millió metamfetamin tablettát foglalt le, több mint 400 millió thai bát (kb. 3,9 milliárd HUF) értékben, egy rendőri üldözést követően a Thaiföld észak-keleti részén fekvő Bueng Kan tartományában a thai-laoszi határ közelében. A thaiföldi média szerint a kábítószer-kereskedők a rendőri üldözés során a kábítószerekkel teli fekete táskákat eldobálták az úton, és egy gumifarmra menekültek.  A thai királyi haditengerészet kapott hírt a Mekong folyón keresztül folyó kereskedelemről, majd az akció keretében egy gyanús teherautót követtek, amely a folyó mentén közlekedett. lefoglalt kábítószerek nagy részét a főként az Ázsiában gyakori  “yaba” nevű szer tette ki, ami koffein és metamfetamin keveréke. Ezen kívül közel 3000 ecstasy tablettát is találtak.  Október 1-je óta a Thai Királyi Haditengerészet 18 kábítószer ellenes akcióban vett részt, melyek során összesen mintegy 2,7 milliárd bát értékben foglaltak le illegális tudatmódosító szereket. 

Az eredeti forrás itt található.

 

2020. október 23.